Friday, April 23, 2010

KEVADVÄETIS

Eile rippus terve hommikupooliku meie peal paks udu. Lõuna ajal sadas kõigepeale vihma, seejärel tihedat peenikest, valusat rahet ja temperatuur ei tõusnud üle 7C.
Tänane hommik üllatas selliselt. Lumesadu vältas paar tundi ja selle aja jooksul ta maapinnalt isegi ei sulanud. See on selline sooja Kesk-Euroopa lumi, kus paarisentimeetrise katte korral inimesed rõõmust kiljuvad:) Ega selles sajus nüüd midagi enneolematut pole, teda on sadanud hiljemgi ja seda hilist lund tulekski vist käsitada vanarahva tarkuse kohaselt parima kevadväetisena.
Õhk öösel -2,8, hommikul kell 8 paiku +2C, kasvuhoones +6 ja üleeile sinna istutatud hiina kapsa ehk paksoi taimed (poes müüdav hiina kapsas on tegelikult õige nimega pekingi kapsas) olid selle kenasti üle elanud. Ma pean üles otsima katteloori kasti, kui see loor neile ööseks peale tõmmata, ei juhtu ka edaspidi midagi hullu. Iiriste pakis veidi kahvatuks muutunud pealsed on päevaga juba roheliseks muutumas:) Ei taha veel ära sõnuda, aga tundub, et mutist oleme vist lahti. Üleeile tõmbasime hunnikud laiali ja nüüd paar päeva pole ühtki juurde tekkinud. Mäger aga valmistab meile vist ette kartulimaad. Ei taha seda songermaad pildistada, aga veidi on seda serva pildile jäänud.
Eilse päevaga sai see lilleistutusala ka korda, kõik varred ja muu sodi koristatud ja põletatud. Nüüd on veel vaja põõsad üle vaadata. Üks vana `Grefsheim` on vaja pea maani maha lõigata, on teine lume all igaveseks lösakaks muutunud. Sügiseks ehk kasvatab juba ilusa noorendatud põõsa. Teda pügada ei tohi, kaotab oma iseloomuliku välimuse.
Forsythia nana on avanud esimesed õied.
Kell on 12 ja pool tundi tagasi see õige lumesadu alles algas:)

3 comments:

  1. LUMI?!?!

    Meil siin lubatakse 22C sooja!

    ReplyDelete
  2. Lund tuli jah ja mitte vähe, ei tasu ikka vara tõusta, ehmatab oimetuks - kõik ümberringi valge, arvasin, et ongi veel talv. Mees käskis uuesti magama minna, et kui uneaja täis magan, küll siis kevad ka käes :DDD

    ReplyDelete
  3. meil ei sadanud. aga talvest on veel mõned väikesed lumehunnikud küll mitmel pool

    riias olla suur lumetuisk olnud.

    ReplyDelete