Thursday, June 5, 2008

OPUNTIA - unistus ja üllatus

Üürikesest kevadest on aias saabumas suvi. Järjest rohkem on õide puhkenud erinevaid lilli, puid ja põõsaid. Hädavaevu jõuab nad muude toimetuste kõrvalt ära pildistada. Kirjutama peaks aga mitu korda päevas.
Kuigi oleme abikaasaga enam-vähem kokku leppinud, et taimehullusele on vaja seada mingidki piirid, siis sellest mõistusega tehtud kokkuleppest oleme me mõlemad ikka ja jälle üle astunud. Igal kevadel oleme me endile antud lubadused unustanud.
Tänane päev aga üllatas mind hoopis eriliste taimedega. Veel rohkem üllatas mind aga abikaasa, kes ütles, et tema suureks unistuseks on juba hulk aega olnud, mitme sõbra aias nähtud, avamaakaktused. Kaktused!
Niisiis on meie aia uusasukateks 2 viigikaktust, kes leidsid omale kena pesa tegelikult veel täiesti tühjas majataguses kivimüüris. Kivid on kaktustele vajalikud juurte jahedas hoidmiseks, samuti niiskuse säilitamiseks. Homme vajavad nad veel peenikest kivimultsi.
Esimene eksoot on maadjas viigikaktus - Opuntia compressa syn. Opuntia humifosa
ja teine veidi tigedama olemisega - habras viigikaktus - Opuntia fragilis.
Eks proovime siis ka nende kasvatamise ära. Ja mine tea, ehk ongi nad meie aedade tulevikukultuurid.

4 comments:

  1. Kaktused?! :))) Aga kas kivid kuumal suvepäeval pigem kuumaks ei lähe?

    ReplyDelete
  2. Pealt ehk küll, aga mitte altpoolt. Juurte juures on ikka jahe ja niiske. Seepärast vajavad ka alpitaimed enda juurde kive. Mitte seepärast, et nad s.t. kivid, inimestele meeldivad.

    ReplyDelete
  3. Huvitav on järgmisel kevadel näha-kuulda kuidas kaktused talve üle-elavad/elasi.
    Nagu teada muutuvad talved Eestis järjest soojemaks,võib-olla ei olegi mingeid probleeme ka kaktuste kasvatamisel Eesti aias.
    Jälgin huviga.
    /niinetalu/

    ReplyDelete
  4. Tere!
    Sooviksin ka õuekaktustega katsetada, siiani ei ole leidnud eriti infot ja kohta, kus selliseid kaktusi müüakse. Ameerikast tellimine ilmselt tülikas, seal tundub valik küll suur olema.
    Igasugune inf teretulnud...
    Edu
    Maria

    ReplyDelete