Wednesday, May 18, 2011

KIVIDE VAHEL

Kui tavaliselt on peale lumerohket talve, mil vahepeal sajab ka vihma, kõige rohkem saanud kannatada igasugused alpi-ja padjandtaimed, siis sel aastal pole meie kiviktaimlas absoluutselt mingeid kahjusid.
Kui taimedele luua neile meelepärased tingimused, siis on nad tugevad ja terved, kasvavad ja paljunevad hästi ning õitsevad rikkalikult. Kaunis murtudsüda (Dicentra formosa) `Bacchanal`



Dicentra formosa `Aurora`



Täpiline iminõges (Lamium maculatum)`White Nancy`


Kütkestav epimeedium (Epimedium x youngeanum syn. E.diphyllum x E.grandiflorum)`Roseum`


Selle taimega juhtus kord isemoodi lugu. Ta on saadud ammu-ammu Lätimaalt ühe pisikese oksakesena. Igihaljas harilik drüüas meenutab küll kõige ehtsamat pinda katvat lille, aga tegelikult on ta põõsastaim. Ükskord rohimise ajal tahtis ka mu noorim, ta oli siis vast 4-5 aastane, kangesti mulle appi tulla ja rohimist ära õppida. Üsna raske oli välja mõelda, missuguse aiaosa juurde võiks teda lasta, sest ma oleksin pidanud ju iga lible juures seletama, millised on umbrohud, millised kultuurtaimed ja kus on see koht, kus väikestel kätel kõige kergem oleks.


Lõpetasime töö ja mõne aja pärast märkasin, et ta sehkendab kuidagi imelikult enda rohitud vast meetrise ala juures, sätib ja kastab seal midagi. Selgus, et ta oli saadud drüüase välja rohinud, siis selle uuesti äraviidud umbrohuhunnikust välja otsinud ja nüüd istutas teda hoolega tagasi. Eks me lõpetasime selle tegevuse kahekesi. Ja ta käis iga päev vaatamas, kas taim ikka jääb alles või mitte.


Jäi alles, aga elas meil siledal, tasasel maal. Kui meil valmis sukulentide müür, istutasin temast ühe osa kõrgemale kivide vahele ja ma ei ole teda aastakümnete jooksul näinud nii kaunina kui nüüd. Tõeline kivilemb

Vihmast ja külmast on vahel ka kasu. Sel aastal püsivad puude erinevad helerohelised üsna pikalt. Põhjalikult puhtaks pestud puudel on lausa isuäratavad värvid:)


Kirsid õitsevad sel aastal rikkalikult.




7 comments:

  1. Ha, kui hea postitus! Mina täna juba mitu aega otsin aeda kuhjatud kivide "dekoreeriaid" Aga nagu ikka "kärss kärnas..." - kes on tigude maiuspala, kes ei kannata tugevaid tuuli jakesniiedasi tahab viludat, mida mul momendil napib.
    Kas Sa kalmust ka tiiki tahad? Mul praegu 4 kõõluslehte potistatud, kas luigelille- ja liht-jõgitakja beebisid ka potistada, mida veel?

    ReplyDelete
  2. Imeilusad taimed. Mis valge lill see kõige esimesel pildil on?

    ReplyDelete
  3. Kalmust on meil lähikonnas piisavalt, kõigi muude taimede eest olen lõpmata tänulik:) Neid dekoreerijaid, eriti valgeid, saab meie aiast küll, ka drüüast.

    Ma sain selle esimese lille kui Veronica prostrata `´Alba´, aga kui ta õitsema hakkas, tekkis mul ta õigsuse suhtes väike kahtlus. Kui päris veendunud olen, panen nime juurde.

    ReplyDelete
  4. ilusilusilus. hea ka :)

    epimeedium mu arust meil veel ei õitse. aga osad tulbid juba küll, huvitaval komber on üks esimesi, mi stäies hiilguses õitseb, apricot parrot

    ReplyDelete
  5. imeilusad pildid! Mul ka käed sügelevad kivide järgi. Aga siiamaani tegelen muttide ja hiirte ja ma ei teagi mis elukate tegevuse tagajärgede likvideerimisega - kõik on nagu kuumaastik: auk, küngas, lohk jne :D

    blogger kiidab kah takka - pullyted ( nagu pulli teed :))

    ReplyDelete
  6. No muidugi need alpitaimed oilmitsevad sel aastal!!! Nii vorratus, vastselt kordatehtud peenras ju lausa lust sedasi ilutseda - pole takjavosa segamas, ja kivid on kah ilusasti jalgadele toeks. Mis sa hing veel tahta oskad. :)

    ReplyDelete
  7. Ilusad on tõepoolest. Drüüast tahaksin mina ka jupikest.

    ReplyDelete