Wednesday, August 13, 2008

LILIUM - The Trumpet Hybrids

VI grupi liiliad ehk trompethübriidid (ka trompetliiliad) põlvnevad peamiselt kuningliiliast (Lilium regale). See kuninglik suursugune liilialiik on ka meil tuntud ja armastatud ning teda on koduaedades kaua kasvatatud. Ta avastati 1903.aastal Hiinas, kus ta kasvab väga piiratud alal Mini jõe orus. Tema avastamine tõi kaasa tohutu murrangu liiliate sordiaretuses ning kaua aega tegeldi maailmas just selle grupi sordiaretusega. Liik ise on tugeva püstise kasvuga ja ka temast aretatud sordid on kõrged. Parimad neist ulatuvad üle inimese pea. Kuningliilia õied on suured, lõhnavad ja valged, neelus kollased ning nende välimisel pinnal on pruunikas-lillakaspunane lai triip. (Temale sarnanev madonnaliilia on üleni puhasvalge).

Trompethübriidide sordid aga on värvilised. Nende hulgas on mitmeid toone - kollaseid, roosasid, pruunikaid. Säilitanud on nad aga muud kuningliilia omadused - tugeva kasvu, seisukindluse ja tugeva lõhna. Viimase tõttu ei saa teda soovitada allergikutele. Kuningliilia ja tema sordid õitsevad suve teisel poolel - nende massiline õitsemine langeb juuli teise poolde, augustisse. Sel ajal rikub meil sageli vihm nende kaunid õied.

Trompetliiliate aretusega tegeldi ka Lätis ning saavutati väga häid tulemusi.
Pildil on J.Laumanise seemik s.t. ta ei pannud talle sordinime ja on üks vähestest, kes meie aias elas üle põua-aastad. Tahtsin pildistada veel mõnd sorti, aga meil sajab juba mitmendat päeva ja fotoaparaadiga õue ei saa. Kõigil liiliarühmadel on olemas veel rühmasisesed aretusliinid. Kaua aega tegeles kuningliilia ristamisega henri liiliaga (L.henryi) V.Orehovs. Tema eesmärgiks oli saada väga külmakindlaid trompethübriide, mis meie talved paremini üle elaks. Nii pani ta aluse trompethübriidide Latgale-grupile. Pildil on grupi väga iseloomulik sort Liksna. Latgale liiliate õis erineb klassikalisest trompetist, ta on muutnud henri liiliale sarnasemaks tähekujuliseks. Õie neelus moodustavad rohelised näsad tähtja laigu ning õiekattelehed on alusest kuni keskosani kaetud väikeste näsadega. Ka need liiliad on tugevakasvulised ning lõhnavad tugevalt.
KUNINGLIILIA JA TEMA SORTIDE KASVATAMINE ERINEB OLULISELT TEISTE LIILIRÜHMADE KASVATAMISEST.

Peamine erinevus seisneb nende lubjalembuses. Happelises mullas nad kiratsevad ja känguvad. Kõigil liiliatel on sibulad teistsugused kui muudel sibullilledel - nende ülespidi avanevate sibulasoomuste tõttu on nad kaitsetud liigvee eest ja seetõttu soovitatakse liiliasibulad ümbritseda liivaga. Ja millegipärast arvatakse, et liiv on äärmisel juhul neutraalne, kuid enamasti on ta väga hapu ja ka liiv, mida liiliate istutamisel kasutatakse, tuleks eelnevalt lubjata.

Ka on vaja õigesti valida trompethübriidide istutusaeg. Kui aasia hübriide võib ümber istutada peaaegu igal ajal neid eriliselt kahjustamata, siis trompetliiliad tuleb ümber istutada 2 nädalat peale õitsemist. Muidugi on nii õigem toimida kõigi liiliatega.
Liiliasibulatel on kahesugused juured - sibulajuured (päris e.basaaljuured) kasvavad välja sibulakannast, nad on mitmeaastased ning nende ülesanne on sibula varustamine vee- ja toitainetega ning sibula kinnitamine mulda. Varrejuured kasvavad varre alumisele osale sibula peale ning abistavad vee ja toitainete transpordil mullast ühel vegetatsiooniperioodil. Nad kuivavad koos varrega. Viimasel ajal tehtud uurimused aga jagavad 1.grupi juured omakorda kaheks - a) tõmbejuured kinnitavad sibula mulda, nende pikkus võib ulatuda meetrini ja nad on väga pikaealised, b) juured, mille ülesanne on sibulat toita, on samuti pikaealised, kuid osa neist vahetub samuti igal aastal. Ja just see avastus täpsustab liiliate istutusaega. Liiliad tuleb ümber istutada enne kui hakkavad arenema noored basaaljuured.

Viimaste aastate ilmastiku muutumisega on aga trompethübriidid käitunud meil väga kapriisselt. Neid on kahjustanud liigniiskus, suvine põud, kevadised öökülmad ja talvel järsk külmaperioodi asendumine sulaga. Kuigi nad peaksid olema suhteliselt külmakindlad, on nad siiski õrnemad kui aasia hübriidid ja vajaksid kerget talvekatet.

Selle sordirühma peamised puudused on meil hiline õitsemisaeg, paljudele vastuvõetamatu tugev lõhn ja suhteline talveõrnus.

Kõige ilusamad ja ahvatlevamad liiliad kuuluvad VII SORDIRÜHMA, IDA-e. ORIENTHÜBRIIDIDE gruppi (The Oriental Hybrids). Nende eellased on kuld-vöötliilia (L.auratum), kaunis liilia (L.speciosum) ja teised Jaapanis, Koreas ja Hiinas looduslikult kasvavad liigid.
Neist aretatatud sordid on hiigelsuurte laialt avanevate tompetikujuliste õitega. Enamasti ilutseb nende õiekattelehtel lai värviline triip, aga on olemas ka puhasvalgeid sorte. Kõik sordid lõhnavad. Idahübriidide lõikeõisi müüakse meil lillekauplustes. Kuid ajatatud lill ei ole kunagi nii ilus ja võimas kui kasvukohal avanenud liilia.

Idahübriidide kasvatamise ja aretamisega tegeles meil juba ammu M. Liias. Nii kauneid sorte, kui temal õnnestus saada, pole ma hiljem kuskil näinud. Nad olid pea 2 m kõrged, tema parimal sordil "Triumf" õitses korraga 33 kellukat, imekaunis oli ka särav-puhasvalge "Neti". Nad olid terved, tugevad, laiade tumeroheliste lehtedega. Tal kasvasid nad eraldi aiaosas, poolvarjulises kohas. Talveks muldas ta neid kergelt ja kattis kasvukoha peale õitsemist kilega, sest nende sibulad on niiskuse suhtes äärmiselt tundlikud. Ta jagas oma sorte nii botaanikaaedadele kui meile, kuid kahjuks on nad kõik kõikjal hävinud. Kui keegi oleks nad õigel ajal istutanud kasvuhoonesse, võiks neid vast praegugi imetleda.

Idahübriidid õitsevad samuti suve teisel poolel, samal ajal trompethübriididega. Kuid kasvutingimuste osas on nad väga nõudlikud ja kapriissed. Heaks kasvamiseks vajavad nad happelist kasvualust, poolvarju, õitsemise ajal KUIVA mulda, NIISKET õhku ja kuni 30 kraadist KUUMUST. Niisuguseid tingimusi meie oludes neile avamaal luua pole võimalik. Enamasti siiski on meie augustid jahedad (eriti ööd) ja vihmased. Mõni aasta on neid ju võimalik aias imetleda, kuid siis nad ka kindlasti hukkuvad. Et neile luua sobivaid kasvutingimusi, tuleks neid kasvatada kasvuhoones, piisab tavalisest külmkasvuhoonest. Kui aastaid tagasi ärimehed reklaamisid neid kui meie oludes väga vastupidavaid ja pikaealisi sorte, siis jätsid nad märkimata, et siiski mitte meil ja selle vea parandamine nõudis suuri jõupingutusi. Üks neist kutsus mind isegi oma aeda, et ma veenduksin idahübriidide avamaal kasvatamise võimalikkuses. Teda külastades aga nägin ma, et nad kasvasid tal eraldi lavades lõikeõite müümiseks..... !!!! Ka see on ju katmikala-, mitte avamaa lillekasvatus. Asi ju polnud selles, et mul oleks hirmsasti õigus pidanud olema, kuid niisugused eksitavad reklaamid kõigutavad kõigi puukoolide ja lillekasvatajate usaldusväärsust ja petta saanud aiaomanik ei tea enam, mida osta, mida mitte. Veel eelmisel aastal nägin ma ka vale tõlget - orientaalhübriidid olid tõlgitud aasiahübriidideks. Sibulaid ostes peaks jälgima eelkõige, milline nimetus on neil pakendil.

Kuna aasia hübriidide ilusaid sorte on palju ja neid on väga värvilisi, on eelkõige nemad, keda võiks aedades kasvatada kui kuival ajal on olemas võimalused nende kastmiseks.

Liiliate kasvatamisel võiks meeles pidada järgmist:
1. Liiliasibulaid ei tohi peale ülevõtmist kuivatada, neil puudub sibulat kaitsev välimine kest.
2. Liiliasibulate istutussügavus ja mulla reaktsioon olenevad sordirühmast.
3. Sibulate vahekaugus üksteisest oleneb sibula ümbermõõdust
4. Liilia ei talu seisvat vett sibula ümber ja on VÄGA tundlik põua suhtes.
5.Istutamisel peaks eelistama väikeseid sibulaid, neil on veel pikk elu ees ja nad kohanevad uute tingimustega paremini. Loobuda tuleks mehhaaniliste vigastuste ja haigustunnustega sibulatest. Peale istutamist on vaja liiliat kasta (ka kuival ajal sibulaid maha pannes)
6. Liiliatele tuleks kohe valida alaline kasvukoht, nad ei salli iga-aastast ümberistutamist.
7. Liiliate kasvatamine konteinerites erineb kasvatamisest avamaal.
8. Liilia ei vaja liigset väetamist, see on sageli tema haigestumise põhjuseks.

Kuigi minu väga suur kollektsioon hävis veepuuduse tõttu, tasub liiliat kindlasti kasvatada ja valik tuleks eelkõige teha aasia hübriidide hulgast.

3 comments:

  1. Tere!
    Kas tohib, ma copyn ühe lõigu siit oma blogisse? Ma ei tea liiliaist midagi aga eelmisel sügisel ostsin siiski ühe. Ida-hübriidi loomulikult. Oh ma vana sooda. Aga ta on ilus

    ReplyDelete
  2. Ikka tohib teksti kasutada. Soovitan siiski teha koopia juurde märke, kust Sa ta said, võibolla on hiljem vaja lugeda tervet teksti ja kui Sa veel midagi kopeerid, siis ei leia algmaterjali üles.

    ReplyDelete
  3. Muidugi, teisiti poleks mõeldavgi! Aitähh.

    ReplyDelete