Monday, June 27, 2011

KUNINGLIK SININE

Aediirisest korraliku portree saamine on üksjagu raske. Aga ma ei teadnudki seni, et kõige raskemad pildistamiseks on tumesinised siberi iirise sordid, nii, et neil lisaks õigele värvusele õrnusest, suursugusest ja hingest ka midagi alles jääks. Küll ma valisin erinevad kella-ja päevaaegu, aga no ei tule need tume-, mustjas-, tindi- ja öösinised ning nende nüansid täpselt nii nagu elusal lillel. Aga ma vähemalt püüdsin...:)

`Plissee` - värvus on enamvähem, aga siidisest läikest on vähe järgi jäänud. `Shall We Dance` ongi säärane veidi suitsjas

´Prussian Blue` ka enamvähem õige värvus, aga välja pole tulnud kontrast läikivate siidiste ülemiste ja sügavsametiste alumiste perigoonilehtede vahel



`Regency Belle` tegelikkuses on kontrast tumedamate alumiste ja heledamate ülemiste perigoonilehtede värvuste vahel suurem



`Teal Velvet´ on üsna õige, õied on alles avanemas



`Ruffled Round´ peab olema veel hoopis tumedam ja läikima




`Blaue Fülle´ enamvähem õige




`Just Because´ fotol pole ka viga





`Shirley Pope` on peaagu must, väga sametiste alumiste perigoonilehtedega sort.





Mitmed eelmise aasta ameeriklased näitasid samuti end, aga ainult selleks, et nad ära kontrollida. Väikeste taimede õied polnud korralikult välja arenenud ja nende pildistamisel enne äramurdmist polnud isegi mõtet.

Küll olen ma pahane selle peale, et mõned aastad tagasi meie müüjatelt ostetud sordid on enamasti osutunud valeks ja nende määramine on peaaegu võimatu, sest ei tea ju sedagi, kust ja keda otsida. Ma ei saa sellest hästi aru, võiks ju sordil ikka õige nimi juures olla, usun, et ka siis leiduks neile ostjaid, aga sedaviisi pettes peaksid ka need kõige viimased ostuhuvilised kaduma. On ju kümneid muid võimalusi endale õiged sordid saada.


8 comments:

  1. Ohhoooohoo, mis imelised ilud!
    Kui Sa pahaks ei pane, ma astuks korraks lähipäevil pärastlõunal Su poolt läbi. Kui sobib muidugi. Eks ma täpsustan.
    Kas peabki noortel taimedel õied ära lõikama?

    ReplyDelete
  2. Jah, minu arust on ka eiti raske just siniseid lilli õiges toonis pildile saada.
    Sain Muhedikupapalt sügisel peoga iiriserisoomijuppe, segamini Sultan's Palace ja Stepping Out. Üks eriti äbarikuke on ka juba õievarre teinud. Piilun ikka esimese õie korraks ära enne mahalõikamist, saab ühegi taime nime paika.:o)Nii põnev on see ootamine, kui ikka tead, mida oodata. Aga need kaubanduslikud segadused on küll sigadus.

    ReplyDelete
  3. Ma hakkan ka vist juba siberlastesse järjest sügavamalt armuma, eriti sinistesse :D. Ja kui ilusad nad selle suure tiigi ääres on, kus juba vaikselt hakkab aru saama, mis toimub.

    ReplyDelete
  4. oihh, see oli nüüd küll minu jaoks liig :D

    ReplyDelete
  5. Imelised on need sinised tõesti!

    ReplyDelete
  6. Sul on päris hea kaamera, sinise varjundeid on kohe mitmeid. Kujutlen seda valguse jahti päris hästi ette ning seda põnevust, kas nüüd sai pildile :)

    muidugi on olemas kõiksugu kavalaid pilditöötlusprogramme, millega sametit lisada, aga ehe lill tahab ju ehedat pilti.

    ReplyDelete
  7. Tule, tule, saad oma taimed ka kätte.

    Köögikata-need ei lähe segi kui õitsema hakkavad, üks on sinine plicata ja teine punakaspruun.

    Thela- see kõige õigem armastus ongi selline, mis Su tasapisi endasse haarab, see esimesest pilgust on teinekord vägagi petlik:)

    Aga seda ma ei teadnudki, et Deiale sinine ei meeldi:DD

    ReplyDelete
  8. on küll ilusad ja kuninglikud. ja mul on kohati kahju, et meil ei ole nii valge ja päikeseline taust, et sinine siin suurel hulgal särama pääseks. aga vist ongi nii, et igas kohas oma värvid ja vormid on, mis sinna enim lähevad... oleks ju peris kurb, kui igal pool vaid ühesugune ühtmoodi mõjule pääseks.

    ReplyDelete