Thursday, July 30, 2009

KÕIK VOHAB

Peale kahekuist vihma on kõik taimed aias äärmiselt lopsakad.
Kõrged on veel kõrgemad ja laiuvad veel laiemad. Seda, et kobarpea õievarred üle 2m kõrgusse pürgivad, näen ma esimest korda. Lurslille valgevahused õieküünlad on eriti ilusad õhtuhämaruses
Ängelhein ´Elin´ üllatab samuti oma kõrgusega. Tavaliselt jääb ta umbes 1.80 pikkuseks, tänavu on tal kõrgust tublisti üle 2 meetri. Ta küll lõpetab juba oma õitsemist, aga püüab ikkagi pilku.

Ka kanepilehisel ristirohul on pikkust juba üle 2 meetri.



Üks uus "sabadik" - Monarda astromontana. Tema kohta mul erilisi andmeid pole, taim alles päris nooruke.



No mõni lill on ikka veel oma mõõtudes:) Aedmonarda `Petit Delight´





Liiliatest õitsevad veel hilised aasia hübriidid, aga juba avavad oma õisi ka trompetliiliad.




Ma ei tea, kas vihm on pannud vohama ka vesiroosid? Möödunud aastal puhastatud tiiki panime väikeseks lammutatud vesiroositaimed, et oleks veidi näha ka vaba veepinda) Ei midagi sellist. Vesirooside lehed on katnud kogu tiigi ja nad õitsevad nagu meeletud.



Sellel punasel aga ei mahu suured lehed enam tiiki äragi ja õied on suured nagu taldrikud.






7 comments:

  1. Minul ka kõik vohab ja kasvab. Kanepilehine ristirohi on mul iga aasta üle 2 m - seeaasta pole erand. Aga kobarpead ja lursslill alles loovad õisi ja ängelhein on juba lõpetanud. Ja kuu aega tagasi pisikeseks lõhutud vesiroosid said sellest lõhkumisest ainult hoogu juurde - vaatan, et varsti on seis sama, mis enne lõhkumist :D
    Ja põõsaid ei jõua ära lõikuda - alles nädal aega tagasi tegin suurt kärpimist oma leedrite kallal - juba samasugused nagu enne. Egas midagi jälle käärid pihku :D
    Ainukesed kellele see pidev padukas eriti ei tundu meeldivat on roosid - nemad seeaasta kuidagi närbud.

    ReplyDelete
  2. Meil on vähe sadanud, aga vohab sellegipoolest. Eriti umbrohi, millega kellelgi aega tegeleda ei ole :). Kõrged püsikud on alles noorukesed, need eriti kõrged ei ole. Kõige vahvamad on muidugi meie minipäevalilled, mille kõrguseks pakil oli 3+-40cm, praeguseks on poolteist meetrit täis. Ja nii palju metsmaasikaid, kui sel aastal, nägin vist viimati lapsepõlves.

    ReplyDelete
  3. Ja vaarikaid....palju ja suured, iga päevaga aina suuremad:)

    ReplyDelete
  4. Vohab jah, aga mul millrgipärast kolmel päevaliilial õied tavalisest väiksemad, kuigi õievarsi jälle neil rekordarv. Ja minu köögiakna astilbe pole veel oma kasvu saavutanud, aga juba hakkas õitsema, pea kuujagu varem.
    Kuidas lursililled tigudele vastu peavad?

    ReplyDelete
  5. Ei tea, mul üldiselt pole tigusid. Tõime nad kord küll mingite taimepottidega aeda, aga nad jäid sinna vana pärna alla lõksu, olen ikka puistanud sinna seda metaldehüüdi ja kaugemal aias pole neid veel kohanud. Õnneks!

    ReplyDelete
  6. Mis nimeline lursslill see on? Imekena :)

    ReplyDelete