Thursday, June 12, 2008

ASPHODELUS ALBUS

(syn. A.sphaerocarpus, syn. A.macrocarpus) eestikeelse nimega valge tooneliilia on aias üks huvitamaid püsikuid. Tal on ilusad kõik taimeosad - sinakasrohelised kitsaslineaalsed lehed, mustad õienupud ja kohev valge õisik. Võiks ju arvata, et must värvus ei paista aias eriti välja, kuid tema kõrgetel, meie aias kuni 70 cm (kirjanduses kuni 1 m) pikkustel siledatel õievartel on just nupud need, mis kutsuvad end imetlema isegi rohkem, kui hiljem puhkevad valged kohevad õisikud.
Õitsema hakkab ta mai lõpus ja õitseb juuni keskpaigani. Õisiku läbimõõt on umbes 4 cm. Sel ajal on enamuse lillede õied veel madalad ning tooneliilia umbes 25 cm pikkused õieküünlad uhkustavad üle teiste taimede.
Ta on näidanud end väga talve- ja põuakindla liigina. Kasvatada soovitatakse tooneliiliat päikesepaistel. Meil saab ta küll piisavalt valgust, kui kasvukoht ise on pigem poolvarjus. Paljundatakse ettevaatliku risoomi jagamisega ja seemnetest. Kuna tema seeme vajab idanemiseks külmaperioodi läbimist, jätsin ühel aastal tal õiekuprad maha lõikamata. Taim teab ju ise kõige paremini, millal on õige aeg oma seemned mulda kukutada ning idanema hakata. Järgmisel kevadel kasvas vanemate puhmaste ümber hulgaliselt noori taimi, mida jagasime headele sõpradele.
Augustis taime lehed kuivavad. Kui tooneliilia läheduses kasvab madalaid pinnakatjaid, ei jää temast sügiseni märgatavat musta pinda.

No comments:

Post a Comment