Friday, October 26, 2012

EILSEST TÄNASESSE ehk ESIMENE LUMI

Eile tundsin rõõmu kaunist sügisest ja ümbruskonnas sügiskünni lõpetamisest. Vaatasin musti põlde, osa mullast oli sore ja kobe, savisemad kohad veidi plingimad, aga need teeb talv korda. Metsatukad on rohelised.

Meie aed oli rohelisekuldne

Leidsin uusi värve. Kolkvitsia (Kolkwitzia amabilis) `Pink Cloud` värvub hilissügisel violetjasroosaks.

ja õide puhkenud virgiinia nõiapähkli (Hamamelis virginiana). Õied on tal pisikesed ega paista kaugele, aga ikkagi on ta armas ja huvitav. Vapper puuke, kes tavaliselt hakkab õitsema veelgi hiljem, on tänavu üsna varajane.

Õhtupimedus tõi aga kaasa lumesaju. Seda rasket veemärga ollust tuli aina juurde.

Olin kindel, et hommik sulatab sadanu, aga võta näpust:(
Hommikul - 3,1C,  miinused püsivad siiani. Ma olen alati esimestest kergetest helvestest, mis katavad talvitujad sooja koheva tekiga, tundnud rõõmu. Täna mitte. Lund tuleb aina juurde ja aed sarnaneb täieliku katastroofiga. Tugevnev tuul muudab saju tuisuks ja puud vajuvad lumekoorma all järjest madalamaks. Päästsime ettevaatlikult mõned noored harakil okstega madalamad sammasjad männivormid raskest koormast ja sidusime need kokku, aga suurtega pole midagi teha. Ei saa ju tellinguid ehitama hakata.
Me põõsad ja mägimännid on maas laiali kui konnad. Okaspuud on kõik rippoksalised. Lehtpuud on muutunud leinavormideks.


Ma pole kuulanud ilmateadet. Kui seal räägitakse kuskil sadanud millimeetritest, siis on see kuskil mujal. Meil on lumi poolde säärde



Kiiresti oleks vaja päikest ja mõnd soojakraadi, mis päästaks oksad murdumisest.

7 comments:

  1. Tartus juba paistab ehk teil seal ka. Et nii palju seda märga lund tuli!

    ReplyDelete
  2. Meil ka natuke päikest paistis, aga nüüd on juba jälle pilves. Kraadusnik näitab aga rõdul juba 2 kraadi sooja, hommikul oli veel miinust. Eks see soe õhk ka vaikselt sisemaale "luurab". Meil lumi väga märg alguses polnudki. Aga kohev ka mitte, sihuke vahepealne ja puud lookas pole.
    Aga Miina rääkis, et hommik liikluses oli olnud kaoses. Bussid risti, autod rästi, teed lahti ajamata jne. Nagu ikka, lumi tuli ootamatult, kuigi ilmajaam hoiatas juba mitu päeva.

    ReplyDelete
  3. Teil on seal küll lumeuputus olnud!

    ReplyDelete
  4. Oh neid ilma vempusid! Loen Sinu lugusid kui muinasjutte.
    Meiegi olime täna kaunis looduses. Käisime Põlvamaal ja nägime väga ilusaid vaateid, küll paksu lund ja kaardus puusid, küll papleid oma paksu kasukaga (lehed kõik puus) ja päikest lumes sillerdamas. No tõesti kõik oli väga kaunis.
    Aga!!!....mis see teeb taimedele?

    ReplyDelete
  5. ma loen ja imestan: kas see üks Eestimaa on tõesti nii suur?!

    Vaatasin su pilte ja vaatasin aknast välja- võrreldamatu. Meil tuli lõunal päike välja ja paistis kohe mitu tundi. Päike sulatas kõrvalhoone katuse puhtaks, ka auto. Lumi langes maha puudelt ja sulas lehtedelt.

    Nüüd, just sõitmast tulles on pilt sootuks teine. Sajab lund. Korralikult ja kõvasti. Kraadiklaasi näitas -3,5C

    Ma loodan, et taimed suurt kahju ei kannata, südamest kohe!

    ReplyDelete
  6. Kimalane- ega see vett täis raske lumi muud hullu tee, kui et murrab oksad või terved puud puruks, eriti halvas seisus on praegu lehtpuud ja põõsad, kellel lehed küljes. Kui sajab kohevat lund, pole midagi hirmsat

    Eestimaa ju suur pole, aga ilmakontrastid on ääretult suured tänu merele ja 2 suurele järvele. Ja meie elame üldse lumemaal. Talvel on see õnnistuseks, sest me pole kunagi lumeta.

    ReplyDelete
  7. Meil ka hästi lumine ja hetkel jah oleks vaja veel sinna lume alla pääseda. Mul õnneks selliseid suuri "murelapsi", kes laiali vajuvad pole, aga mõni ikka. Noore kuldreneti ja pirni pealt tuli küll lumi maha ajada... Loodan, et Sinu omad selle "shoki" ikka valutult üle elavad....

    ReplyDelete