Thursday, April 15, 2010

SEDA JA TEIST

Kes istutab kevadel pojenge ümber? Muhedik. Kas selleks on praegu siis õige aeg? Ei ole. Aga miks siis ometi? Sellepärast, et see töö oli planeeritud eelmiseks sügiseks, aga paduvihmad ja kõik muud asjad segasid. Ja veel sellepärast, et nad olid murus ja vat see asi ei meeldi mulle üleüldse. Murupinnad ühendavad ja eraldavad erinevaid suuremaid taimealasid, lasevad kirjudest õitest väsinud silmadel veidi puhata, loovad avaruse tunde. Murusse istutatud nutsakud jätavad lohaka mulje ja taimed näivad seal hüljatutena. Lisaks, igasugu heintaimed konkureerivad vee ja toitainete omastamises ja tükivad pikaealiste püsikute sisse, tahad või ei taha. Ja pealekauba jäid nad nüüd lõplikult jalgu. Kes nad siis sinna murusse istutas? Tarkpea ise istutas, aga seepärast, et sinna pidi tulema uus istutusala, mis jäi tegemata mitmetel erinevatel põhjustel.
´
Täna sai siis lõpuks kasvuhoone raam maasse nagu peab. Kõigepealt oli väga oluline see koht, kuhu ta saab. Valgus, ilmakaared, veesooned. Ja kõige hullem lugu on see, et maakera on ümmargune. Eriti meie krundil. Ja veel muhklik ja künklik ja lohklik pealekauba. Kui oli enamvähem hea koht, siis oleks pidanud üht otsa tõstma 60 cm. Ma ei tea, millise redeliga oleks pidanud siis sealt uksest sisse ronima. Kogu see sehkendamine võttis eile pool päeva. Täna kõigepealt murukamara koorimine, väike kraavike, 80 cm torud maasse, need tsementi täis, siis kokkumonteeritud raam neisse sisse ankurdatud. Ja see lõputu loodimine, enne ja pärast ja vahepeal ja siis veel ja jälle... Tegin küll ettepaneku, et paneks ta maapinna järgi viltu ja siis väänaks veidi neid karkassijubinaid ja painutaks veidi kumeramaks või nõgusamaks seda "karbonaadi", et tekiks mingi njuuu arhitektuur, et äkki saaks uue trendi:) Siis arvati, et ma olen täna mingi vale kapi kallal käinud:)
Pilti ei pane. Kui seda praegu vaadata, ei usu keegi, et asi on väga otse, väga vinklis ja väga loodis. Ümbrus segab niipalju, et ta tundub olevat nii vändus ja kõver nagu isegi mu hea soovitus ette ei näinud:) Ja niikuinii ei paista miski sealt kooritud kamarahunnikute tagant õieti välja.
´
Linavästrikud on hakanud majja tükkima. Mul on neid nuhtlusi ja terroriste siin veel tõeliselt vähe. Mäger käib ja tuhnib nagu metssiga molli kallal:( Võta või taks tõesti:)
´
Aga vähemalt ühe muti saime täna kätte. Eks homme paistab, kas ta tegi üksi seda põrsatööd või on seal veel mõni liikvel.

9 comments:

  1. Oleks ikke veinud panna mõne pildi ka siis hea vaadata kui kõver see kodune maakamar siis on. Silmaga vaadates on ta niikui nii erinev sellest mida tehniliselt näha võib

    ReplyDelete
  2. oleks ikke võinud jah pildi ka panna.

    aga see on ikka hämmastav, kui erinevad on inimeste maitsed. mulle jälle väga meeldivad taimepuhmad (errrriti pujängid) murus. mu jaoks nad just loovad seal pidepunkte... ja ilma selliste taimedeta on muru üksi igav ja ilmetu. ma kohe arrrmastan oma vanemate aias neid kohti, kus muru sees on pujängisi ja muid taimi. mulle meeldivad hostad murus ka üliväga :). nädsasis :)

    ReplyDelete
  3. icc, Selline lõbus lugemine!
    aga jaa, ma ka selle poolt, et vaja pilte kah näidata. muidu aina mõistata ja lepi enda ettekujutustega --- pole nagu suurem asi või mis?!

    isegi blogspot arvab, et seda võiks kuulda võtta - listelys.

    ReplyDelete
  4. No minu blogger arvab, et see on lihtsalt moodne ja noortepärane - fankey :o)

    Mulle meeldivad üldiselt küll ka konkreetsed peenrad, aga mõnel juhul ei kujuta ette, et asjad oleks muudmoodi, kui murus, nagu näiteks mu hosta-sõnajalakallakul. Ehkki jah, tööd nende väljapügamisega on ikka hullult.

    ReplyDelete
  5. Mul oli nüüd aega tulpide kahjureid uurida, need valged ussikesed on nematoodid (Nematoda, Nematodes), rohkem kahjustavad nartsisse, aga ka tulpe ja amarilliseid, nii sibulaid kui ka varsi ja lehti.

    Aga kas nende ümberistutavate pojengide hulgas ka liht- või pooltäidisõielisi on? Äkki jääb mugulake üle?

    ReplyDelete
  6. jaaaah, äkki on seal mõni roooooooooooosa ja lõhhhhnav, mida jupike üle jääb? mul on just murusse ühte sellist hädasti vaja :)

    ReplyDelete
  7. Ma arvan, et jääb küll üle neid jänge, panen need jupid ühte paljunduspeenrasse, seal nii tenuifolia kui väga ilus isend lactiflorat.
    Tulbikahjur võib olla nii nematood kui see lukovaja zhurtshalka, otsi, neid peab nägema, niiviisi võibki mõistatama jääda, ehk leiab ka kuskilt pildi.

    See, et ma krooksud murusse lubasin, on isegi mu poolt vääääga suur vastutulek, a need pealsed saab üsna varsti maha niita:) Muru võivad liigendada meie aias suuremad õitsvad põõsad, aga mitte rohtsed nutsakad. Ma eelistan säärast inglise tüüpi parki-aeda, aint säändset muru pole me võimelised oma heinamaast tegema:(

    A need ettekujutused ongi vahavad- saad õhata, et ohhh, mis siia veel kõik tuuleb... hääl tõuseb lause lõpus:)

    ReplyDelete
  8. Siin siis nendest ussikestest rohkem juttu, Piitri piirkonna aedades polegi nii haruldane, selle lingigi saatis mulle õetütar, kes oma suvilas ei saa ühtki sibullille eriti kasvatada
    http://www.flowers-home.nm.ru/nematoda.htm

    aga see zhurtshalka on Eumerus strigatus, tuntud tegelane, kunagi tõin ajatatud tulbipotiga ka oma aeda :)

    ReplyDelete
  9. Ühinen selle kooriga, kes pilti tahaks näha, aga selle võib lisada hiljem näiteks enne ja pärast rubriiki :)

    Ma loodan, et minu pojengid õitsevad tänavu, sest eelmine aasta läks ümberistutamise nahka. Siis saab näha, kas koht on sobiv.

    Pojeng on nii ilus ja kahjuks nii üürike oma õitsemisajas.

    ReplyDelete