Wednesday, May 21, 2008

Varakevadine õievaht

Selle postituse pidanuks tegema kuu aega tagasi, aga polnud siis veel blogigi.
Aiainimesel on alati rohkem kui neli aastaaega. Kuna tänavu seda päris õiget talve ei olnud, siis saabus ka varakevad tavalisest varem. Üllatav oli aga see, et palju puud õitsesid tavalisest kuu aega varem. Esimesena näitas oma lillakasroosat õieilu madalakasvuline, heitlehine kamtsatka rododendron (Rhododendron camtschatikum). Talle järgnesid kohe kuldsete õitega forsüütiad. Esimene oli nagu tavaliselt laiuv, meetrikõrgune Forsythia "Arnolds Dwarf"
ning kohe järgnesid talle veel kolm sorti "Northen Gold", "Robusta" ja väga sügavkollaste ja suurte õitega püstisekasvuline Forsythia x intermedia "Freja". Kõik sordid on meie aias olnud täiesti külmakindlad ja välja kannatanud ka kõige käredama pakase.
Aiale annavad ruumi ja mõõtme kõrged puud. Eriti efektsed on varakevadel, kui teised puud ja põõsad isegi ei ava veel oma lehepungi, õitsvad sordid ja liigid. Saime ühelt läti sordiaretajalt kingituseks tema aretatud haralise ploomipuu sordi "Alvis" (Prunus cerasifera "Alvis"). Ta on kõige varasem õitsev puu ja hämmastab meid igal aastal oma kordumatu iluga.


mitte ühegi teise puu õied ei asetse nii tihedalt ümber okste. Õitsev puu oleks justkui pikkade varrukatega pruutkleiti riietatud
Mõned päevad hiljem puhkevad ka Prunus cerasifera "Pissardii" roosad õied.



roosavahune puu veidi lähemalt. Mõlemad puud kasvavad meil üsna lähestikku, hoides siiski parajat distantsi, nii et neid on võimalik imetleda üksi ja ka koos. Neid õitsvaid puid vaadeldes saad ehk arugi, miks jaapanlased hindavad nii kõrgelt kirsside õitsemise aega ja mediteerivad perekonniti koos lastega nende juures.

Nädal hiljem hakkavad pakkuma oma õiteilu murelid,


kirsid
ja suur ploomiaed.
Suuri puid vaadeldes märkad ometi kivide vahel looklevat õrn-õhuliste väikeste säravvalgete õiekestega roomavat kirsipuud, mis sarnaneb pigem armsale lillekesele kui puule.
Praegu õitsevad veel läiklehine mahoonia


ning tuhkur enelas "Grefsheim"
Saabunud on ka toomingate ning ööbikute aeg. Harilik toomingas (Prunus padus)
ning selle roosaõieline sort "Colorata". Noor puuke on esialgu ümbritsetud veel võrguga, et talvel kitsed ja jänesed talle liiga tegema ei pääseks.






No comments:

Post a Comment