Friday, June 17, 2011

LIBLIKAAEG

Troopilisi liblikaid Eestis õues kasvatada ei saa, seega tuleb nad asendada ja selleks sobivad kõige paremini kõik suurde siberi iiriste gruppi kuuluvad siberi iiriste sordid ja igasugused uued liikidevahelised hübriidid.
Mu sinine jõgi ja selle värvilisem parem kallas hakkavad mingit jumet võtma ja juba aimub sellest ka midagi tulevat, aga praegu on tal veel selline põuaga kokkukuivanud ojasängi nägu. Eelmisel aastal saadud ja enda ümberistutatud ja lammutatud iirised pole oma õiget kõrgust saavutanud ja põevad veidi nii eelmise aasta pea kahekuist põuda, eks kasvu kängujäämises on vaatamata vihmutamisele oma osa ka tänavusel kuumal. Osa neist on vaid põlvekõrgused, mõned sordid veel madalamad, aga paljud neist näitavad ikkagi õisi. Et taimed kiiremini järgmiseks aastaks kosuksid, murran ma nad enamasti kohe peale pildistamise ja kontollimise maha.

`Cherry Lyn` muutus autori sõnade kohaselt lohaka teise r-i kirjutamise järel `Cheery Lyn´ks ja nii võib teda kataloogides kohata mõlematmoodi kirjutatuna. Õis pole veel päriselt avanenud, ta on tegelikult väga ilusa ümara kujuga, aga ma kartsin, et paduvihm muudab ta täiesti kõlbmatuks. `Pink Haze` sarnaneb õige pisut eelmisega, aga kõrvuti kasvades on nad ikka täiesti erinevad. Tema alumised perigoonilehed on kitsamad, graatsiliselt keerdunud. Ülemised selgelt valged, kõrgemad ja täidetumad ja gofreeritumad kui `Cherry Lyn`i heleda lavendlivärvi ülemised perigoonilehed

`Sailor´s Fancy´ - pilkupüüdev kahevärviline päris levinud sort annab jõele ilusa vahuse laineharja




kitsa hõbedase äärise ja efektse laigumustriga `Śilver Edge`



Üks minu hetkelemmikuid, eelmisel aastal Saksamaalt saadud tohutu suure õie ja õrna hõbedase läikega `Rauchblau`




Ja esimesed eelmise aasta ameeriklased:)

`Ranman`. Pildistamiseks väga keeruline sort. Tal asetsevad alumised perigoonilehed justkui kahekorruseliselt, neist kolmel on helevalge kollasemustrilise äärisega laik, kolmel, mis jäävad veidi kõrgemale, see laik puudud. Ülemised perigoonilehed jäävadki huvitavalt keerdunud nupuks. Õie läbimõõt on praegu noorel taimekesel 12-5 cm, ta on suur ja väljapaistev




´Rosy Bows` samuti pooltäidisõieline uhke välimusega sort, mis fotol eriti hästi välja ei tulnud. Alumiste perigoonilehtede sinihõbedane laik ja sireliroosad ülemised gofreeritud perigoonilehed moodustavad suurepärase koosluse ja sunnivad end üsna pikalt imetlema.




Ja need uued on nii suurte ja graatsiliste õitega, et ei taha hästi pildile ära mahtuda. Ilmselt ka ikka õrnemad, paremad ja huvitavamad kui liblikad:). Ma käitusin päris õigesti kui sinna jõe äärde endale pingi lasksin vedada.


6 comments:

  1. Teil seal saaks vahvasti ühe iirise pildistamise worksopi korraldada. :)

    ReplyDelete
  2. Palun ära neid enne homme õhtut maha murra :)

    ReplyDelete
  3. Sailor´s Fancy on tõesti pilkupüüdev. Kuigi jah, see kuramuse mutt on mu päästetud siberlased ka uues kohas üles leidnud :(((
    Kange tahtmine kogu hoov sillutada

    ReplyDelete
  4. Oh, kui see jõgi ükskord täies hoos on...

    ReplyDelete
  5. Ot, aga kus jõe pilt on???? No ja kui muidu ei kipu üldmuljet pildistama (no et taimed noored ja väiksed ja põuast äbarikud), siis - tulevaste aegadega võrdluseks on seda ikka vaja. :)

    ReplyDelete
  6. oh! aga tahaks jah mõnd üldvaadet näha.... eriti arvestades, et õied kohe maha lõigatakse :)

    ReplyDelete