Thursday, September 4, 2008

SASSIS AASTAAJAD

Sellesse müüri on kevadel esimeste taimedena istutatud kaktused ja suve jooksul kõik aias mujal asunud mägisibulad. Et ta nii paljas poleks, siis on siin omale elupaiga leidnud ka mõned kääbuskasvulised okaspuud, mis küll kaugelt vaadates veel välja ei paista. Et kevad oli jahe ja kuiv, siis on noored puud midagi sassi ajanud. Tänu ohtrale vihmale ja parasjahedale ilmale on nad vist arvanud, et on saabunud järjekordne kevad ning otsustanud nüüd uued pungad avada.
Sellise rumala tembu tegi nii serbia kuusk (Picea omorica) "Karel"
kui jaapani lehis (Larix x kaempferi) "Blue Dwarf"
Olen nende pärast üsna mures, sest kui nüüd need noored võrsed puituda ei jõua, on nad kevadeks külmunud. Okaspuu aga uinuvatest pungadest nii lihtsalt ei taastu kui lehtpuu.

6 comments:

  1. Mul hakkas nädal aega tagasi kevadel istutatud põldmari õitsema, kevadel ei õitsenud. Äkki peaks ära lõikama?

    ReplyDelete
  2. Rohtsetele taimedele ei tee see vähimatki häda. Mul siin kirsid ka õitsevad ja just rääkisin Tabiverest ühe kena inimesega, et tal õitsevad õunapuud, karukellad ja kullerkupud.
    Ma ei muretseks, kui need okkalised õitseksid, aga nad tegid uued pungad!!!

    ReplyDelete
  3. Läksin Sinu jutu peale ka oma okkalisi vaatama.
    Ka kääbuslehisel uued pungad paari sendimeetri pikkused ja palsamnulul mõned uued pungad kasvanud. Aga rohkem hämmastas äädikapuu. Sadude alguses kasvatas juba ühe kevadisele oksale uue ja nüüd jälle uued pungad kasvamas ja neid ikka palju.
    Ka vanad kuused ajavad uusi kasve, ladvas juba paari sendimeetri pikkused. Ja esimest korda näen, et ka floksid "hulluks" läinud, iga lehepaari juurest uute õiekobaratega kasvud, tavaliselt ainult mõned õiekobarad sügisel õitsenud, aga, et niipalju... vaatamata sellele, et mutt seal omajagu songinud ja juurte alla neid tossupomme pandud.

    Kas panid selle ilusa kiviäärisega astangu mulle kadestamiseks vaadata :))) Ma ei saanudki rohkem kui poolteist autokastitäit tuua, need ja ka eelmised varud läksid kõik ehitusele :(

    ReplyDelete
  4. Meil olid need kivid jälle ehituse ülejääk ja endine põld tootis neid ka üksjagu. Mullavalli majast eemalelükkamisega tekkis aga paras astang, mis lausa nõudis neid kive toestuseks.
    Aga taimed on nende ilmadega sassis jah, kui vihm järgi jäi, uurisin samuti teisi puid. Suuremad on ikka targemad, vaid mõned noored kasvud, millede talvekahjustus puid väga ei riku ja õitsvaid kevadlilli on päris palju, floksid samuti nagu sul kenasti uutes nuppudes. Oleks kuiva, saaks veel pildistada.

    ReplyDelete
  5. Kuusest suurt ei tea, aga lehis on küll visa hingega, kuigi see Sinu oma hirmtilluke, karm talv võib tõesti liiga teha. Talveks katta? Vähemalt esimesel aastal.

    ReplyDelete
  6. Meil siin Inglismaal sama lugu! K6ik okaspuud n2evad v2lja nagu kevadel. Ajavad muudkui uusi v6susi ning mis huvitav lehtpuud ka (tammed)

    ReplyDelete