Sunday, June 29, 2008

EILNE LEID

Meie aias kasvab aastaid kaitsealune taim kaunis kuldking (Cypripedium calceolus). Taim on Lätimaa päritolu ja enda istutatud. Kasvukoht on varjuline, mingit spetsiaalset mükoriisat me talle kuskilt toonud pole. Vaatamata sellele õitseb ta igal aastal rikkalikult. Kõige rohkem on tal olnud 33 õit. Tänavu on õitsemine veidi tagasihoidlikum. Ju me peame talle langevat varju veidi vähendama.
Aga eile leidsime krundilt ootamatu, sinna isetulnud külalise. Teadsin, et ta on nüüd kas jumalakäpp või kuradikäpp, sest need on meil üsna levinud orhideed. Otsisin paar tundi netist ja ega asi väga selgeks ka ei saanud. Siiski kaldun arvame, et tegu on kuradi-sõrmkäpaga (Dactylorchisa maculata). Kirjutatud on, et tavaliselt ei teata, millise taimega on tegu. Erinevates kohtades on teda nimetatud kas jumala- või siis kuradikäpaks. Botaanikud siiski eristavad neid ning käpad ja sõrmkäpad on üksteisest eraldatud mugula välimuse tõttu. Kuradi-sõrmkäpal on mugul lõhestunud, lehtede asetsus teistsugune ja lehtedel on suured tumelillad laigud. Jumalakäpa lehtedel on aga lillad täpid. Kui neid lehti vaadata, siis mine võta kinni, kas need lillad moodustised on laigud või täpid. Pigem siiski laigud. Lehelaba on küll selgesti eristatav. Kuradi-sõrmkäpa vars peab olema seest säsiga täidetud, jumalakäpal õõnes. No nii suur nüüd see minu teadushuvi ka pole, et selle teadasaamiseks orhidee õis maha lõigata. Võibolla peale õitsemist ja seemnete valmimist saab teda ka lähemalt uurida.
Õied sarnanevad kirjelduse ja netis leiduvate fotode võrdlemisel siiski kuradi-sõrmkäpale. Päris kahju, imeilusad õied ja mitte kõige ilusam nimi. Aga nimi vist ei riku kedagi ära. Ka mitte oma kaunist looduslikku Eestimaa orhideed.

3 comments:

  1. V6ib-olla see isetulnud lill on sinu aeda tulnud naabritelt?

    ReplyDelete
  2. Kuskilt jah. Ainult, et meie ümber on heinamaad ja ta pole tavaline aialill. Tavaliselt levitavad taimede seemneid linnud ja kui seeme leiab sobiva kasvukoha, hakkab ta seal idanema. Meist umbes poole kilomeetri kaugusel kasvavad küll ööviiulid (need on ka kodumaised orhideed), aga käppi ja sõrmkäppi pole me seal kohanud. Tema ilmumine meie aeda tähendab ka seda, kui palju on muutunud endise põllu mullastik

    ReplyDelete
  3. Tegemist on balti sõrmkäpaga (Dactylorhiza baltica). Orhideede seemned on väga väikesed ja on võimelised seetõttu levima tuulega väga kaugele. Tegemist on III kaitsekategooria liigiga, mistõttu on keelatud hävitamine ja loodusest korjamine ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selles elupaigas.

    ReplyDelete