Tuesday, June 17, 2008

WEIGELA JAPONICA DART`S COLOURDREAM

Kõik õitsvad põõsad mõjuvad aias suursuguselt nii grupiti kui üksikpõõsana ja kedagi neist eelistada on väga raske.
Siiski on väga pika õitsemisaja poolest märkimisväärsed veigelad. Neist ilusaim on jaapani veigela (Weigela japonica) sort "Dart`s Colourdream" oma valgekirjude lehtede, punaste õienuppude ning heleroosade, õrnade õitega. Kuid käitub ta meil nagu rohtne püsilill ja nii tuleks temasse suhtudagi. Tema varred külmuvad, väga harvade eranditega, igal aastal maapinnani. Kevade saabudes kasvatab ta uued ning õitseb igal aastal. Põõsakese kõrgus kõigub seetõttu poolest meetrist kuni 70 cm-ni. Meie aias kasvab ta üle 10 aasta, päris ära külmunud ta pole ning ka põua-aastad elas kenasti üle.
Arvan, et ka paljud kauni veigela (Weigela florida) sordid, mida viimasel ajal meie puukoolides palju müüakse, on pigem püsililled kui põõsad, sest juba liik ise on meil suhteliselt külmaõrn.

Hoopis teisiti peab end ülal varajane veigela (Weigela praecox). Ta on kiirekasvuline, külma-, talve ja põuakindel põõsas. Mõne aastaga võib ta heades tingimustes kasvada 2-3 m kõrguseks ning laius ületada 2 m. Tavaliselt hakkab ta meil õitsema veidi enne sireleid - mai lõpus ning õitseb veel juuli algul. Vahetevahel oleme tal välja lõiganud põõsa noorendamiseks vanu oksi, pügamist ta ei vaja.


No comments:

Post a Comment