Monday, April 19, 2010

MÕNED ÕIED

Igasuguseid sibullilli õitseb. Mõned neist hakkavad lausa naturaliseeruma. Kaufmanni tulpide mahlakad, isegi isuäratavad:) lehed on soojemates kohtades juba päris suured ja üsna pea võib siis ka hakata nende õisi imetlema. Üleüldse meeldivadki mulle tulpidest nad kõige enam. Õitsevad varakevadel ja nende õied püsivad jahedamate ilmadega võrreldes hilisemate sordirühmade tulpidega tunduvalt kauem. Minu suureks üllatuseks on aga nende müügisortiment üliniru. Kui neid sügisel otsisin, siis müüjad kehitasid õlgu - inimesed ei tundvat nende vastu huvi. No mis huvi osatakse tunda kui isegi ei pakuta võimalust neid näha.
Lumeroosid on varakevadel ikka ühed võrratud püsikud ja ma loodan kangesti nende sorte tänavu juurde saada. Nad puhkevad vara, õitsevad kaua, kasvatavad ilusad lehed. Viimasel ajal on aretatud erivärvilis ja täidisõielisi ja täpilisi ja picotee sorte, kelle välimus võib nõrganärvilistel infarkti tekitada . Kõik omadused, mis ühel heal lillel olema peavad.
Enamus neist küll veel ootab oma aega, aga `Pink Lady´ on avanud esimesed õied


ja nii ohtralt on tema puhmikul õienuppe


Ammune vana tuttav Helleborus purpurascens on ehk tänaseks pea igas aias.



Kevadadoonis (Adonis vernalis) on õitsenud tegelikult juba pea nädal aega, aga ta jätkab seda veel umbes kuu aega. Üks säravamaid kuldseid kevadlilli. Ja teda on väga raske pildistada, sest ta kroonlehed läigivad nii hullusti, et tekivad igasugused valged laigud ja peegeldused


Vaatasin Karl Kristenseni kodulehelt, millega maailmas praegu tegeldakse. Loodan, et ta ei pahanda piltide ülesriputamise eest.
Need on amuuri adooniste uued sordid:). Sordinimed on neil jaapanipärased. Jah, sealt maalt tuleb alati midagi väga-väga üllatav-põnevat










13 comments:

  1. Kevadlilled on nii erilised! Ega Sa oska öelda, et millal pushkiiniad peaksid tärkama/ õitsema? Minu arusaamist mööda peaksid üsna kevadised olema aga pole mitte otsakesti näha?

    ReplyDelete
  2. Minu aias on lumeroosid miskipärast järjekindlalt välja läinud, kuigi nad mulle väga meeldivad. Aga küll ma katsetan uuesti. Adoonised on ka vahvad. Neid mul ka veel ei ole (EI HAKKA vaatama, kust saab...)

    ReplyDelete
  3. Minugi lemmikuteks on just kaufmannid ja just nendel samadel põhjustel, mis sa väljagi tõid.

    Aga adoonised....
    mitteühtegitaimeenam; mitteühtegitaimeenam; mitteühtegitaimeenam - see mu uus mantra :DDDD

    ReplyDelete
  4. Aaaa, valetasin! Käisin vaatamas, otsad ikka paistavad!

    ReplyDelete
  5. Minule jälle need kaufmannid ja fosterid eriti ei meeldi just sellepärast, et nad ei taha mul mitte esimestena õitseda ja jäävad vanade nimetute tulbiõite varju. Lumeroosid ka millegipärast jätavad mind külmaks, kuigi imetlesin MGladbahis nende näitust, ei ostnud endale ühtegi, ahnitsesin tulbisibulaid kokku, kes siis kohvriga "maailmareisile" lendasid :)))

    ReplyDelete
  6. Oi mulle jälle nii meeldivad lumeroosid ja see lillakas on ikka uhketes õites! Mul endal on ainult üks lumeroos, valge õiega!

    ReplyDelete
  7. Näed, kui erinevad on inimesed. Mulle meeldivad tulpide õied ja kevadtalvel võin ma neid vaasi osta kümnete kaupa, aga ma ei talu seda, kuidas nad suvel aeda oma kolletavate lehtedega risustavad. Neid ei saa ka liiga vara ära lõigata, siis muutud ise mõrvariks ja nii püüan neid aeda minimaalselt tuua. Aga oli aeg, kus mul oli neid ligi paarsada sorti.
    Lumeroosid seevastu kasvatavad tõeliselt ilusad lehed. Viimasel ajal ongi mulle enam hakanud meeldima roheline aed, kus olulisel kohal on hoopis lehtede struktuur, kuju, värvus jm omadused.

    Deia, lumeroosid vajavad poolvarju ja väga viljakat mulda. Neile võid istutusaugu põhja panna ka neid kakaväetisi. Päikese käes kipuvad nad kuidagi luituma ja kiratsema. Ja pealtväetisi ära anna.

    See valge õiega lumeroos on õige nimega must lumeroos - juure järgi.

    Aga ma panen siis sügisel need lingid, kust lumeroose ja adooniseid osta ka saab:D

    taxerboa- vaat ei suuda välja mõelda, kas lillendus on nagu boa, kellesse takerdud?

    ReplyDelete
  8. Muhedik - mu lumeroosid kasvavad ja õitsevad kenasti hommikupäikeses. Ja endise kompostihunniku koha peal. Tundub, et neile meeldib.

    Thela kurtis et tal lumeroosid kasvada ei taha. Thela - mulle möödunud sügisel toodi terve hunnik lumeroosilapsi. Nendest mõned istuvad siiamaani pottides ja kasvuhoones - mul lihtsalt polnud neid kuskile panna. Kui tahad - tule vii ära. Ainult, et ma ei tea mis nad täpselt on - sest õitsemiseks nad veel liiga väikesed - aga katsetamiseks juba päris parajad.

    ReplyDelete
  9. Oma lapsepõlvekodust mäletan ema tulpe, ta hankis neid ja neid oli igasuguseid, eriti olulised olid topelt ja tumedad. Mulle meeldib väga tavaliste tulpide lõhn.

    Ja vaasis on tulp ilus üksiku õiena ja sülemitena.
    Lumeroose pole katsetanud ja pole neisse veel nakatunud. Kevadadoonis on aias teist suve ja ta on vahva selle poolest, et hilisem lehepuhmas on ka ilus ja nagu hoopis mõne teise lille oma:)
    Ma peaksin teda jagama, nüüd on ta vast juba nii tugev küll.
    Nii et kes Tartusse satub nii maikuus, võib nõutama tulla :)

    Need uued sordid on küll väga põnevad!

    ReplyDelete
  10. Nojah, minu lumeroosidel siis ongi see viga, et nad lauspäikeses on. Ehkki põuda nad eriti kannatama ei pea - nii kui vihmutussüsteem tööle hakkab, on iga öö peenral sadu peal. Hetkel mõlemal ainult ninad mullast väljas.
    Tulbid meeldivad mulle kõik, eriti aga lihtõielised. Vanasti täidised ei meeldinud, aga nüüd juba meeldivad need ka. Kaufmannidel meeldivad eriti need triibulised lehed varakevadel.
    Adooniseid tahaks ka.

    ReplyDelete
  11. Mmmm...mulle tundub, et ma pean Deia juurest läbi sõitma.
    A kõigepealt oleks mul päkapikke vaja ja palju. Selliseid, kes maad kaevaksid ja täpselt sealt, kust ma tahan. Ja mulda mätta asemele veaksid. Ja neid äärekive liigutaksid, mida ma ise ei tohi. Jne.

    ReplyDelete
  12. vat seda kevadadoonist ma eelmisel aastal tahtsin saada, otsisin igalt poolt ja netu.

    aga szee esimene amuuri adoonis näeb välja nagu terjer :D

    ainukesed asjad, mis meite auulis õitsevad, on valged krooksud ja lumikellukesed.

    ReplyDelete