Friday, April 9, 2010

ESIMENE TÖÖPÄEV

Eile hommikul oli külma pea 3 kraadi, tänahommikune temperatuurinäit 0C. Päev oli küll päikeseline, aga jahe, nii, et nina külmetas kogu õuesoleku aja.
Seal, kus mul need köögiviljapeenrad, oli maapind niipalju tahenenud, et selle osa aiast tegime korda. Ma ei saa aru, oma arust sai ta sügisel peaaegu puhtaks, aga välja sulas niipalju rämpsu nagu poleks inimesed siin mitu aastat elanud. Riisusime ära lehed, vaarikavarred lõigutud, kõrgete püsikute peenar puhas. Nii vara pole me seda kunagi teha saanud, sest tavaliselt on siin lumi hoopis hiljem sulanud. Maasikad on hästi talvitunud, kõik on elus.
Katsusin, hark läheb maasse vaid 5 cm, kergelt sulanud pealmise kihi all on veel jää- seega kelts minemata. Ka lund on veel üsna mitmes kohas, aga seda ma enam pildistada ei tahtnud. Ka basseinid pole veel lahti sulanud. Vanem näeb praegu välja selline, noorem on veel osaliselt isegi lume all. Lugesin täna, et mõnelpool on puud lehes. No meil on samuti. Kõik igihaljad on lehes:) Iileksid, mahooniad on hästi talvitunud.
Kohtades, kus lumi vähegi läinud, on ka esimesed õied olemas. Lumikellukesi on mitmes kohas, eks neid on hiired laiali tassinud ja tavaliselt nad tärkavad erinevates kohtades ka isekülvist. Õnneks on nad leidnud põhilise tee murusse, muidu peaks neid hakkama korrale kutsuma.
Harilik lumekupp (Eranthis hyemalis)


Võrkjas iiris (Iris reticulata) `J.Dijt´ hakkab osaliselt juba äragi õitsema.

Ja päikselistes kohtades õitsevad ka krookused. Need on küll nii lootusetult sassis ja selle sordi nime ma ei tea.


Ringi kõndides ma taimede osas midagi väga hullu ei märganud. Aediirised on talvitunud päris kenasti, kartsin palju hullemat. Kõigile ma muidugi juurde ei pääsenud, aga esmamulje on hea. Teiste püsikutega on samuti kõik korras. Miski pole haudunud ega mädanenud, mõned igihaljad taimed on küll vastu maad vajunud, aga kuivad ja küll nad tõusevad. Korrastama neid veel ei saa, seal on maa veel täiesti püdel. Lõplik selgus saabub siis kui igatüht saab eraldi katsuda.
´
Ühe tuhkurenela `Grefsheim` on lumi väga laiaks vajutanud, aga tal oleks niikuinii pidanud juba vanad oksad välja lõikama. Teiste puude-põõsastega on korras, isegi murdunud oksi pole. Roosid, niipalju või vähe kui neid on- hallitust ega muid kahjustusi pole. Aga kõik talvitusid katteta.
Talvekahjud: 1) kasvuhoone 2) uuem tiik - tundub, et kile on kuskilt katki, sest lahtisulanud osas on vett kahtlaselt vähe. Kui lumi ära sulab, selgub, kas ta tuleb uuesti ehitada või on võimalik teda kuidagi paigata. Noh, ta ka pea 20 aastat vana ju, pidas isegi kaua vastu. Kallaste lahtivõtmine on seal muidugi väga suur töö.

8 comments:

  1. Jah, kolm ööd on meil ka miinuses olnud, hommikud ikka väga jahedad, aga natuke ennelõunat paras nina õue pista. No oli ka suur vajadus, kui teie saite natukegi sügisel korrastada, siis mul ei käinud isegi koerad murul, sajud olid kõik soomaaks leotanud. Aga vähemalt sain kahe päevagamuru enamuses korda ja täna osa lillepeenraid ka korrastada, rohkem ei viitsinud - olen nende päevadega vist miljon korda kükitanud, no aitab :)
    Minul krookused alles nuppus, tagapeenral aga ühe krookuste koha küik üles kündnud :(
    Ja mul ka suur hunnik jõekallakul lund ära anda :)))

    ReplyDelete
  2. meil pole päris miinusesse öösel läinud, aga hommikust jooksutiiru on suhteliselt jahe teha 1-3 soojakraadi. nüüd õhtul oli + 8, käisime jalutamas, aga kuidgai jäine tundus.

    teade - ei tea, miuke :)
    äkki see, et palun kandke oma telehvuuni endaga kaasas :P

    ReplyDelete
  3. Ma ei riski veel rehaga peale minna - meil suht lirts-lörts veel. Täna korrastasin ainult päev läbi penilaste poolt talv läbi tehtut:D

    Aga kevad on teie poole küll varem jõudnud. Võrkiirised mul alles pistavad nina välja. Lumekupud ja lumeroosid õitsevad. Ja pool aeda veel puhta lume all :D. Lumikellukesi vist ei näegi sel aastal - nende kasvukohal veel meetrine lumehang, mis katuselt alla sadas.

    Aga Savisaarelt sügisel tellitud võrkiirised vist hiirte nahka läinud - pole kippu ega kõppu nendest - nuuks.

    ReplyDelete
  4. Eks meilgi näeb see aed just seepärast kole välja, et sügiseste paduvihmadega ei saanud isegi lehti enam kokku riisuda, kogu töö on jäänud praeguseks.
    Ja tegelikult pole päris kevadet veel kuskil, need paar õit elavad lihtsalt väga sooja koha peal, suurema lilleala korrastamisest ei saa veel unistadagi, ka enamusele murust-heinamaast ei saa veel peale minna.
    A see telefon ja mina ei sobi vist kuidagi kokku:(

    ReplyDelete
  5. Nii palju õitsejaid juba! Minul ikka veel vaid lumi- ja märtsikellukesed ja paar seinaäärset siniliiliat. No tööaias pole ma üle nädala käinud, võib-olla on seal mõni õis rohkem. See selgub homme. :o)

    fisfu - äkki jõid kalad talvel tiigivee ära :oP

    ReplyDelete
  6. ma ei saa jätta sellise sõnaga ometi kommentaari kirjutamata :)

    meil igatahes oli täna küll kevad. lõhna j atunde ja muu poolest. maa on ka tahenenud. liblikaid lendas muudkui ringi. linnud karjuvad nagu segased. lund on veel ainult seal, kuhu katuselt sadas (ja sealt me ka pillume tee peale ja sulab ruttu)

    pressi - no ei tea misasja :)
    peaks midagi välja pressima või?

    ReplyDelete
  7. Huvitav, aga mul kõik linnud vait kui sukad, isegi toidulauas söögi ülejääk. Mõlemad kuldnoka paarid ja varblased ootavad, mil haned oma kevadisi kaklusi kaklevad, et saada pessa värskeid udusulgi. Vareseisand nii agar oma pesal istuvale emandale krõbinaid varuma, et istub ja ootab mosaiiklaual, kuni berna söömise lõpetab, et siis krõbinad viia murusse niiskuma.

    ReplyDelete
  8. Tartus on vist seis erinev. Nt Emajõe seis :) Supilinnas maa ilmselt väga ei kanna. Meil siin pisut ülalpool, Tammelinnas kaevasin täna maad. Leidsin kollased krookused, mina neid küll istutanud pole. Aga muid varakevadisi õisi mul aias oluliselt polegi. Kevadadoonis on nupud teinud.

    Need võrkiirised on küll väga ilusad!

    ReplyDelete