Friday, April 30, 2010

KÜLALISLAHKUS

näeb mõnes kodus välja selline:).
Ehkki neid väiksemaid hunnikujäänukeid oli külalistele ukerdamiseks ja majani pääsemiseks ees ennegi, jäi neist ometigi väheseks. Üleeile sai lõpuks ometi stardi eelmisel aastal realiseerimata jäänud suurprojekt. Praeguseks on teda valatud vast 10m ja tänane päike ja see väravaesine hunnik lubavad ilmselt tõhusat tööpäeva.
Kõik puud-põõsad on veel raagus, mõnel ehk on vaid varred värvi muutnud ja pajudel-toomingail annavad välimusele mingit jumet ka paisunud pungad. Mõnel põõsal peab aga luubiga uurima hakkama, kas ja kuipalju seda eluvaimukest kuskil paistmas on. Terrassi eluspiirdeks mõeldud magesõstar `Schmidt´ on aga juba lehes.

Ka kartul sai täna maha:). Ikka pottidesse. 10 päeva hiljem kui tavaliselt.


12 comments:

  1. Meil on ka magesõstar (metsik, sorditu,invasiivne) ainuke, mis rohetamas, kuigi mitte nii lehes kui teiekandis.
    Aga mul on kaks talve jooksul praod põhja saanud 90l betoonivanni, ei tea, kas seal annaks ka kartulit kasvatada? Ja kui palju seda mulda algul panema peaks?

    ReplyDelete
  2. Loomulikult annaks. Põhja pane mulda 15-20cm, eks see oleneb ka vanni sügavusest, siis kartul ja peale umbes samapalju mulda. Ja kui kartul kasvab, siis muudkui muldad neid, s.t lisad järjest mulda juurde. Kui peaks minema külmaks, viskad peale katteloori või miskit muud soojenduseks mõneks ööks.
    Kasuta tavalist aiamulda, turvas kasvatab ainult rohelist lehemassi. Sort vali kah varane, siis võtad üles ikka seda 100EEK/kg:)

    ReplyDelete
  3. mu meelest see magesõstar on üks tänuväärsemaid ja lollikindlamaid põõsaid üldse.

    ReplyDelete
  4. Ma ütleksin, et sordipõõsad on ilusad. Aga meil oli neid ostes kuidagi valesti meeles meetrid, kuhu nad planeeritud olid ja seepärast pidime põõsaid hiljem (küll samal aastal) juurde ostma. Aga hoopis teisest kohast. Ja need juurdetoodud on ilmselt mingist seemnekülvist kasvanud ja näivad üsna igerikud välja, seepärast vahetan need juurdetoodud välja. Asemikud kasvatasin ise pistokstest.

    ReplyDelete
  5. Olen mõelnud magesõstrast heki rajamise peale. Kas võtsid istikud metsast või ostsid kuskilt puukoolist? ma võtaks hea meelega metsa alt. Ja kui istutada, siis millal oleks selleks parim aeg?

    ReplyDelete
  6. Vau! Mehed on ikka tublid küll :)))
    Meil peale eilset sadu ja tänast sooja miski rohekas vine juba osadel puudel täitsa märgatav. Ja paistab, et maa oli ikka väga kuiv - üleeilsega on tulbid vaat, et 10 sm kõrgust juurde saanud.

    raterism - mis iganes, aga pani muigama :)

    ReplyDelete
  7. ohoo, vägev! ei tea, kas see sinu parem külg, mille olemasolust sa kunagi rääkisid, on seal uniku taga? :P noh, selle külalislahkuse kontekstis :P

    aga väga ilus on teil seal juba. meite auulis küll selliseid lehti veel pole. kuigi eilse ja tänsae vihma ja soojaga on miskid pisikesed eriliigilised tulbud küll õitsema hakanud. piiiiiisikesed ja kollased. kas need ongi need tardad või? ma muidugi võiks minna ja pakendi üles otsida ..

    ReplyDelete
  8. Mare, istikud on puukoolist. Kui see oleks mingi teeäärne hekk, võibolla siis oleks ka mujalt vaadanud, aga ta on majaesise terrassi piire. Seega tahtsin, et ta oleks väga ühtlane ja annaks hästi kitsasse vormi pügada. Kui vaatan neid erinevaid taimi, siis oma valikut ei kahetse.

    Oh, ma ei teagi, kus see parem külg praegu asetseb, kõik on nii pilla-palla jälle aetud, et vbl ongi parem kui keegi sisse ei saa:D

    ReplyDelete
  9. metsikust magesõstrast saab hekki aretada küll, aga kas just väga kitsast, on mulle teadmata.Minu katse on kuskil 0,4-0,5m lai. Aga metsikuid põõsaid pügades muutub ta ka väga dekoratiivseks. Kahjuks võtab see aega, mõned aastad kindlasti. Aga mis aias üleöö ikka tuleb.

    ReplyDelete
  10. Magesõstar on ka mul üks varakevadisi lemmikuid. Ütleks lausa, et hilistalviseid, kui ma neid oksi tuppa lehtima juba tarin.
    Teeplaadid on ilusad.

    ReplyDelete
  11. Ahh need on teeplaadid! Ja mina vaatan juba teist päeva ja nuputan, et mis kärjeseina see Muhedik seal ehitab!
    Ilus tuleb! Eriline!
    Metsa magesõstraid annab pügada küll. Mul siin paar tükki on. Ajaviiteks naksin neid vahest, kindlat kuju taga ei aja. Aga kasvavad aeglaselt. Tean, sest vanaemal oli ka magesõstrahekk ja tee äärseks hekiks neid küll ei kasutaks. Pigem jahh, kuskile madalamaks piirdeks

    ReplyDelete