Tuesday, September 9, 2008

VETTINUD?

Laisk hommik täna. Sajab. Tihe ühtlane vihm vaheldub suuremate sajuhoogudega. Tahtsin panna kirja mõned märkmed ülikõrgete püsikute kohta. Pilte üle vaadates selgus, et puudu on mõned õied-varred. Kuigi mu fotokal on ka mingi veealune pildireziim, ei riski ma siiski temaga täna õue minna. Toad on puhtad ja soojad. Masinas levitab isuäratavat lõhna sidrunikook. Midagi väga tarka ei oskagi ette võtta. Laupäev- pühapäev oma sooja ja kuiva ilmaga hellitas ära. Sai üle hulga aja jälle päev otsa väljas olla. Ja isegi heinamaast sai uuesti muru.
Pühapäeva õhtul kella 8 paiku algas äike. Küll mul oli kahju, et kohe hakkas pimedaks minema. Armastan siit kõrgelt vaadata kui võimas ja ilus võib see loodusnähtus olla ja tavaliselt lähen ma siis õue. Seekord eelistasin tuppa jääda. Vaatasin seda suurt valgusemängu veel südaöösel ja ka veel kella 3 paiku oli äike täisjõus.
Eile vaheldusid sajuhood veepiserdushoogudega, õhtul hakkas aga lausa kallama. Täna siis lihtsalt sajab.
Aga toas olles libiseb pilk ikkagi aknale ja õue. Vaatasin-vaatasin ja võtsin fotoka - hea järgnevatel aastatel vaadata, millised nägid puud ja aed välja kui väga väikeste vahedega on sadanud üle 40 päeva. Augustis oli meil vaid 5 kuiva päeva, septembris 3, aga õhtul või öösel sadas ka siis. Ja sajud algasid ju juba juuli lõpus.
Köögiaknast avanevad siis sellised pildid. Puud on rohelised ja lopsakad, lausa mõnulevad ohtrast kastmisest. Ei mingit erilist märki sügisest. Ühel kasel on siiski mõned alumised lehed veidi kollakaks tõmbunud. Kõigil okaspuudel on näha noori kasve

Elutoa aknast paistab lõuna poolt lähenev tihedam vihmakaar ja silmapiir on õige ahtaks jäänud. Aga puud ei näita ikkagi veel mingeid sügise saabumise märke.

Lillede asemel hakkavad domineerima puud ja põõsad, aga üldmulje on ikka roheline ja lopsakas, taimed on kui puhtaks pestud.
ja värvi lisavad ka marjad.
Esikuaknast aga paistavad kõrgete püsikute õied ja püstised varred. Tugevad tuuled ja paduvihmad pole neile suutnud midagi teha.
Põhja pool magamistoa aknast avanev vaade on küll veidi kurvem
sest näha on põllud, kust ilmselt enam midagi võtta pole ja kus kasvanud vili küntakse tõenäoliselt maa väetamiseks põllule tagasi. Aga mine tea, ehk ongi talt aastate viisi aina võetud ja võetud...
Ka vihmas peitub oma võlu. Ilus on see külluslik paljutooniline roheline. Päikeselõõsas seda ei märkagi.



5 comments:

  1. hoolimata vihmasest ilmast, imeilusad vaated! muudkui vaataks ja vaataks...

    mul tuli täna üle pika aja tahtmine vihma nautida ja rattaga sõitma minna.
    kui tita emme-issi koju tulevad, ehk lähengi...

    ReplyDelete
  2. ma käisin hommikul vihmasajus jooksmas. ei saa öelda, et oleks kuidagi ebameeldiv olnud :)

    aga meil on kaskedel lehed poolenisti kollased.

    ReplyDelete
  3. pildid nagu maalid!!
    vihma vastu pole mul midagi, kuid kirdetuul pole mu sõber

    ReplyDelete
  4. Ilusad vaated jah. Ja imeilus mõte selle põldu sisse küntava vilja kohta. :o)

    ReplyDelete
  5. mu meelest on imeilusad pildid. :)

    ReplyDelete