Thursday, September 4, 2008

SAIAJUTTU IKKA KA

On ikka mõnus elu küll. Eile hommikul panin pesu ühte masinasse, teise veidi vett ja jahu ja ise läksin aeda taimi uurima. Tagasi tulles oli pesu pestud ja PORGANDISEPIK valmis. Retsepti leiutasin ise, et mahlaseid porgandeid kuidagi teisiti kasutada kui vaid köögiviljaroogades. Vaatasin oma lubatud jahu ja veekoguseid ja lasksin taigna segada siis niisugustest komponentidest:
1 muna, 220 ml vett, sool 0,5 tl, jahvatatud muskaatpähklit ja jahvatatud köömneid kokku 1 tl, riivitud porgand 150g, vahtrasiirup 1 sl, õli 3sl, 390g mitmeviljajahu, 80 g nisujahu, et porgand on raske, siis 40g kliisid, mõned tiirud veel Santa Maria liha-kala veskist vürtse lisaks. Programm 4 - täisteraleib, aeg 3.45 . Panen kirja, masinad on ju erinevad.

Mulle maitses väga, oli paras krehvtine, sobis igasugu leivakattega ja kõlbas hommikul ka rösterisse panna. Mees lootis muidugi jälle magusat saia ja tema nägu venis küll üsna pikaks peale maitsmise. Seemneid olevat ka palju.
Üldiselt see retsept töötab hästi, suurendada muidugi võib nisujahu kogust ja vähendada mitmeviljajahu. Endale teen seda kindlasti veel.


Töölt tulnud mehele tegin täna eriti magusa saia - SOKOLAADIKOOGI. Aga ma ei saa kunagi rahu, kui pole midagi tuuninud. Supilusikale vahtrasiirupile lisasin teise Amarettot, see "Vilma" pulber kohe küsis alkoholi lisaks. Piima panin 10 ml vähem
Ja et magusanauding oleks külluslik- täiuslik ja edaspidi rohkem ikka soolast saia küsitaks, tegin koogi eriti magusaks. Vahukoor, mandlilaastud ja dessertlusikas Amarettot otsa.
Nüüd saan ma muidugi laste käest pahandada, et need vajalikud süsivesikud tuleb pudrust ja leivast saada, mitte maiustada tühjade kaloritega. Aga kui nemad "tahavad vahel mängida ja puhata" ka, siis meie jälle eelistame mõnikord õhtusöögiks sokolaadi.

10 comments:

  1. iiiiiisus! :D
    mina tuunisin isegi sinu kugelhofni tervislikumaks :))))

    aga selle shokolaadikoogi teen ma ükskord ära ja porgandisepiku samuti! muide - soomlastel on üks seeneleiva retsept ka, katsun mõni päev üles otsida.

    ReplyDelete
  2. MUHEDIK! Palun saada mulle ka neid kypsetisi. "Suu jookseb ila!!!!" T2na 6htu ma satun lugema ainult neid blogisi kus juttu mingitest masinatest ja saiategudest. TAHAN KA !!!!

    ReplyDelete
  3. ja mitte ainult sepikust ja pudrust, vaid ka köögiviljadest! jeebus, aga mitte shokolaadikoogist, vahukoorest ja amarettost :D :D :D

    ReplyDelete
  4. :D heheh! sa ikka oskad!
    jeerum.. kas sa seda mäletad, kui sa mõned head aastad tagasi oma pahaaimamatu lapsukese keset õndsat päeva purjakile söötsid!!??! järjekordse toorjuustukreemikoogiga, kuhu alkot (ilmselt amarettot) ikka südamest oli kallatud... :)

    ReplyDelete
  5. MIDA??????? Kas see vastab t6ele???????(nali)

    ReplyDelete
  6. Jaa, tõsilugu. Tegin tookord tiramisut ja sinna käib ju alkohol.Egas mina pole süüdi, et kook nii maitsev oli, et söödi korraga rohkem kui üks tükk. Ja eks ma kasutasin teda ka korralikult, immutasin hoolega ja segasin toorjuustu hulka kah korralikult. Jube hea oli. Kui ma suurema laari valmis saan neid saiu, saadan sulle ka kuidagi:) kas tahad svipsi ka jääda või eelistad kainust, siis tean millega maitsestada:)

    ReplyDelete
  7. Porgandikoogile sobivad juurde veel õlikõrvitsa seemned, röstin enne ja purustan peenemaks, muskaati ei ole pannud, aga kanakarrit küll.

    Aga šokolaadikoogile panin ka - Deia toodud rummi :), retsepti ei kirjutanud, et noh, mittesihipärane hea rummi raiskamine, aga mulle väga meeldivad šololaadi-rummi koogid :)

    ReplyDelete
  8. Huvitav, kas Stockmannis on kõiki neid hõrgutisi - vahtrasiirupit, õlikõrvitsaseemneid, amarettot jne.
    Aga enne vaja vist poja sõpradelt mõni mängupüss laenata ja pangast läbi põigata ;o)
    Aga tegelikult sai mul selle esimese magusa saia peale magusaisu hetkel üsna rahuldatud ja pigem tahaks ka mingit soolakamat sepikulist.

    ReplyDelete
  9. Jah, kook oli super ja ma just mõtlesin järgmisel korral rummi kasutada, annab hea mõrkja maitse. Igastahes jääb menüüsse.
    Ma olen varem muskaati pannud porgandivormile, saab ka hea.
    Aga seda küpsetades tuli mul veel üks mõte, kui selle realiseerin, eks siis kirjutan ka.

    ReplyDelete
  10. Mul üks koogiväline küsimus, kirjutasid hiljuti, et istutasid oma kiviaeda kaktuseid. Kas Sa neist ei tahaks pikemalt kirjutada. Kuna ka mul kasvab üks kaktusehiiglane aastaringselt õues, tunnen asja vastu siirast huvi.

    ReplyDelete