Sunday, June 15, 2008

PAPAVER ORIENTALE e. ... on loitvad moonid



Kaukasuse ja Põhja-Iraani päritolu idamagunat (Papaver orientale)kasvatatakse kultuuris juba väga vanadest aegadest. Nii on leitud tema seemneid juba ürginimeste asualadelt. Kindlalt olid nad aukohal Vana-Rooma, Kreeka, Egiptuse ja Baabüloni aedades. Ka Eesti taluaedade üheks lemmiklilleks oli idamagun, rahvakeeles talimoon.
Meie aias kasvav hõõguvoranz sort on samuti pärit ammustest aegadest. Ta kasvas ja õitses siin võsas ammu enne meie tulekut. Praegu pole päris kindlaid andmeid, mis tema nimi võiks olla. Ehk võiks ta olla eelmise sajandi keskpaigas kogu Euroopas armastatud ja levinud "Marcus Perry". Aga mõni lill on ilus ka ilma nimeta.
Idamaguna leviku üks peamisi põhjusi tema dekoratiivsuse kõrval on kindlasti külma-, talve- ja põuakindlus. Kasvab ta hästi tavalisel aiamullal. Idamagunad ei talu seisvat vett, ümberistutamist, jagamist ja liigset väetamist.
Idamaguna nupud, varred ja sinakasrohelised sulgjagused lehed on kaetud tihedate valkjate harjaskarvadega. Puhma veidi turris olek on kenaks kontrastiks siidistele, õrnadele, ülisuurtele, päikeses läikivatele õitele. Kõige läikivama õielehega on ülikõrgete, kuni 170 cm õievartega leekivpunane, päikeses lausa sillerdavate õitega "Feuerfackel". Kuna meie taim on veel väga noor ja õitseb tänavu vaid ühe õiega, pildistasin tema puhmast ühes teises aias. Ülejäänud sortide pildid on ikka kõik enda aiast.
Üldiselt on idamagunate õievarte kõrguseks 80-100 cm. Vaatamata oma kõrgusele on varred seisukindlad ega vaja toestamist. Kuigi ühe õie eluiga on lühike, õitseb magun mitu nädalat, sest ühel vanemal puhmal on tavaliselt mitukümmend õievart. Uuematel sortidelvõib õie läbimõõt küündida kuni 20 sentimeetrini, olles õitsemise ajal aedades tõelisteks pilgupüüdjateks. Õied muudab eriliselt kauniks idamagunatele väga iseloomulik kontrastne, tume, sinkjasmust põhjalaik.
Suve teisel poolel hakkavad idamaguna lehed kuivama. Olen nad siis üsna madalalt ära lõiganud ja üsna pea kasvavad tal uued, noored, ilusad lehed.
Et idamagunad on jätkuvalt aedades meelislilledeks, näitab ka see, et 2000. aasta lemmiklilleks valiti idamaguna sort "Coral Reef", kes nimetati lausa milleeniumililleks.

No comments:

Post a Comment