Wednesday, May 28, 2008

MINIATURE DWARF BEARDED IRISES

Aediirised- vikerkaarelilled on aia ühed ilusamad püsikud, kes pakuvad värvirõõmu veidi üle kahe kuu.
Iiriste botaaniline klassifikatsioon on üsna keeruline. Veidi lihtsam on aednike oma ja natuke on vaja seda tunda, et taimedele luua kasvuks, õitsemiseks ja arenguks parimad tingimused. Üldjoontes jaotatakse aednike poolt aias kasvavad iirised risoomiga iiristeks ja sibuliiristeks. Risoomiga iirised jaotuvad omakorda habemega ja habemeta iiristeks. Aediirised ehk habeiirised (Iris germanica syn. I.barbata syn. I.hybrida hort.) jaotuvad omakorda kõrguse, õite suuruse ja õitsemiseaja järgi 6 gruppi.
Neist kõige madalamad, aga ka kõige varasema õitseajaga on kääbus-aediirised (rahvusvahelise klassifikatsiooni järgi MDBgrupp) Kõik risoomiga iirised on päikeselilled ja vajavad kuiva kasvukohta. Täiesti kohatu on neid kasutada kaldataimedena.
Kõige varasemaks kääbuskasvuliseks aediirise sordiks on "Sun Fairy". Ta paljuneb ka kenasti, moodustades suuri kuldkollaseid laike

Nii tema ülemised kui alumised perigoonilehed on kollased, alumistel on näha kerge, vaevumärgatav pruunikas joonestik, habe oranz.
Üsna hea paljuneja on ka "Rio Rito" Helesinised veidi lillaka varjundiga õied paistavad aias kaugele.
tema alumistel perigoonilehtedel on märgatav tumedam violetjas laik, habe helesinine.
Hoopis kapriissem on paljunemise poolest ülimadal vaevalt 5 cm kõrgune "Carilla". Oma kõrgusega võrreldes on tal ülisuured õied, millede ülemised perigoonilehed on kahvatusidrunkollased, alumised tumedad kollased, veidi samblarohelise sametja laiguga, habe helesinine. Ilusa ja puhta värvikombinatsiooniga sort
Hoopis eriliste ja huvitavate värvidega on meie pere lemmiksort "Gingerbread Man"
Ta ülemised perigoonilehed on violetse varjundiga päikese käes sätendavad määrdundhelepruunid, alumised sametised violetsepruunikirjud, habe violetjassinine üksikute kollaste harjastega.
Kõige hilisema õitsemisaja algusega on "Pygmy Gold" ja ka paljunemiselt on ta võrreldes teistega laisavõitu. Tema ülemised perigoonilehed on kollased, alumised suure märgatava pruuni laiguga, habe oranz. Kui eelmistel sortidel on alumised perigoonilehed rõhtsad või suhteliselt rõhtsad, siis tema omad kaarduvad alaspidi

3 comments:

  1. Sun Fairy on minu madal iiris!
    Aitäh!
    Sinine on hästi põnev ja kõik need teisedki. muudkui aga tahaks oma aeda!

    ReplyDelete
  2. Väga vahva, et aiablogijate perre on liitunud nii pikaajalise ja suure kogemusega aednik! Minu jaoks seda põnevam, et ise alles suure aia rajamise alguses. Jõudu ja jaksu nii aias kui blogimaailmas!

    ReplyDelete