Tuesday, October 23, 2012

ÖÖKÜLM.

Esimene külmapäev meie mail sel aastal. Hetk enne päikesetõusu, meil -1,9C. Orust uhkab külma õhku, seal olevat päiksetõusul olnud -6C.

Esimesed päikesekiired, temperatuur langes -2.4 kraadini. Kaks päeva möllanud tugev tuul on saanud vasakul paistvad haavad paljaks. Jõudsin korraks tuppa tulla. Foto tehtud päikesetõusu tabamiseks läbi akna, sellelt peegeldus.

Pihlakad ja vana pärn jõudsid enne külmi lehed langetada. Küllusliku rohelise varjus ei paista raagus puud eriti väljagi. Maa ja katus on valged peaaegu kuni 11.30
Hekimüüride kaisus, aia kõige soojemas osas, oli hallakirmetis vaid aimatav. Kuigi ma olen kõigi oma aiasoppide iseloomuga harjunud, sundis päikesetõusul avanev värviline vaatepilt mind vaid ahhetama.
Kõige kummalisem on see, et meiega kõrvuti asuv naabri aed on juba paar nädalat täiesti raagus. Meie puud on täna veel valdavalt lehes.
Terve päeva jooksul ei tõusnud kraadiklaas üle +4C, nüüd kella 19 paiku +2,1C.

10 comments:

  1. Pool kuningriiki selle viimase vaate eest!

    ReplyDelete
  2. Meil näitas hommikul 7.00 ajal -3.4 ja ka maa valge.Esimene öökülm!
    Viimane vaade on võrratu!!

    ReplyDelete
  3. Meil oli hommikul vaevalt -1 ja päeval oli 6 kraadi sooja, teiega võrreldes soojem. Aga vaated on kõik fantastiliselt ilusad!

    ReplyDelete
  4. Mõnus, tõesti mõnus on see viimane pilt!

    ReplyDelete
  5. ohhhoo, ei meil veel sellist asja pole olnud ... a eks ta varsti tuleb.

    ReplyDelete
  6. Jah, külm käis minu juurest ka läbi. Huvitav on see, et põhiliselt tegutses põllu peal. Ja huvitav oli ka see, et külmatuleku päeval ei teinud mutid ühtegi hunnikut, aga juba eile õhtul olid uued mutsud üleval. Daaliad on nüüd läinud. Lohuaias oleks nagu muutusteta.

    Sul on seal ilus.

    Lugesin täna hommikul A.B.raamatut ja seal oli juttu aia mikrokliimast, kuidas see muutub, kui puud on õiges kohas. Täna loen sinu blogist kohe elava näite otsa.

    ReplyDelete
  7. Kunagi kooliajal olen võtnud osa augustikuisest välilaagrist, kus üheks teemaks oli mikrokliima praktilised mõõtmised umbes ühe nädala jooksul. Vaatlusobjektiks okasmetsaga kaetud mäenõlv, mis laskus järsult soostunud lagendikule. Kümme tekkidesse mässitud vaatlejat, kes siis kogu öö jooksul iga 10 minuti tagant huikasid oma täpsustemomeetri näidu sekretärile. Meeles on üllatav mulje, et kui soopealsel jõudis temperatuur koidu eel nulli või miinus 1, siis ülal oli samal ajal vist oma 10 kraadi sooja.

    ReplyDelete
  8. Meil ei ole külma. Meil on ainult vihm.
    Aga vaated Sul...., oijeee!

    ReplyDelete
  9. meie maa oli samasugune. Lehelisem vaid :)
    külma kraadike rohkem.

    Aga vaateid ahmin minagi, eriti see viimane pilt

    ReplyDelete
  10. Olen Su viimast pilti vaadanud vist 10 korda, aga ikka ei saa isu täis.See on nagu maalitud, ainult palju ilusam.Fotokaga on Sul ka vedanud!

    ReplyDelete