Monday, June 30, 2008

ROSA MULTIFLORA

Rohkeõieline kibuvits sün. paljuõieline roos on üks mu lemmikuid. Kui ta juba nüüd paariaastase põõsakesena õitseb nii rikkalikult, siis võin vaid ette kujutada, milline näeb välja täiskasvanud valgevahuline põõsas, mille 2-3 m pikkused nõtked oksad maani kaarduvad.
Rohkeõielise roosi kodumaaks on Hiina, Korea ja Jaapan. Looduses võib ta kasvada kuni 5m kõrguseks, pikkade painduvate okstega toetub ta sageli suurematele puudele. Hea esivanem roniroosidele.
Õiekesed on tal väga väikesed - nende diameeter on umbes 1,5cm, aga õisikus on neid rohkesti. Lehed helerohelised, matid. Sügisel kattub ka pisikeste, herneterasuuruste (6 mm) punaste viljadega. Aroom õrn, vaevu tajutav. Õitsemise ajal meenutab ta pigem ebajasmiini kui roosi.


3 comments:

  1. ma olen ka pigem kibuvitsalaadsete rooside fänn ja seepärast tunnen huvi, kust võiks selle roosi istikut saada (osta)?

    ja Sinu eelmise postituse kommentaariks, et pole midagi üllatavat selles külastajate arvus, sest Sinu blogi on tõeline aedniku teadmiste varaait. mina olen siit küll palju õpetlikku leidnud

    ReplyDelete
  2. ja siis veel unustasin küsimata nende kaktuste kohta: kas need peenras kasvavad on needsamad, mis toas potililledena?

    ReplyDelete
  3. Olen neid kibuvitsu saanud mitmest kohast. Üks väga hea puukool pargi rajajatele on Järvseljal. Nemad kasvatavad igasuguseid põnevaid puid, mida teistel puukoolidel pakkuda ei ole. Ka Tartu Puukoolist (Rõõmu teel) olen saanud üht-kui teist. Väga hea valik kibuvitsu on Joosti roosiaias Põltsamaal, aga nad ei taha neid paljundada, polevat nõudlust. 2 soome selektsiooni kibuvitsa "Iitin Tilttu" ja "Ristinummi" olen saanud Soomest.
    Viigikaktused on samad tõesti, mis toaski, teiste liikide kohta ei oska ma midagi öelda. Pole neid varem ei toas ega õues kasvatanud. Tean ainult seda, et nad võivad kevadel hukkuda veepuudusest. Kui päike paistab ja maa on veel külmunud, tuleb neid kohe kasta, sest nad ei saa külmunud pinnasest eluks vajalikku vett kätte.

    ReplyDelete