Saturday, June 16, 2012

PIDU MEIE ÕUEL

 Iiristepidu meie õuel on ju ammu alanud. Ära on õitsenud madalakasvulised ja ka keskmisekasvulised on lõpetamas. Üle nädala õitsevad ka kõrged aediirised. Aga kiivalt varjasid end need sordid, keda ma veel näinud polnud. Alates üleeilsest hakkasid lõpuks ometi üksteise järel puhkema nii eelmise aasta uustulnukad kui ka üksikud paar aastat varem saadud, aga mitte end veel näidanud sordid.

Esimene uudissort puhkes korraga 5 õiega, aga õnnetuseks hakkas raske vars välja kaaluma pisikest risoomi ja nii murdsin ma ta kohe maha. Pildi tegin seepärast toas. Kontrollimisel selgus, et ilusa sordi nägu ei vasta nimele. Tean, kust ma ta sain ja saatsin eile teele meili, et saada talle õige nimi.
 `Footlose` ,  Schreiner93,  HM95
 ´Purple Serenade`  Schreiner 05,  HM 07. Natuke rikub hetkel sordi välimust see, et avanev õis on kuidagi imelikult puntras. Kui ma teda lähemalt uurisin, selgus, et 2 nuppu olid kummaliselt kokku kasvanud.
 `Slovac Prince`  Mego 03, HM 05, AM 07, Wister Cup 09. Sinine-valge pole aediriise puhul väga haruldane värvikombinatsioon. Kuid see sort on teistest alati ja absoluutselt eristatav ülemiste perigoonilehtede kuldse raamistuse poolest.
`Seakist` Schreiner 97, HM 99, AM 01
 `Evening Drama` Black 03, HM 06
 `Sweet Ballerina` Ernst 06
 `Finalist` Gatty 03 HM 06
 `Finalist`  pealtvaates kõigi oma enneolematute värvide, siidi ja sametiga
 `Noctambule` Cayeux 05 pildil ei tule see välja, aga ta õis on tohutu suur
 `Florentine Silk` Keppel 04  HM 07. AM 09, Walter Cup 07

 `Gladys My Love`  Ensminger 97
 `Ecstatic Echo` Daling 93
 `Clownerie` aretusaasta pole teada, Cayeux firma sort

 `Mousquetaire` on ka varem õitsenud, aga miskipärast ei olnud mul oma albumis ta fotot. Cayeux firma sort, aretusaasta pole teada.
 `Blue Temptation` Schreiner 05, HM 09
 `Masterplan` Keppel 94, HM 98
Kõik need sordid lõhnavad, igaüks neist isemoodi. Ja nii lõpmata kahju on sellest, et fotol ei tule välja, mismoodi need siidised õied sädelevad ja kui sametine on samet.

12 comments:

  1. Oi-oi, kui ilusad! No jäädki vaatama.
    Tõesõna, pidu on te õuel.
    Teen veelkord vaatamise ja naudin nende ilu.
    See vaatepilt paneb vaid mõtlema, et kuidas omalegi midagi juurde saada.

    ReplyDelete
  2. 'Florentine Silk' on tõeliselt õhkõrnalt siidine ja 'Finalist' kannab peene siidiga viimistletud pehmet sametkleiti. Foto suudab küll palju, kuid jah, paraku mitte kõike. Kuid pisukese fantaasia korral on see eristruktuurne ilu täiesti tunnetatav, vaid lõhnaga on veidi kehvemad lood :). 'Slovac Prince' näib väga põnev. Iirised on imelised ja pidu on uhke!
    5D kinod on meil juba olemas, pea siis need 4D fotodki ei tule... vaid veidi kannatust veel! :)

    ReplyDelete
  3. Huvitav, et üksik entusiast suudab rohkem, kui botaanikaaed - mõtlen siin Tallinna oma, kus ruumipuudust ei ole. Tallinnas on küll ajalooline osa päris arvukas ja madalaid ka rohkelt.
    Aga piltidel on siidi ja sameti läiget näha küll. Ehk kunagi ühel ilusal päeval õnnestub Sinu ja ka Anne kollektsiooni pärisltki näha. Tippajal õitseb neid imetlemiseks korraga piisavalt.

    ReplyDelete
  4. egSee on küll tõeline pidu ja millised õied!`Slovac Prince` om tõeline prints seal ballil.Vaatan ja imetlen ja jõuan ikka ja jälle samale järeldusele-ühed VÕRRATUMAD lilled minu jaoks!

    ReplyDelete
  5. Jestas. Üks ilusam kui teine - aga Finalist lummas mind kõige rohkem! Super!

    ReplyDelete
  6. Jestas. Üks ilusam kui teine - aga Finalist lummas mind kõige rohkem! Super!

    ReplyDelete
  7. Vau! imelised, eriti meeldivad mulle Finalist ja Noctambule.
    Aga proovi lilli pildistades kasutada ka välku, eriti päikesepaiste ajal.

    ReplyDelete
  8. Tii, kui TLN BA-s oleks sama palju entusiaste kui Trt omas, oleks ka seal asjad palju paremad, sest ainult see, kes huvitub, suudab.

    Hiline- struktuuri-siidi ja sameti, mati ja läikega, saan enamvähem hakkama, aga sädelusele, mis hüpleb, ei aita ei välk ega pauk :D, sest fotokas võtab hetke, aga mitte liikumise.

    ReplyDelete
  9. Võrrrratud!Ei oska küll ühtegi neist esile tõsta. Mul on ka Blue Temptation, aga nagu juba mainisin, ei õitse nad mul veel sel aastal.Kas olen midagi valesti teinud või peabki see nii olema?

    ReplyDelete
  10. Pilkupyydvad ja imelised 6ied, ma hakkan iiriseid armastama. No k6ik olid imelised, absoluutselt!
    Pildi s2ra j22b sageli kyyndimatu arvutiekraani taha. Keerake aga heledust, kontrasti ja v2rvi juurde;)

    ReplyDelete
  11. Sul on seal sümfoonia ju :)

    Piltidele on lisatud ikka profi seletused. Ja ma näen sisimas, kuidas sul silmad säravad! Mul selle üle nii hea meel.

    ReplyDelete