Wednesday, June 29, 2011

SÜNDMUS!!!

Maailm on elamiseks üks põnev paik. Eks muidugi igaüks teab, millisel eluetapil mis kõige huvitavam ja avastamisväärsem oli, aga mul on tunne, et mida edasi, seda huvitavamaks läheb. No see ei üllata aiapidajaid juba enam mõnda aega, et meil on võimalik avamaal kasvatada kaktusi, aga ikkagi on põnev vaadata, mismoodi nad arenevad ja kohanevad ja üha enam õisi teevad.
Opuntia engelmanni var.dissecta O.x `Smithwick´ on nüüd meilt rännanud mitmesse aeda. Kahju, et ta kõiki oma suuri kahvatukollaseid õisi korraga lahti ei tee. Oma õienupu (vasemal õite ees) keerab ta ka hoopis teisiti lahti kui tavaliselt oleme püsikutel nägema harjunud.


Kämpferi iiris näeb välja selline, meil õitseb ta kenasti juba üle paarikümne aasta. Nende sordid meil kahjuks avamaale ei sobi.



Aga tänane päev, 29.06 on eriliselt tähelepanuväärne. Hr. Muhedik nägi varahommikul Eestis esimesena pseudata õit. Eks ta ole selle au ka ära teeninud kuna viimased aastad on tema tööde osa siin aias mõõtmatult suurem kui mul. Pseudata on kahe geneetiliselt täiesti sobimatu iirise, kämpferi iirise ja kollase võhumõõga hübriid ning esmakordselt maailmas õnnestus neid peale mitmekümneaastast tööd omavahel ristata jaapani teadlasel dr. Shimizul ning oma rühmanimetuse on ta saanud ladinakeelsete liigiepiteetide liitmisel - I. pseudacorus + I. ensata.


`Ryugan` on esimesena avanenud sordi nimi. Kevadine pikk kuumalaine vegetatsiooniperioodi alguses ei lasknud neil (nagu ka siberlastel ja teistel liikidevahelistel ristanditel) korralikult välja kasvada ja nii ongi ta lehtede kõrguseks vaevalt 20cm ning ka õievars ise 25cm, ka õie läbimõõt on kirjeldustest tunduvalt väiksem, olles laialisirutatult 12,5 cm, aga ta õitseb siiski:).


Teised sordid sel aastal ei õitse, aga nad on kõik alles ja esimese aasta järgi võin öelda, et nad arenevad paremini päikesepaistel. Poolvarjus on nad pisemad ja lehtede arv puhmikus samuti väiksem.


Kui dr.Shimizu nägi oma lapsukeste esimesi õisi, ristis ta need ka rahvakeelseks kasutamiseks "Shadow Eyes" iiristeks. Siin on näha, et sellel sordil on efektsete ripsmetega silma ümber lauvärv pisut laiali valgunud.






Kolmandana õnnestus seda pisikest imet näha Turkestanikal:)

10 comments:

  1. Jei!
    Olin jah järjekorras kolmas! :) Kolmandad lausa kambaga.

    Kuulge, aitähh teile selline suur-suur toreda aia-ekskursiooni eest! Suutsite isegi minu IT-inimese ära veenda, et taimede maailm on huvitav ja salapärane!

    Saime koju ja tähtsamad taimed jõudsin juba maha ka istutatud.
    Tea, kõrgeks see Ego iiris ka kasvab?

    ReplyDelete
  2. Vau! O_O
    Hea, et mulle aeda ei mahu enam :)

    ReplyDelete
  3. Õnnitlused ja need pseudatad on ikka uhked küll :D

    ReplyDelete
  4. Enneolematu! :)
    Palju õnne!!!

    ReplyDelete
  5. vägev!

    a need kakatused.... hmm.... need on päris ilusad, ma ütleks :)

    ReplyDelete
  6. Väga ilusti laiali läinud meik neil pseudatadel tõesti. Nagu klubikaunitaridel vastu hommikut. Ilus!!!

    ReplyDelete
  7. /enda eelmist kommentaari hämmeldunult jõllitades/:

    kakatused?
    KAKATUSED?!?!?!
    Trumm, sul on sedamoodi varsti keretäis soolas....

    :D:D:D

    ReplyDelete