Friday, May 30, 2008

PAEONIA SUFFRUCTICOSA



...nüüd siis ainsa ametliku eestikeelse vastega - põõsaspojeng, on kevadise aia üks pilkupüüdvamaid taimi.
Ilus, kõrgekasvuline, meil praegu umbes 1,6 meetrine lill on oma eluvormilt pigem põõsas, sest tal on puituvad, vähe harunevad varred, mida ei tohi talveks maha lõigata. Varakevadel samadel vartel puhkevad sügavalt lõhestunud kahelisulgjad lehed on algul tumelillad. Põõsaspojengil on väga suured, munaja kujuga, otsast teritunud õiepungad. Meie aias kasvava põõsaspojengi õied on puhkedes tumekarmiinroosad, mille põhjas on iseloomulik tume laik. Õitel on õrn roosi(kibuvitsa) lõhn ja nad sulguvad õhtul. Õite läbimõõt päeval on 15 - 20 cm.
Põõsaspojeng pärineb Hiinast ja on hiina rahvuslilleks. Teda soovitatakse kasvatada kasvatada päikeselises, tuulte eest kaitstud kohas ning meil talveks katta, ehitades tema kohale karkassi, et kaitsta teda talvise ülemäärase niiskuse ja külma eest.
Meie aias kasvab ta päikeselises tuultele avatud kohas ning on siin katteta vapralt vastu pidanud ka alla 35 kraadised pakased. Taim on seemnest Eestis üles kasvatatud ja siinsete oludega hästi kohanenud.
Põõsaspojengist on aretatud hulgaliselt väga ilusaid sorte, mida paljundatakse pookimisega. Nende kasvatamisega meil kogemused puuduvad.
Kõige suuremaid põõsaspojenge oleme näinud Sigulda AMS aias, kus põõsaste kõrgus ulatus üle 2 meetri ning läbimõõt oli veelgi suurem.

No comments:

Post a Comment