Saturday, October 20, 2012

TAIMED ON TARGAD

Nii olen ma mõelnud ja väitnud. Selle mõistmiseks oli mul endal vaja teha miljon viga ja hukutada üksjagu palju neid, keda soovisin kasvatada.
Kui aga taipasin, et selles, mismoodi taimed meie aias käituvad, polegi vaja rohkem, kui neile otsa vaadata ja aru saada, millised on nende nõudmised ja soovid, et neil tõesti meie juures ka hea oleks, hakkasid asjad laabuma.
Nojah. Ega ma nüüd igapäev ka sedasi ei filosofeeri ega targuta. Aga mõnikord lihtsalt juhtub nii, et paljudele asjadele tulevad vastused siis, kui pead mõne probleemiga intensiivsemalt tegelema. Samal ajal hakkavad mingid selgitused tulema ka väljastpoolt. Alati õigel ajal.
Hiljaaegu pidin vastama küsimusele, mida ma teen, et taimed hästi talvituksid. Vastus olnuks väga lihtne. Ei midagi. Ma ei kata juba paarkümmend aastat kedagi. Kui ma aga hakkasin sügavamalt asja üle järgi mõtlema, sain aru, et ma teen selleks siiski üsna palju.
Peamine on selles, et taimele tuleb anda see, mida ta vajab. See tähendab eelkõige õiget kasvukohta, õiget mulda ja õigeid istutusvõtteid. Me keegi ei kasvata kaktusi soos ega vesiroose kõrbes. Küll mitte nii drastilisi, aga nende näidetega üsnagi võrdseid rumalusi teeme tihtipeale küll. Haput vajavaile taimedele pakume mulda, mis oleks kohane lubjalembidele ja vastupidi. Varjutaimed peavad sageli hakkama saama lõõskavas päikeses, päikesetaimed paneme aga nukrutsema täisvarju jne. Talvehellad peavad meie arust hakkama saama karmide, lõõtsuvate, külmade põhjatuulte käes, aia kõige soojemas kohas aga istuvad meil need, kes taluvad ka paljast -50 külma. Seda loetelu võiks lõpmatuseni jätkata. Igas eelnevas näites oleme me taimedele loonud tingimused, milles nad igal juhul peavad heal juhul haigestuma, halvemal juhul surema, juhtugu see siis mistahes aastaajal. Kui aga oleme täitnud taimede kõik soovid, kasvavad ja arenevad nad suurepäraselt, on tugevad ja terved ning saavad hakkama ilma igasuguse täiendava katteta, neile piisab kõige loomulikumast ja parimast-lumest.
Ja kui mul pole mõne huvitava taime jaoks aias looduslikke tingimusi, ma teda sinna ei toogi. Mitte taimed ei pea minu pilli järgi tantsima, vaid hoopis mina pean seda tegema.
Teiseks minu aiapidamise põhimõtteks on saanud- sekkuda taime ellu nii vähe kui võimalik. See tähendab, et ma ei väeta ega mürgita neid nii nagu seda järjest agressiivsemalt soovitatakse. Nad võivad ju esialga kasvada lopsakamalt, aga ma olen täheldanud, et pikapeale nende elujõud kannatab päris korralikult ja seepärast on lämmastik minu jaoks täielik tabu.
Kui taimed on sobivas kohas ja sobivas pinnases, saavad nad suurepäraselt pikka aega ise hakkama. Aianduse ajaloos on muidugi näiteid, kus taimed kasvavad hästi ka täiesti ebasobivais kohtades. Aga ka kõige kummalisematesse tingimustesse, parklatesse vm, aedade rajamisel on teadlikult valitud kõige kohanemisvõimelisemad ja vintskemad liigid. Ja ka sellistes aedades lastakse taimedel olla just nii nagu nad sinna istutati, ei käida neid ei kastmas ega väetamas. Võibolla käiakse nendega vaid juttu ajamas.
Ma olen alati mõelnud, et taimedes on mingi sisemine tarkus või salajased abimehed, kes aitavad neid aastakümneid aias püsida.
Mul on hästi meeles, kui mulle peeti kuldkingade juures epistlit, et ma ei oska nendega üldse ümber käia, sest ei too neile mulda lisaks vajalikku mükoriisat ja et nad ei hakka mul minu meetodiga ilmaski kasvama. Kuna nad olid mul selleks hetkeks aias elanud ja õitsenud ligi 10 aastat (ega näita tänaseni hädalist nägu), hakkasin ma arvama, et see mükoriisa on taimes endas mingitmoodi olemas ja kui kõik muud tingimused kasvamiseks on täidetud, hakkavad need seened ise kuidagi taimes toimetama, nii, et tal hea oleks.
Aeda puid istutades võib üsna pea paljudel juhtudel märgata, et aeda tekivad erinevad seened, enamasti veel parimad toiduseened. Võime ju mõelda, et metsast tuues tõime kaasa ka seeneniidistiku. Aga kuidas on lood siis, kui tegemist on puukoolist ostetud potipuuga? Samas substraadis kasvatatakse ka püsikuid, nendega ei tule kaasa mingeid seeni.  Minu järeldus on olnud selline, et puu ise, ükskõik siis milline ta osa, enamasti ilmselt juured, peab endas kandma mingite seente, kellega ta sümbioosis kasvab, niidistikku. Mismoodi nad vastastikku toimivad, ma ei tea ega oska ka arvata.
Loomulikult olen ma oma teooriad endale pidanud. Igale targale ei sobi sugugi iga isehakanu küsimused ega võimalikud selgitused. Igaüks ei viitsigi sinuga kaasa mõelda ega neil teemadel vestelda, seda enam, et mul ei pruugigi tõepoolest üldse õigus olla. Ja üleüldse, kõigil on oma tarkus see kõige parem tarkus.
Aga tänase "Postimehe" lisas AK ilmus A. Oleski artikkel "Külvad seeni, lõikad riisi".  Lugu on väga huvitav ja mõtlemapanev. Tulebki nii välja, et igal taimel on oma "kaitseinglid". Need on taimedes elavad head seened, kes soodsates oludes taimedele appi ruttavad ja need teised halvad, kes ka taimedes pesitsevad, hakkavad tegutsema siis, kui just neile, mitte aga taimele endale luuakse paljunemiseks ja arenemiseks parimad tingimused.   http://www.postimees.ee/1012432/kulvad-seeni-loikad-riisi/
Ja ongi nii, et mida vähem väetad ja mürgitad, seda soodsam taimedele. Pole ka vaja neile midagi kuskilt kaasa tuua, kõik mis vaja, on neis endis olemas. Las nad vaid olla ja elada rahus.
Olgugi, et teadus on väga kaugele arenenud, teab meditsiin veel väga vähe vähe inimese funktsioneerimisest ja füsioloogiast. Veel vähem teame me taimede hingeelust.

11 comments:

  1. Jah, olen sama meelt, et pigem kuulatada ja kaasa tuksuda kui mürgitada ja möllata, sest looduses on kõik kõigega seotud ja koterman ise teab, millal need vanemate patud lastele või juba ka varem kätte nuheldakse. Oli meil kunagi imerohi DDT, nüüd on palju kordi hullemad asjad käibel. Ja mesilased surevad...

    ReplyDelete
  2. Usun ka, et looduses asjad pigem sedamoodi toimivad.
    Ja mulle, laiskvorstile, sobib mitte mürgitada-väetada. :oD

    ReplyDelete
  3. Väga filosoofiline...ja kuidagi haakuv! Enne kui Räpinasse õppima läksin ei olnud ma oma taimi (eriti püsikuid) kordagi väetanud! Siis ühe kodutöö jaoks väetasin...ja mis olid tulemused: 1) õpetaja kommentaar, et täiesti vale väetamise tehnika (vara kevadel peaks n.ö. külvama väetist),
    2) pidin toestama taimi, kes tegelikult ei vaja toestamist
    Olgu, roose ma väetan siiski igal kevadel korra, kuid ei kata neid enam! Samuti enam ma ei kasta neid (esimestel aastatel kastsin ja katsin kuuse okstega!) Ja ma ei ole märganud, et miskit oleks muutunud halvemaks!:)
    Samas ma siiski usun Reet Palusalu, et taimed tahavad ka süüa ja neile tuleb seda anda, et nad oleksid terved ja tugevad! Aga alati tuleb järgida tervet mõistust ja kõik sõltub looduslikest tingimustest!
    Ja kui lilled ja põõsad-puud saavad tõesti ise hakkama, siis köögiviljad vajavd ikkagi konkreetset hoolt! Ja see ei ole minu tugevam külg!
    Ehk siis Elle, mulle meeldib sinu mõtlemine...see haakub minu laiskusega! :)

    ReplyDelete
  4. Ma ei saa ju kirjutada raamatupikkusi lohepostitusi, sest igal asjal on nüansid.
    Kindlasti tuleb väetada suvikuid, nemad kasvavad tavaliselt väga kitsastes oludes, peavad lühikese ajaga täitma kõik taimefunktsioonid ja olema väga lopsakad.
    Muidugi on erilisi õgardeid- roosid ja ka hortensiad, ka pojengid kuuluvad nende hulka. Aga kui nende istutusaugud täita rikkaliku toidulauaga sügavalt, siis pole väetamine kaua aega vajalik. Taimejuured ronivad toidu ja vee järele hoopis sügavamale kui siis, kui me neid pindmiselt väetame. Sellega tõstame juured pinna lähedale ja talvel ning põuaga saavad nad seal kindlalt kannatada. Liivamaa on samuti alati lahja, aga kui teda pole parandatud, siis võidki seal väetama jääda, vihmad uhuvad niikuinii sealt kõik kiiresti välja. Palju arukam oleks seal kasvatadagi selliseid taimi, kes mitte, et ei lepi, vaid nõuavadki lahjat pinnast. Varakevadise väetamisega on ka nii ja naa. Igihaljastele püsikutele ja lehtpõõsastele, eriti aga okaspuudele ei tohiks küll ühtki väetist isegi näidata enne kui maapind on täielikult sulanud. Kui me sunnime neid võrsuma sel ajal kui juured ei saa külmunud maast vett kätte, kirjutame ise alla nende surmaotsusele. Ma olen kõik need vead ise ära teinud, seepärast oskan ma alati öelda, mida ei tohiks teha, kui seda, mida võib teha.
    Ja köögiviljadega on ka nii, et ma ei tahaks kõike sodi küll sisse süüa, mida keemiakontsernid suurel rahajahil pakuvad.

    ReplyDelete
  5. Loodus on nutikas tõepoolest.
    Herr Vaasa toona alles äsjarajatud uuel aiaterritooriumil meie grupiga ringi imestades tekkis küsimus, et kuidas sai võimalikuks nii suurte puude ümberistutamine? Tema seletas, et kui puu on "koolitatud" ja tal on kõik eluks vajalik (korralik viljaka mullaga istutusauk), siis ei ole ka suurte puude juured suured. Näljas puu läheb küll toitu otsima. Nii, et lihtne tõde - puu juured on sama laiad kui ta võra, ei pea looduses vahel üldse paika. Tegin kord ühte aeda Pankranniku jalamil. Kõrgendi jalamil kasvasid vanad saared. Krunt oli väga suur ja laius paeseina kõrval. Krundi pinnaseks oli liiv, mis kaetud 20cm mullaga. Keset õue kasvas murus "saareke" pojengidega. Kaevasin sinna auku, et veel ühte lisaks istutada. Sattusin väga jämedale juurikale. Läheduses ei kasvanud peale laternaposti ühtegi puud. Nii, et need saared olid tulnud toiduotsingutel tüvest mitusada meetrit eemale...kui just laternapostid salaja juuri ei tavatse alla ajada.:)

    ReplyDelete
  6. apsaluutselt nõus!

    ja tegelikult... on ju sedasi ka inimesega.

    ReplyDelete
  7. Ma lugesin juhtumisi ka seda kirjatükki ja õigupoolest rõõmustasin, et veelkord on inimesele näidatud, et loodus toimetab targalt.
    Maailm meie ümber on põnev!

    Arvata on, et see võtab veel palju aega, kuni seened väetised üle võtavad, sest väetiste taga on teadagi suured rahad, aga siiski.

    Suures aias on koha leidmine lihtsam. Esialgu. Mina olen ka lõpuks sellises faasis, et esimene valu möödas ja nüüd on aega mõelda.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Aitäh artikliviite eest. Elusloodusel on tõesti mitmeid kasulikke nippisid varuks, koostöövõime eri liikide vahel üks põnevamaid. Jälle terake tarkust juures aedniku igikestval teemal, kuidas aeda toodavaid lemmikuid valida, paigutada ja hooldada või hooldamata jätta, et silmal oleks ilus ja taimed rahul.

    ReplyDelete
  10. Tsiil, nii nagu Sinus pesitsevad igasugu mikroobid ja bakterid, on need seened taimede loomulik koostisosa. Millise neist toimetama hakkavad, oleneb neist tingimustest, millesse me taimed asetame.
    PS mükoriisa on ka seen:)

    ReplyDelete
  11. Täiesti nõus, väetiste osas mõtlesin ma selle koha peale seal artiklis, kus kirjutati neist võimalustest, mis "hea" seenega kaasas käivad. Põllumajanduslikus mõttes.

    Kui lugeda fb-st Roy Strideri juhtumit ja tema vestlusi Põllumajandusameti ametnikuga, siis selle põhjal otsustades läheb veel aega, kui midagi sellist ka riiklikul tasemel tunnustatakse.

    ReplyDelete