Thursday, June 26, 2008

KOLKWITZIA AMABILIS


Meeldiva kolkviitsia kasvatasin üles seemnest. Ta idanes kaks aastat, siis kaks aastat mõtles, mida edasi teha ja alles seejärel hakkas kasvama. Üsna pea jäi talle lillepeenras kitsaks ja me istutasime ta juba üsna suure põõsana ümber parki.
Looduslikult kasvab kolkviitsia Kesk- ja Lääne-Hiina mäestikes. Esmakordselt kirjeldas teda 1901.a. Berliini botaanikaprofessor Richard Kolkwitz.
Soojemates maades võib ta kasvada üle 3 m kõrguseks, kuid meil ta eriti üle 2 m ei kasva. Vaatamata sellele on ta oma allapoole kaarduvate okstega õitsemise ajal juunis väga dekoratiivne.
Olen lugenud, et kolkviitsia on üsna külmakartlik. Kuid meil on ta küll kenasti vastu pidanud kõik rängad talved ja ma julgeksin küll öelda, et ta on kasvutingimuste suhtes ääretult vähenõudlik.
Kolkviitsiast on aretatud ka mõned sordid. Sordil "Pink Cloud" on vast veidi suuremad ja eredamad õied, kuid õisik on hõredam ja ilu poolest ta liigiga võistelda ei suuda. Sort on ka külmaõrnem, külmudes mõnikord lumepiirini. Kuid taastub kenasti ja õitseb jälle.


1 comment:

  1. mis kenad pildid! ;) kuigi ämblik on natuke udune.

    ReplyDelete