Monday, April 26, 2010

SEES JA VÄLJAS

Need tomatid on külvatud kuu aega tagasi. Ma ei tea, kuidas nad osksid nii lühikese ajaga nii suureks kasvada. Praegu peaks nad juba kasvuhoonesse istutama, aga mul on tunne, et mai alguses on veel öökülmi oodata. Seega peavad nad veel mõnd aega toas istuma. Ja üleüldse- mul on vaja maksimaalselt 20 taime. Igaks juhuks külvasin 30. Tulemus :DDD Tuleb välja, tomatiseemned paljunevad nagu mikroobid:) Nädal tagasi istutasin kasvukasse paksoi taimed. 5cm kõrgused taimehakatised on seal päris jõudsalt edenenud ja ehk saabki nad enne söödudki kui kurk asemele saab.
Ei loe ei külm, lörts, rahe ega lumi kui lill õitseda tahab:). Neli hüatsinti`Delft Blue` on veel selliste tötsakate õisikutega

aga üks hakkab end juba avama. Ja ta on tõesti selline mitmetooniline kerge metalse helgiga. Justkui kuulus Delfti sinine portselan ise.


Lõokannused on end kogu aia täis külvanud ja kõik sordid ja liigid on nii sassis, et ma enam ei üritagi neid määrata. Veel õitseb valgeid, mitut tooni kollaseid ja roosade-violetsete toonide arv on lugematu. Mulle tundub, et aeda on tekkinud üksjagu selliseid värve, mida mul kunagi olnud pole. Õnneks kaotavad nad varsti lehed ja nende sibulakesed on nii väikesed, et nad kasvavaid püsikuid ei sega, muidu peaks neid lausa välja kitkuma hakkama. Aga praegu on neid ilus vaadata. Las õitsevad ja paljunevad.








See forsteri tulp `Concerto` on nurjunud eksperimendi õnnestunud osa:)
Sügisel istutasin kaks suurt keraamilist terrassipotti varaste sordirühmade tulpe täis, et lume sulades hakkaks neis sooja seina ääres kohe midagi õitsema. Suvikute aja saabudes saaks sibulad juba üles võtta.
Palusin siis meest, et ta laseks need potid sügavale kergkruusa sisse, minu jaoks olid nad lihtsalt liiga rasked. Ma ei tea, kas ta unustas või ei pidanud seda tegevust otstarbekaks. Aga tulemus on selline, et mitte ühtki tulpi neis vaasides end ei ilmuta. Ja päris loogiline ju - pottidesse ronib külm külgedelt sisse ka põhja poolt, sibulate piirkonnas. Ja nad peavadki seal ära külmuma.
Et mul ei mahtunud kõik sibulad neisse suurtesse pottidesse, sai paar tükki ühte väiksemasse potikesse ja selle "matsin" ise kruusa sisse. Ja näe imet, õitsebki:)
Ja kuigi forsterid pole sugugi nii varased kui kõik hukkunud kaufmannid, oleks see koht praegu olnud täies õies kui vähegi oleks naise sõna kuulatud:(
Avamaal läheb tulpidega veel veidi aega.



5 comments:

  1. Ilus on see Delft Blue. Aga misasi see paksoi on?

    ReplyDelete
  2. nujah, sul on vähemalt kasvuhoone. tomatite jaoks, ai miin. mul ei ole, kuid mul juhtus nende külvamisega sama asi - paljunesid teised kuidagi :)))

    ReplyDelete
  3. A Sa saad enda omasid vist alles jõuluks:)
    Paksoi on hiina kapsas.

    ReplyDelete
  4. Ilus on see tulp! Hea, et ükski alles jäi!

    ReplyDelete
  5. Need Sinu lillepildid on alati nii vapustavalt kenad!

    ReplyDelete