Sunday, August 24, 2008

ILMAST JA SAAGIST

Kummaline on see Eestimaa ilm. Ja seda kohe igal aastaajal. Asume ju kitsal ja väikesel maa-alal, aga piirkonniti on saju, kuuma ja külma liikumine nii erinev nagu mingil tohutu suurel territooriumil. Ja mis siin kogu Eestist rääkida, kui meie endi külaski madalamates kohtades pea igal kevadel külmuvad viljapuude-marjapõõsaste õied ning saagidki seetõttu pea olematud. Isegi ühe aia piires võivad erinevused olla väga suured. Või kuidas üldse iseloomustada meil taimede külma-või talvekindlust kui pilt on nii erinev.
Meie aed asub kõrgel mäe otsas. Kevad saabub meile tükk aega hiljem kui paljudesse teistesse piirkondadesse. Kui isegi 10 km eemal õitsevad lilled ja varsti võib isegi muru niitma hakata, saab meil veel kenasti suusatada. Aga see-eest ei kannata me peaaegu mitte kunagi kevadiste hiliskülmade tõttu.
Vaarikasaak oli tänavu vist kõikjal rikkalik Pamplid on aga tänavu marjade rohkuse all lausa vastu maad kaardunud, vähemasti meil. Muide, üks parimaid marju sügavkülmutamiseks.
Jõhvikas hakkas tänavu õitsema suhteliselt hilja, aga saak kordi suurem kui kuivadel suvedel

Luuviljalised, mille kohta pea kõik aiapidajad räägivad, et neid pole.
Aga meil...
Kirsid ja ploomid jõudsid meil ära õitseda enne maikuu külmade saabumist. Ja kuigi ka meil oli maapind paaril hommikul valge, ei jõudnud külm viljaalgmeteni ning kirsisaak oli ülihea nagu igal aastal.

Päris valminult on need viljad peaaegu mustad.
Ploomide raskuse all aga kipuvad puud lausa murduma ning me oleme sunnitud osadel sortidel ära korjama pooled toored ploomid. Kuivematel suvedel reguleerivad nad ise oma saagikust, kukutades osa vilju enne valmimist maha. Tänavu pole seda juhtunud.






Varased sordid on juba korjatud ja praegu on valminud ka keskvarased sordid.



Ka muid marju - tikreid ja musti sõstraid oli piisavalt, isegi ülearu. Punaseid sõstraid oleme jätnud vaid ühe põõsa, nendega lihtsalt polnud enam midagi peale hakata.
Maasikaid - kuumaasikaid - sööme siiani. Eriti suured ja maitsvad marjad on emadepäevaks kingitud taimedel. Meie endi üks varasem sort on veidi hapum. Aedmaasikad on aga nii hilja istutatud, et nende õitsemist ja viljumist saab hinnata alles järgmisel aastal.
Ei ole meil tänavu õunu. Meil lihtsalt pole rohkem õunapuid kui üks vana-vana, varsti vist saja-aastane "Sügisjoonik" ja see on üldse kehva kandmisega puu. Rauk ju :).
Tegelikult on meil siiski veel 2 õunapuud, aga need pole need "päris" viljapuud. J.Kivistiku "Veiniõun" on lihtsalt üks väga dekoratiivne tumeroosade õite, tumepunaste lehtede ja samasuguste õuntega puu, ka nende viljaliha on läbinisti punane. Päris mõnusa maitsega, kuid väga laisk kandja. Aga võibolla pole talle meil lihtsalt tolmuandjat. Ja teist puud kasvatame puhtast dendroloogilisest huvist. See on verev õunapuu (Malus niedzwetzkyana). Potis aga ootab oma kohale istutamist iluõunapuu "August Vaga"
Samuti ei kanna tänavu pirnid - nad ei õitsenudki. Ju seepärast, et möödunud aastal tundus neil vilju olevat rohkem kui lehti.





10 comments:

  1. Meil on siin ka hoopis teine kliima kui mujal, eriti just kevadel, kui vähimgi soojalaine paneb talvekülma mere aurama ja meil siis sooja ilma asemel külm udu. Aga juhtub ka südasuvel - eelmisel pühapäeval käisime Alavere-kandis sünnipäeval, kodust hommikul lahkudes oli siin 17kraadi ja külm udu, seal ootas meid juba tublisti üle 20 ja leitsak. Päeva peale tõusis temperatuur lausa 27ni, päike kuumas ja hingata polnud midagi. No ja kui me siis koju tagasi sõitsime, oli auto armatuurilt hästi näha, kuidas umbes iga 5 km peale kraad kukkus ja 45-50km kaugusel kodus oli ikka 17 kraadi ning udu, mis küll õige raasuke lahtunud oli, aga naabrite sõnul polnud päeva jooksul kordagi asi parem olnud. Vot sulle kuuma suvepäeva!
    Aga teisalt jälle on meil siin poolsaare tipus suvel kliima hulga kuivem, kui mujal. Praegu on ok, aga kui mujal on ok, siis meil muru kõrbeb. No ja lumi on meile ka eriline haruldus, kui mõtetega talve põigata.
    Et jah, väga suurte ilmastikuerinevustega maal elame. Aga see teebki ju asja põnevaks :o))

    ReplyDelete
  2. Youu blackberries and other fruits in the garden look wonderful. I don't have much room for that in my small garden, but we do have some fruits. Greetings, Andrea

    ReplyDelete
  3. Meil siin kahe lahe vahel ja künka otsas tuleb ka kevad kaks nädalat hiljem kui 35 km kaugusel Tallinnas. Viljapuid on meil paar tükki, needki noorukeses. Õunapuud on meil isehakanud ja kasvavad metsa vahel, õunu tundub olevat. Kahjuks ei söö peres keegi eriti puuvilju. Ja kuumaasikad on küll suisa punetamas.

    ReplyDelete
  4. Klunks!

    aga - kas keegi oskab öelda, kes sööb tikreid? meil noored põõsakesed ja just vaatasin, et oh, saab homme-ülehomme korjata, et vast koogi jagu jätkub.. kui hommikul avastasin, et keegi on kõik tikrid pintslisse pistnud. jälgi maas pole ja kõrvalasuvaid kuumaasikaid ei olnud puudutatud. kas orav võib tikreid süüa? meil seal üks käib, kõik sarapuud on pähklitest puhtaks tehtud :)

    ReplyDelete
  5. Oravad on meist kaugel. Aga olen näinud, kuidas vares sööb ise tikreid ja õpetab seda ka oma poegadele. Vaatasin seda kohe hulk aega, kuidas need pojad tikri noka vahele võtsid ja siis sikutasid. Mõni kukkus ikka päris naljakalt upakile.
    Kasuta marjavõrkusid, usun, et siis ei saa marju kätte ei linnud ega oravad.

    ReplyDelete
  6. Pamplid valgeklaariga marmelaadiks...mmm, kõige minevam asi kui poisid väikesed olid.

    Aga oravate saagikogumise ahnus... helistasin õele, et kas mäletab, mis marjadega oravad purju jäid ja puuotsast maha potsatasid, sain vastuseks, et punased tikrid :)

    ReplyDelete
  7. nojah, mul need punased tikrid olidki. hinnomäe punane, kui täpsem olla :). kahju, et nad veel ei käärinud, oleks ka ehk nalja saanud.

    aga - mismoodi pamplit paljundatakse?

    ReplyDelete
  8. Oh, suu hakkab vett jooksma! Aga kahjuks on mul maailma kõige tobedama allergia tõttu kriips peal igasugusel õuna-, pirni-, ploomi-, kirsi-, pähklisöömisel. Oleks kasel mingid marjad, siis ei saaks neid ka süüa :-))) Õnneks sobivad pohlad, jõhvikad, maasikad, vaarikad, pamplid, sõstrad, tikrid. Lisaks apelsinid, kiivid ja muud eksootilised viljad. Kas saab olla tobedamat allergiat, kui eestimaist õuna ei saa süüa, aga välismaine apelsin sobib!

    ReplyDelete