Wednesday, June 25, 2008

ROSA RUBRIFOLIA


Me ei kasvata pärisroose, neid suurte edevate õitega vaasililli, mida sületäite kaupa kesksuvel lõpetajatele kingitakse.
Meie kasvatame kibuvitsu. Neid, mida kogu maailma loodus ise pakub. Aga kui seisad suure roosipõõsa kõrval, mille kõrval võid end kääbusena tunda ja hingad sisse joovastavat, uimastavat aroomi, siis tükib vägisi pähe mõte - need ikkagi on just need pärisroosid. Kõige ehtsam ja armsam roosiromantika.
Rooside liike on meil praegu 14. Enamus siiski veel nii väikesed, et näitavad alles oma esimesi õisi. Aga osa liike on juba mõned aastad meie aias kasvanud.
Punaselehine roos e punaselehine kibuvits (Rosa rubrifolia syn Rosa glauca) on Kesk- ja Lõuna-Euroopa mägedest pärit liik ning on paljude roosisortide esivanemaks. Ta kasvab umbes 180 cm kõrguseks. Oma burgundiapunaste, veidi sinakate lehtede ja võrsetega on ta aias väga silmatorkav. Ja kuigi ta lihtõiekesed on vaevalt 2 cm diameetriga, paistavad nad ometi mitmekümne meetri kaugusele. Liik on väga talve- ja põuakindel ja taluks ka varju. Meie 3-aastane põõsas kasvab täispäikese käes, see ongi talle parimaks kasvukohaks.

1 comment:

  1. tänud!
    Sain möödunud aastal mahajäänud väga vanalt kartulipõllult selle roosi väikse istiku:
    nüüd tean nime ka!

    ReplyDelete