Sunday, June 10, 2012

SUVEPÄEV ON LIIGA LÜHIKE.)

 Olgugi, et ma viimasel ajal tõusen koos päikesega, võiksid nii mõnedki päevad veidigi kauem kesta.  Hommik. Linnud, liblikad, konnad, lilled, päike. Vaatad ja vaatad. Leiad miskit uut. Nokitsed siit ja sealt. Ja ongi päev õhtus.
Reedel ootasime külalisi. Kummaline lugu nende inimestega. Mõnd võid tunda kaua aastaid, aga ta jääb sulle ikkagi veidi kaugeks. Teist näed esmakordselt, aga tunne on selline, et tutvus on kestnud sajandi. Ja kui see tunne ja olemine ja päeva nautimine on vastastikune- näed ju, kui inimestel silmad säravad- siis on see päev ja suhtlus kuidagi eriliselt rikas. Aitäh Tiia ja Co ilusate, soojade tundide eest.

Laupäev oli meil pühendatud BA traditsioonilisele püsikutepäevale. Ma ei võtnud kaasa fotoaparaati ega ühtki kotti. Selle asemel toppisin käed igasugu kiusatuste vältimiseks sügavale taskusse. Viga! Suur viga!!! Tühjadesse kättesse mahub igasugu kotikesi ja potikesi hoopis rohkem kui arvatagi oskad. Juba väravast sisenedes ja esimesi sõpru kohates ulatatakse Sulle potike, et näe, mul tärkas ja ma mõtlesin sinu peale... ja nii sa siis muudkui seisatad ja seisatad ja komistad ja komistad:). Aga mitte see polnud sel päeval oluline.
Kõige olulisemad on ikka sõbrad. Need, keda kohtad harva, kord või paar aastas ja just säärastel üritustel. Kõige suurem rõõm on kohtuda muidugi vanade, auväärsete aednikega, kes on su elu mingil ajal oluliselt mõjutanud. Aga eile ootas mind ees veel midagi hoopis erakordset ja enneolematut. On ju sedasi, et virtuaalmaailmas lobised inimestega, kommenteerid kuskil ja vahel pillad ka mõne end paljastava mõtte. Ühelt poolt räägiksid justkui tuttavaga ja teiselt poolt mitte just nagu päris tuttavaga. Ja kui siis päriselus astub su juurde inimene, kes ebalevalt küsib kõigepealt, kas ma ikka olen see...ja ulatab väga-väga tagasihoidlikult sulle su igatsuste taime. Noh, oledki jahmunud, üllatunud, segi raputatud ja hiigla õnnelik. Isegi mitte niipalju selle taime, kui sündmuse üle.
Päeva lõpuks sai mõned kenad inimesed veel endale koju kaasa ka hamsterdatud. Nii sai seda hirmlühikest ilusat päeva pisutki pikendatud. Ja see helge tunne, et mu aias on käinud minu jaoks väga suur ja oluline inimene,  püsib veel ka täna õhtul.
Aga milline oli päeva lõpp! Selleks ma valmis polnud ja ma hõljun veel praegu mingites udupilvedes:) Ja need pilved sünnitasid kohe kiiresti ja uue projekti, aga sellest juba mõni teine kord. Esimene foto seeriast "enne"  ja materjaliarvutused on juba tehtud:D

Tänane päev algas küll vihmaga, aga normaalsete inimeste ärkamise ajaks oli end juba päike kehtestanud. Ja jälle kõnnid ja vaatad ja...:).
 Südasuvi hakkab kätte jõudma. Need iirised, kes mul on õitsenud rohkem kui aasta, õitsevad kohe paljude vartega. Kevadel tundus küll, et sel aastal jääb iiriste õitsemine tagasihoidlikuks. Pikka aega ei näinud ma ühtki õievart end kergitamas. Tean, et lätlased on isegi kerges paanikas, sest neil ähvardab iga-aastane suur iiristenäitus kas päris ära jääda või tuleb see korraldada hoopis tagasihoidlikumalt. Külm talv rikkus paljude sortide õiepungad. Aga paari sooja ööga on õievarsi ikka päris rikkalikult. Loomulikult ei õitse kõik sordid, eriti need, kes ei jõudnud sügiseks suuri lehvikuid kasvatada.
Ja sellised vaatepildid tõstavad su ju uutele pilvedele
 Need aga, kes õitsevad esmakordselt, on üldiselt tagasihoidlikumad. Täna puhkesid
 `Galway`
 `Lunar Frost`
 `Rose de Perse`, See "Pärsia roos" on Cayeux firma 2010.aasta sort.
 ja `Piero Bargellini`
Veidi sai midagi ka ära tehtud. Osa potikesi on tühjendatud. Pisike kohake värava kõrval sai veidi teise näo.  Muhedikupapa värskendas istumisealuseid. Ja oligi jälle päev otsas. Nad võiksid tõesti pisutki pikemad olla.

10 comments:

  1. Selles on Sul tuline õigus, et suvepäev liiga lühike on. Saad just õige hoo sisse ja juba on pime + veel need kurramuse sääsed, kes sind koos naha ja karvadega nahka tahavad pista :D

    Aga see Lunar Frost on lihtsalt võrratu - hakka või ka aediiriseid kasvatama. Super!

    ReplyDelete
  2. mul on su pärast väga-väga hea meel! :)

    ---

    ja fabandage fäga, aga see rose de perse pani muu nii naerma, et mu samanimeline radikuliit ennast kohe ülivalusalt meelde tuletas :DDD

    ReplyDelete
  3. Elu täis on muinasjuttu, muinasjutt täis elu...need lauluread kumasid läbi Su postituse. Usun, et see kõik on sellepärast, et Sina oled see inimene, kes seda ka näeb ja see-eest ka osa saab. Hästi armas!

    ReplyDelete
  4. Väga ilusad!
    Ma ootan ka pikisilmi oma Siberi iiriste õitsema hakkamist, need mis eelmine aasta sai kokku tassitud ka Sinu poolt. Igaüks muidugi ei säti end õitsema aga mõni küll. Jube põnev!

    ReplyDelete
  5. Mul ka mõned siberlased ei hakka sel aastal õitsema, ei oskagi põhjust päris täpselt öelda, talvekülm küll ei tohiks süüdi olla.

    Aga ootan põnevusega, et mis üllatavat nüüd Su "udupilved" välja mõtlesid :)
    Paraku jah, ole noor või ole vana - suvepäevad on tõesti talvepäevadest hulga lühemad.

    ReplyDelete
  6. Nii nende suvepäevadega on jah. Eile langes pilk kalendrisse ja oh õudust, kaks nädalat veel ja siis hakkavad päevad jälle lühemaks muutuma. Pimedates sumedates augustiõhtutes on ka oma võlu, kuid kuidagi veel ei taha, et see valge aeg hakkaks lõppema, on seda meil ju ikka nii üürikest aega ja oma akude laadimiseks on seda valget aega ikka nii väga vaja. Tänu pisipiigale on mul need päevad muidugi veidi 'pikemad', tänagi öösel 3 paiku aknast välja vaadates mõtlesin, et näe, juba hakkab päike tõusma... kohe kahju oli uuesti voodisse mina, kuid paraku on see juba nii, et inimene peab vahepeal ikka magama ka.
    Ja oh need imelised iirised! Loodan, et ükspäev näen iiriste õisi ka oma aias... ootus ja lootus... põnev on :).

    ReplyDelete
  7. Olen ka sel aastal mingi juunivalguse lummuses ja mitte ei taha, et see jaanipäev tuleks ja päevad taas lühenema hakkaksid. Samas peab paraku puhkama ka, muidu ei võtaks enam mingil hetkel üldse jalgu alla, olgu väljas nii valge kui tahes.
    Sellest Tartu BA päeval käimata jäämisest on pagana kahju, aga ma polnud selle ürituse toimumisega üldse kursis. Eks järgmisel aastal katsub meeles pidada ja varakult uurima hakata.

    ReplyDelete
  8. Loen Su juttu ja süda särab sees. Kui ilusti Sa annad edasi elu ja sündmusi.

    ReplyDelete
  9. See Pärsia Roos on võrratu!Lunar Frost on ka üks minu lemmik ja kui hästi ta veel lõhnab!Super!

    ReplyDelete
  10. Tundub, et oli imeilus päev, aga veel võrratum oli lugu. Aitäh meeliülendava lugemise eest. :)

    Ja need rose'd ja perse'd.. c'est la vie? :) Vaimustav, nohh!!!!

    ReplyDelete