Tuesday, April 13, 2010

13

Ei saa ma sinna midagi teha, mulle lihtsalt väga-väga meeldib 13. kuupäev. Siis juhtuvad alati ainult väga head asjad:) Täiesti planeerimatult ja minust sõltumatult:)
Hommikukohv. Post. Selles kirjake, kirjakeses pakike:). Kunagi ammu südatalvel tuli meilile kiri, et vaja saata oma aadress, üks heategija tahab saata pähklimaitselise kõrvitsa seemet:). Mul ammu see lubadus meelest ja täna on äkki seemned kohal. Ole tänatud Turkestanika, küll on kena tunda, et keegi su eest sedasi hoolitseb.
Veel veidi aega - vaja linna sõita. Tellitud nunnu, Sunline, on kohale jõudnud:). Meil on kunagi ammu olnud väga suur kasvukas, üle 80m2, aga seekord leppisime 12,2 m2-ga. Aitab küll, vajadused ju hoopis väiksemad ja kui väga täis ei topi, jätkub taimedele nii õhku kui valgust. Oleks ainult ülearused taimed, seemned ju külvates paljunevad:), saaks ka kellelegi kirjakesega ära saata.
Täna ta veel kokku ei saa, sest alusraami jalad tuleb tsemendi abil maasse ankurdada. Kui nii ei tee nagu vaja, ei kehti ka 12 a garantii. Tegelikult on iga asi ikka vaja niikuinii korralikult teha. Siis näppisin esmakordselt koiiri. Ostsime mõned 5kg briketid, ühest sellisest saab ca 90 l substraati. Mul segamiseks hea 20 liitrine nõu, sellesse läks veerand sellest briketist. Aga andis saagida, nii kõvasti on ta kokku pressitud. Kui hakkasin vett lisama, oli päris naljakas kuidas ta paisuma ja laiali pudenema hakkas.
Vett panin jupikaupa, nii, et väga märjaks ei muutuks ja hakkasin mõtlema kui palju sinna väetisi lisada. Vaatasin neid väetiste kulunorme, need on antud ju sellistele muldadele, mis ise sisaldavad juba midagi, koiir aga on täiesti toitainetevaba. Arvutasin ja nuputasin tükk aega, sest mulle pole kunagi meeldinud väetistega priisata, arvan ikka, et alaväetatud taimed on paremad kui üleväetatud. Schultzi täisväetise soovitus oli ikka üüratu suur, oleksin pidanu mitusada grammi panema, piirdusin 20 l peale 30 grammiga ja siis veel 18 g osmokooti, norm 6g 1 liitrile substraadile. Osmokootväetis on seepärast hea, et kui taim hakkab nälga jääma, siis ta hakkab teda omastama. Kui vajadust pole, siis ta teda ei tarbigi. Segasin siis maailmatuma aja, et väetised ühtlaselt jaotuks ja siis lisasin veel vett. Siis segasin veidi liiva, orhideemulda ja saadud substraati ja istutasin sinna ümber flamingolille. Näis, kas sai hea.
Siis oli meil ühe lapsukese vannitamispäev:) Tegelikult on hiigla huvitav jälgida, mismoodi juured liikuma hakkavad kui see nõu hakkab veega täituma. Nad lähevad harali, mõni keerab end üles, mõni kuidagi imelikult kõverasse, mõni jälle laseb end kuidagi rahulolevalt ripakile. Kogu see laisk liikumine toimub aegluubis. Nagu mingi vee-eluka kaheksajala või sajajalgse haarmed:).
´
Vaatasin neid ja mõtlesin, et tegelikult oleks väga huvitav mõni päevgi mutt olla. Et siis uuriks lähemalt seda taimede maa-alust elu. Et kuidas sibulatest hakkavad juured välja kasvama ja kuidas taimejuured juurduma hakkavad ja vett ja väetisi omastavad ja mis nad seal veel teevad:)
A tegelikult trügib mutipagan aiale järjest lähemale, nüüd on otsaga mustade kuuskede juures ja raudadesse ei jää kuidagi. Mäger tegutseb samuti hoolega. Eelmisel aastal piirdus ta ühe osa "kobestamisega". Nüüd on ta haaret korralikult laiendanud, sirelite ümbrus samuti mustaks tehtud. Kitsed ja rebane jalutavad ringi, jänes ehmatab oma hüppamistega poolsurnuks:D
´
Linnud laulavad, siutsuvad, säutsuvad, kraaksuvad....Kõige kõlavam hääl oli täna peoleol. Kummaline oli see, et kell neli saabus äkki kurdistav vaikus. Kõik hääled lõigati justkui noaga katki.
Päike oli mõnus ja soe, mitte säärane armutult kõrvetav. Mesilased sumisesid, liblikad lendlesid...
Et mitte päris pingikese külge kinni kasvada, lõikusin vahepeal turbapeenra sõnajalgadelt vanu pealseid vähemaks.
Tööd? Tööd ei teinud, nii ilus päev selleks lihtsalt ei sobi:)

15 comments:

  1. Aga mina tegin täna "kõvasti tööd". Sügasin rehaga muru või siis muruga reha, nagu naabrimoor arvas. Ja vahtisin linnuparvi ja kuulasin linnulaualu. Ja siis suure sügamise käigus avastasin kuivanud lehehunnikust kaks suurt mardikat midagi toimetamas - ja siis vahtisin neid tükk aega. Ja siis kuulasin veel linnukesi ja vaatasin liblikaid ja mesilasi.- Igavesti töökas päev oli :DDD

    ReplyDelete
  2. mind ehmatas täna üks hiir poolsurnuks. sonkisin kompostikastis ja tõstsin lahtisulanud osa teise poolde (tegin kaheosalise vaheseinaga kompostikasti) , kui järsku hüppas miski sealt komposti alt välja ja kargles üles-alla. ma esiti arvasin, et konn, aga siis, kui ta mööda kompostriseina üles hakkas kribama, sain aru, et hiir. siis jooksis ringi mööda kompostri serva, ise minu poole kõõritades. kui ma siis ette kujutasin, kuidas mu hiirelemb õeraasuke kogu selle aja kiljunud ja kriisanud oleks, hakkas mul peris lõbus :)

    a kule, kas te siis nüüd seda oma imekaunist kasvuhoonet enam ei teegi või?

    ReplyDelete
  3. iiik, iiired!
    ja mutid ja nänesed ja üldse. mis loomaaed teil seal küll koos on! :D

    pantiold!

    ReplyDelete
  4. loomaaed jah.. kusjuures nõndaviisi võib ise peast vähe imelikuks minna. tead, kuidas ma suure ehmatusega reageerisin? küsisin hiirelt: "ja mida sa siin teed?". ausalt :D

    ReplyDelete
  5. äi tia... ma siis parem vaataks juba aegluubis, kuidas orhidee oma juuri lehvitab. :)

    curep?
    ei kure ta midagi, pildi pealt paistab täitsa ok.

    ReplyDelete
  6. lahedad inimesed need aiainimesed! Vahivad niisama ja suhtlevad hiirtega. Ilus :)

    ReplyDelete
  7. Selle koiiriga on huvitav lugu. Minu töökaaslane soovitas just mõned päevad tagasi. Ma ise pole veel proovinud. Kas selline kraam kõlbab ka nt amplisse paremini kui turvas?
    Või kas sellega võib mõne helliku juures maad parandada?

    Eile õhtul muutus kõiks enne loojangut pehmeks ja vaikseks. Hing sai rahu. Nii et 13 on hea muidugi :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. kas see koiir on kookos vä? on ikka peen nimi pandud... a ma eelistan seda va vanamoelikku kookost sellele koirale :P

    tarisin teist kah omajagu koju. ei tea, kas seda võiks ka peenrasse istutusauku segada?

    ReplyDelete
  10. Istutusauku segamisel pole ehk mõtet, sest ta on viljatu. Tasub teda segada kastide ja pottide muldadega niiskuse säilitamiseks, sest ta ei kuiva kunagi päris läbi. Mul seisab 2 nädalat panges ja just täna katsusin, ikka on niiske. Ka külvidele kui väetised sisse segada, on ta hea materjal, sest temas pole umbrohtude seemneid ega haigsetekitajaid.

    ReplyDelete
  11. Vau, varsti saab siis uut kasvumaja imetleda :)
    Aga seda kookost tahaks ise ka suuremas koguses, peenardesse mulda segamiseks. Ja seda siis sellepärast, et eelmisel aastal see, mis sai lõpuks maasikapeenrasse mulda segatud, on kohe näha kookose mõju - kõrvuti ühes peenras maasikate talvitumine drastiliselt erinev, kookoselisandiga mullas taimed väga-väga ilusad, samas kõrvalolevatel kõigil vanematel lehtedel haigusetäpid.
    Pliis mulle ka telefoni numbrit :)
    Mul täna kolmas looderdamise päev, eile elektrita ja täna teist päeva abis ühel nabrinnal talve(ja muti)kahjustatud taimi päästmas, selle aiaga võrreldes olen väga heas olukorras, ainult kassi "söödud" roos, kolm (vistikkaelus) siberlast ja Deia toodud lauk pole veel elumärki ilmutanud.
    Aga palun nõu - nabrinnal enamus tulbisibulaid (ja tal tulpe veel rohkem kui minul) väikesi valgeid ussikesi täis, pole sellist asja kunagi näinud ja ei oskagi, mida teha - kõik välja ja põletada?

    ReplyDelete
  12. Sellise tulbikahjustuse põhjustavad ühe sibulakärbse vaglad. Kas need ussikesed on säärased rohekashallikad või hallikasrohekad, ei oskagi täpselt seda värvust kirjeldada. Nende sibulatega pole miskit peale hakata, aitab ainult tuli. Paneb mõtlema - möödunud aastal tegutses ka see päevaliiliakärbes - palju neid siia ilmunud on? Mul ei tule praegu see nimi täpselt meelde, homme otsin ja kirjutan. Ja telefoninumbri ka saadan. Muidugi on taimed sellises segus tervemad, ühtlaselt niisked ja ta ise haigusvaba.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Need ussikesed pisikesed, u 3-4mm ja täitsa valged. Ega polekski muidu avastanud, aga miski häiris, lehed kuidagi väiksemad, kitsamad ja rohelisemad, midagi sellised nagu osadel looduslikel liikidel, ja peaaegu kõik sellised. Tõmbasime ühe välja, sibul pealtnäha ilus ja terve, tegime ühe sibula siis pooleks ja mul läks täitsa süda pahaks, püksisäärele pudenes oma kümmekond vingerdajat. Niipalju kui välja tõmbasime, kõigil ussikesed sees. Neid suuremaid priskemaid hallikaid olen näinud, kahjustavad juurekaela, sibul osaliselt juba mädaneb, sees peamiselt üks ussike, paras laisk tegelane. Jooksin koju fotoka ja decise järgi, aga pildid jäidki tegemata, mul ülemüüri naabrimees suri täna, nüüd tiba teised tegemised.
    Õnneks ussitanuid tulpe ainult ühes peenras, mille sibulad kaevas kõik välja, kallas süütevedelikuga üle ja põletas ämbris ära. Kahtlustab, et võibolla toalillede vanast mullast need ussid pärit?, ta kogu aeg sellesse tulbipeenrasse ümberistutuse mulla pannud.
    Eks pilte tollest aiast teen kindlasti ja küsin ka luba blogis näidata - ka sselle aia perenaine suur kividefänn, on juba mida vaadata.

    comos - kas tähendab seda kookost või minu tiba kehva meeleolu, kuramus, meie "tänava" rahvas hakkab pikapeale välja surema :(

    ReplyDelete
  15. Sattusin siia otsides infot kookose substraadi kohta ja näen miskit täiesti uut sõna "koiir" - otsingusüsteem sellele sõnale annab väga vähe adekvaatseid vasteid. Kust ja Mis tekkisid küsimused :)

    Ja veel sain ma hakkama vahest pahateoga, kui blogis edasi surfates avastasin pildi, mida tahtsin oma edasiste plaanide tarbeks salvestada. Olen viimasel ajal kasutanud Pinterest.com abi enda mälu hoidmiseks ja salvestasin mulle meeldinud pildi sinna, et oleks viide ka siia blogisse. Kas võisin seda teha, sest nägin, et ei tohiks pilte siit blogist ilma luba küsimata kasutada.

    ReplyDelete