Monday, June 16, 2008

KODUÜMBRUSE KORRASTUS



Peale majja sissekolimise võtsime veidi aega, et siin sisse elada, kodu sisustada ja puhata. Olime ikka väga-väga väsinud. Majakarbi ladusid ehitajad, aknad paigaldas aknafirma, kamina ja korstna samuti spetsialistid. Ka elektritööd tegid elektrikud, aga ülejäänu on kõik abikaasa kätetöö alates katusepanekust ja maja soojustamisest ning vooderdamisest ning lõpetades lagede ja põrandate panekuga. Muidugi oli tal ka alati üks abiline - kas vennas, poeg, vennapoeg või sõber. Päris üksi ikkagi nii suurt tööd ei tee. Kogu see ettevõtmine käis ju uneaja arvelt, pärast tööd. Minu hooleks oli kogu selle prahi, sodi ja tolmu koristustööd, aga ka näiteks juhendi järgi vannitoa põrandaküttekaabli paigaldus.
Aga eelmise aasta sügisel olime niikaugel, et võis asuda majaümbruse korrastusele.
Maja idaküljel suunaga lõunasse olime igal aastal täiendanud oma noort parki niikaugele, et seda ehituse juures ära ei tallataks.
Lääneküljel asub vanem aed. Oli vaja veidi mõelda, mismoodi lükata kokku majatagused liiva-kruusa hunnikud ja kuidas ühendada vana ja uus aiaosa.
Et kogu meie õu on rohkem või vähem künklik-lohklik, tõusude ja langustega, otsustasin ka maja taga järgida seda, mis loodus meile oli pakkunud. Hunnikud said majast eemale ja veidi kõrvale laiali lükatud ning ümberringi hunnikutesse krundilt kogutud kivid laotud müüriks. Selle müüri ehitus on meie õues ainus, mille lasksime teha. Kopaga kivid müüri ja kahe päevaga oli kõik valmis, meile jäi ainult viimistlustöö.
Kuna tegemist on krundi põhjaküljega ja kohe siit läheb mööda kohalik tee, on piirile istutatud noor kuusehekk.
Kuigi professionaalsed haljastajad viimasel ajal räägivad, et nad lausa taunivad neid kivimüüre, ei ole ka ilusat materjali, mis maa seest tulnud, mõtet maa sisse tagasi peita. Kivimüüri ehitust õigustas ka see, et kunagi kuuseheki asemele oli laotud sarnane kivimüür ning need kaks täiendavad kenasti üksteist.
Et pinnas siin on liivasegune, istutasime siia 2 kollast mändi (Pinus ponderosa) ja mitu mägimändi. Viljakamas mullas leidis koha ka üks ebajasmiin, mis ootab endale kaaslast. Müüri sisse on istutatud esimesed kaktused ja ümber istutatud kõik meie aias seni mujal kasvanud mägisibulate liigid-sordid. Et kivi hallust veidi elustada, istutasime siia ka ühe serbia kuuse kääbusvormi "Karel" ja kääbuskasvulise sinaka lehise (Larix x kaempferi) "Blue Dwarf". Nende aastased juurdekasvud on 1-2 cm ja ega nad mujal nii väga mõjule ei pääsekski. Puukestel on muidugi korralikud viljaka mullaga täidetud istutusaugud.
Majaesine sai peale pikka arupidamist kaaslaseks terrassi. Et meil puuduvad vajalikud masinad ja veidiga lihtsam oleks, ostsime terrassiseinteks valmismoodulid, aga kõik muu on jälle abikaasa enda kätetöö.
Siia me lillepeenraid ei planeerinudki. Haljastame- elustame terrassi üheaastaste lilledega. Et mul nende kasvatamise kogemus puudub, valisin erinevaid liike. Üllatavalt hästi peavad end ülal petuuniad, isegi marutuul ei lõhkunud neid ära. Oleks võinud ju selle suure tormi ajal amplid maha tõsta, aga alati ei tule inimene kohe selle peale, mida peaks tegema.
Minult on mitmel korral küsitud, et miks sinine? Aga sellepärast, et sinine kaob puude kasvades loodusesse ära ega domineeri seal. Ta on ka suurepäraseks fooniks ja sobib ükskõik mis värvi lillede, puude ja põõsastega. Õues näemegi kõige rohkem sinist taevast, mis laseb pilgul veidi puhata. Ka meie kõigi meelislilled - sinililled, rukkililled, kannikesed, ära-unusta-mind-lilled ja paljud teised, on ju sinised. Niisiis, miks mitte sinine?
Veel on juunis/juulis vaja majaesisesse lohku laiali lükata hiljuti toodud 3 traktorikoormat mulda ja trepist kuni parkimiskohani ehitada korralik tee, et poriajal saaks kuiva jalaga maja juurde. Järge ootab ärklikorruse viimistlus.

4 comments:

  1. terrass on ju tegelikult väga hea asi - võimaldab soojal (ja miks mitte ka külmal) ajal nö õuetoa loomist. jalad jäävad kuivaks ja puhtaks (peale vihma või varakevadel või ka sügisel-talvel saaks jalad maapinnal ikka kas poriseks v märjaks). ka jätavad tooli- või lauajalad murule vahel inetud jäljed. liiatigi märkad terrassil seal liikuvaid muid olendeid, mida murus ei näe (minu paari päeva tagune kogemus puugiga ntx). meile arhitekt pakkus terrassi maja kahte külge. me mõtlesime, et ok, las ta joonistab pealegi, me teeme nagunii ainult ühele küljele ja ülejäänud teeme muru jne. aja kulgedes ja ehituse ja aia arenedes on asi sealmaal, et me teeme terrassi maja kolme külge :)))) ja kui kivipind ka terrassiks arvestada, siis tegelikult ümber kogu maja.

    kivimüürid on ilusad! ja tõesti, miks peita maa juurde kuuluva teise olulise elemendi - kivi ilu. mulle kohutavalt meeldivad soome aiad, mida nii aiasaadetes palju näidatud kui ka nende iga-aastastel elamumessidel väga ilusti eksponeeritud. looduslik, loomulik ja kaunis. ja ma mõtlen, et igaühe aed on ju tema enda kodu... seega pole mitte kellelgi teisel, sealh professionaalil asja ütlemaks ühtegi negatiivset kommentaari. mde, feng shui (mida ma ise eriti ei järgi) spetsid ütlevad, et kui teile tuleb koju (aed on ka kodu) keegi, kes hakkab teie kodu arvustama, siis on teil õigus see inimene sealt ära saata, sest teie kodu on teie koht, kus mitte ühelgi teisel inimesel pole õigust oma arvamust v maitset kriitikana väljendada.

    ja kui varem mõtlesin, et oh, mis see siis ära ei ole - ehitad naks-naks valmis ja aastaga on kõik valmis ja korras... siis nüüd ei mõtle ma enam kaugeltki nii ja misasi ja kui totaalne võib olla väsimus, tean ma nüüd ka :)))

    ReplyDelete
  2. Niipalju kui mina olen tähele pannud, siis kõige rohkem reedabki just aed inimese olemust, tema sisemaailma. Rohkem kui elamu interjöör, olgu see nii hubane ja meeldiv kui tahes, tunnen, et see on rohkem ikka keha kodu, hinge kodu jääb katusest ja seintest väljapoole.
    Ja kuna ma ei ole just eriti suur aiahoolik ja enamustest taimedest ei tea muffigi, siis lihtsalt naudin seda, kus mu meeled puhkavad.
    Ja mida rohkem ma seda blogi vaatan, seda enam see samastub Franz Schuberti klaverisonaatidega.

    ReplyDelete
  3. Suur aitäh, Hiline!!
    E.T - :D miski asi siin maailmas ei saa valmis naks-naks. Ja üks kodu, eriti aed ei tohigi kohe valmis saada - see areneb ja kasvab koos sinuga. Muide, neid negatiivseid kommentaare pole kunagi öeldud meie aias - siin olevat kõik paigas. Olen lihtsalt lugenud neid arvamusi Eesti üldiste aiatrendide hindamisel. Aga mina pole professionaal, ja mõnikord just seesama üleliigne tarkus ja kindlatest kaanonitest kinnipidamine pärsivadki inimese tõelist loovust.
    Meie teeme nii, kuidas parasjagu hing tunneb ja seepärast ongi mõnikord vaja aega, et äratundmisele jõuda.

    ReplyDelete
  4. kodud kasvavadki kodudeks aegamööda...

    olen samuti seda meelt, et mina kujundan ise oma aeda ja oma kodu oma maitse järgi. just nii nagu Hiline ütleb, et aed on mu hinge kodu.
    see, et aed kõige rohkem inimese olemust reedab? jäin hetkeks mõtlema, jah, tõesti!, mõeldes iseendale, on nii küll!
    olen hetkel väga kimpus püsilillede peenardega, kohe kuidagi ei jõua õigele "lainele". ju siis mu lüüasaamine nn lõikelilledega ikka veel istub alateadvuses.

    Sul on imeline aed! Kivid on mu meelest super!

    ReplyDelete