Thursday, October 18, 2012

PAKSU POSTI PÄEV

Tänasel imeilusal sügispäeval otsustasime, et meil on töövaba päev. Käisime ringi oma pargis, vaatasime ja silitasime üle kõik puud. Kellele vaja, panime uuesti ümber niitmise ajaks kõrvale tõstetud võrgupuurid. Loomulikult ma ka pildistasin neid.
Meie õuel kasvab palju puid. Armastan neid kõiki, muidu ma neid ju siia ei tooks. Ometigi on nende hulgas mõned, kellel peatub pilk veidi pikemalt kui teistel. Ma arvan, et mu kõige lemmikum on juba palju aastaid olnud serbia kuuse (Picea omorica) rippoksaline vorm `Pendula`. Ta on see keskmine mitmekorruselise seelikuga pliiatsikujuline puu fotol.

Liik, ehk serbia kuusk ise (Picea omorica) on aga selline. Sale, sihvakas, kiirekasvuline, üksikute hõbedaste okastega puu. Mahub kõikjale hästi ja võiks olla igas keskmise suurusega aias. Istutasime nad 13 aastat tagasi umbes 30 cm kõrgustena, aga juba umbes 5 aasta pärast olid nutsakutest saanud korralikud puud. Täna tuleb pea ladva nägemiseks korralikult kuklasse ajada.

Serbia kuusel on palju sorte, ju armastavad peale minu teda ka sordiaretajad. Kääbuskasvuline `Karel` elab meil kuuendat aastat, juurdekasv on tal aastas 1-2 cm.

Aga.......serblasi on ka värvilisi. `Aurea` on meil uustulnuk eelmisest aastast. Ta on oma kevadiste noorte võrsete kuldse värvuse säilitanud veel oktoobri keskpaigas. Kas ta ka talvel sääraseks jääb, ei tea, sest eelmisel talvel oli ta ülepea lumme mattunud. Temast kasvab korraliku kõrgusega puu, ja kui see ka talvel peaks kuldne olema!:)

Puid valides oleme me eelistanud sambaid ja püramiide ja võimaluse korral vältinud väga laia võraga puid. Maad ju on, aga huvitavaid puid on veel rohkem ja neid peaks siia ikka veel väga palju mahutama. Aga on aias loomulikult ka laiutajaid. Meil on 2 punast ehk põhjatamme (Quercus rubra syn. Q.borealis). Üks neist värvub igal aastal punaseks. Temast paremal paistab hariliku tamme pronksivärvi püramiidvorm (Quercus robur) `Fastigiata`

Teine punase tamme eksemplar jääb aga igal sügisel peamiselt roheliseks, tema värvumine on vaid aimatav. 

Hariliku tamme lõhislehist vormi `Fennessii` pole meie külalised kunagi tammeks pidanud.
Kolmandat suve on meil olemas tammede hulgas veel üks mõistatus. Tegu on pajulehise tammega. (Q.phellos). Olevat külmaõrn. Selle kohta ei oska ma midagi öelda, sest ta on talvitunud alati paksus lumes ega pole kordagi saanud talvekahjustusi, aastakasvud on esialgu olnud 10cm pikkused. Sellised puud, keda meil veel väga ei tunta, ongi arukas muretseda endale päris pisikestena, et neil oleks aega kohaneda ja karastuda siinses kliimas.

Sootamm (Q.palustris) on samuti enamusele aiapidajatest tundmatu puu. Asjata. Tasub vaid endale ette kujutada 20m kõrgust, imelises lõkendavas sügisvärvis soolopuud. Teda ei tohiks peita teiste puude taha nagu me oleme teinud suureviljalise tammega, nüüd on teda raske pildile saada. Ja seepärast seda fotot polegi. Sügisel pole tal midagi erilist pakkuda, oma laia võra ja suurte latakate lehtedega on ta teistest selgelt eristuv ja huvitav küll. Pisike sootamm.

Kui Muhedikupapa minuga ringilonkimisest ära tüdines, otsustas ta veidi meie esindusplatse niita. Mina tegin mõned veel mõned puuportreed, kes jäävad oma aega ootama. Paar sügisest ilupilti mahub tänasesse päeva (+17C), aga kenasti ära.



 Sa oled oma lamamistoolis keset augustikuud,
kopsud täis värvilist, rohelist rahu.
Lihtsalt sina, su elu ja kuur. Paradiis!

Ma vahetaksin Steve Ellise luuleridades augusti oktoobriks. Muidu on kõik õige.
Tänased päeva-ja paksud nädalalehed unusid postkasti. Lähen neile taskulambiga järele.
Austraalia tervitab kevadet.

10 comments:

  1. No oled vahepeal hulga postitusi kirjutanud, annab kohe hulk aega lugeda neid takkajärgi, pean vist ikka uued prillid muretsema, e-raamatud oma suurendatud tekstiga hellitasid mu silmad nii ära, et blogide peent kirja suurt lugeda näegi isegi peale mitmekordset suurendust :-(
    A pane pildid suuremaks (800), siis näen mina ka kui hea fotoka said:D

    ReplyDelete
  2. oh, kui lahe ja muhe ja armas postitus! :)

    ReplyDelete
  3. Ma just tahtsin sama öelda, et mõnusalt muhe postitus. Väike keelefanaatik nagu ma olen.

    Ja jätkuvalt imetlen!

    ReplyDelete
  4. Ilus on teil tõesti. Saan täiesti aru, miks sa sügist armastad.
    Leiduks meil ka keegi, kes natuke muruniidukit liigutaks :)

    ReplyDelete
  5. Tsiil teeb märkmeid :) ja plaan on täna RMK puukooli minna, neil on kuni 60% täna ja homme ja ülehomme.

    ReplyDelete
  6. Serbia kuuske soovitatakse viimasel ajal palju. Räpinas ka seda soovitati, eks see tema vastupidavus linnatingimustele ole, mis meelitab. imelik kokkusattumus on see, et ma just selle postituse ajal vaatasin poolesilmaga hommikust Maahommikut ja just oli juttu ühest ajast ja just oli oli seal juttu ka serbia kuusest. Istutasime ka neli serbia kuuse taime kaks sügist tagasi. Kasvavad jõudsalt, aga kaitsma peab ka, kitsedele pidada need meeldima. Aga istikud ostsime Järvseljalt ja ilusad suured istikud olid ning soodsad ka. Järvselja on ikka väga väärt koht.
    Sain Räpinast veel julgust, et võib ka juugapuudega lõunas proovida. Lihtsalt koht peab olema õige. Ma siin mõlgutasin mõtteid selle sissesõidu tee servas oleva ala peale. Kas teil on seal jugapuudega häid kogemusi? Kui jah, siis mis sortidega?

    ReplyDelete
  7. Mul pole jugapuid palju, 2 sorti. Üks neist on nüüd 30 aastane, teine noorem. Talvekindlusega pole probleeme olnud, aga seda ma alguses ei teadnud, et ka neid armastavad kitsed, esimesel aastal näriti see vanem `Semperaurea` maatasa, aga hakkas ometi kasvama. Ma polegi neid rohkem tahtnud, sest meie pinnas ei soosi nende kasvatamist. Ka on nad väga aeglase kasvuga. Algul oli maad vähe, et neid rohkem tahta, nüüd pole kohta.

    ReplyDelete
  8. Selge, suur tänu info eest. Mulle jugapuu meeldib. Aga et kitsed neid söövad... Eks see tuleb sellest, et talvel pole midagi paremat saada. Ega inimene tegelikult parem ole, kui häda käes siis teevad kasvõi saepurust leiba.
    Osa sorte on ka püstisema kasvuga ja proovin siis ka. Seal sissesõidutee servas on muld viljakam ja seal kannatab proovida. ka on seal varjuline ala ning tuulevaikne. Aga mul on plaanis seal ka mullaproove võtta, et siis koolis seda kasutada. See meil üks ülesanne.

    ReplyDelete
  9. Ei, ma arvan, et see oli nende valiku küsimus, sest puutumata olid noored kuused ja männid. Ma ei tea, mis nad neist mürgipuudest saavad. Kikkapuude lumest lahtikraapimine on minu jaoks täielik müstika.

    ReplyDelete