Saturday, April 2, 2011

PORIAEG

Inimeste mõtted, soovid ja tundmused on kummalised, imelikud, üksteisele vastukäivad imelised asjandused.
Novembripimeduses vaatame ikka ülespoole, õhkame iga lumehelbekese langedes ning oleme tänulikud, et saabuvas valguses hakkab uinuvat aeda peagi katma ja kaitsma õhuline sulgkerge vaip.
Talvel naudime härmatist, sätendavaid lumekristalle, karget õhku ja oleme õnnelikud, et meil on olemas neli aastaaega.
Ja ühekorraga on meil sest ilust ja imest villand. Kogu see lamav valge ollus, mida on pillutanud tuuled ja väntsutanud tormid, arusaamatuks massiks tihendanud mitmed vihmad ja lörtsid, auklikuks purenud päikesekoi, on muutunud ülearuseks ja tarbetuks. Kogu senine kaunis vaip on muutunud inetuks muhklikuks ja lohklikuks auklikuks räbalaks. Nüüd vedeleb ta soojuse, inimeste ja aia poolt põlatuna jalus, piinab ja räsib veel nii kuis jõuab tema all peidus olevat elu ja tegutsemisiha täis olevat inimhinge.
Minu jaoks on see sulamine, olgu ta märtsis, aprillis või mais, üks ülearune, väga ebameeldiv ja masendav lisa-aastaaeg. Poriaeg. Maal pole see nii hull kui linnas, aga mingit välimust ega võlu pole ka siin lumest vabanevates hallides, oma elu ära elanud kõrtes ja vartes, kitkutud ja katkutud puudes ja põõsastes ega lapiti paistma hakkavas räämas rohututsakutes ega pruunikirjus murus.
Rääkigu teised mistahes lõhnadest, laulust või esmaõitest, mina tahaksin igal aastal selle tavaliselt ikka pikalt kestva jubeduse eest kuhugi sügavale kaevuda, et teda mitte näha ega vaadata, õuesolemisest rääkimata.

7 comments:

  1. Sa panid täpselt minu mõtted kirja. Mõni päev tagasi mõtisklesin just samal teemal :)

    aga need lume alt välja sulavad surnud kõrred jne teevad mu maru kärsituks. Ei jõua kuidagi oodata millal maa juba nii tahe on, et saaks rehaga peale minna ja see vana kulu kokku korjata, et teha teed kõigele tärkavale. Eks see poriaeg tuleb kuidagi üle elada - loodame, et ta kiiresti möödub. Minu näpud sügelevad - õigemini mis näpud - terve keha sügeleb ja igatseb reha ja labida järgi :D

    blogger: brings
    /järjekordselt peab tõdema, et bloggeril on harukordne anne nende salasõnade peale - nagu elusolend oleks :D

    ReplyDelete
  2. Oi, mina ootan ka jubedusega seda poriaega, mis nüüd kohe algab! Ja lapsed koos koeraga tassivad selle pori veel tuppa ka! Aga alati on võimalik vaadata kusagile mujale, tead! No soojadele päikeselaikudele, lumikellukate peale ja terrassile saab ju juba varsti mõnusa pesa istumiseks tekitada koos kuuma teetassiga!

    ReplyDelete
  3. Vot just, mina ka vaatan VÄGISI ainult neid kohti, mis ilusaid ja rõõmustavaid killukesi sisaldavad.

    ReplyDelete
  4. Seda minagi täna mõtlesin, et pikk talv oli. Mõnda aega on linn väga räpane, mis-kõik-välja sulab, aga täna oli kaks heli õhus - tilkumine ja linnud :)
    Minu teeb sügis kurvaks, kui kõik hakkab hääbuma ja ma tean, et ees on pikk jama, enne kui ma jälle aeda saan. Kevadel saan kõigest üle mõttega, et aina kevademaks läheb:D

    ReplyDelete
  5. Ma olen küll positiivne inimene ja oskan igas hetkes head näha, aga seda sulaaega ma ei salli, pole kunagi sallinud ega hakka sallima.
    Ja terrass näeb oma meetrise tuhatatud hangeküürugaga veel eriti kole välja.

    ReplyDelete
  6. No mina ei virise, minu arust on kevadine pori sadu korda meeldivam kui sügisene, aga kui mul ka seekord maja uputada ähvardab, siis saan küll vihaseks ja vastikult jorisevaks. Aga arvata, et seda jääd, mis kunagi ilus kohev lumevaip oli, sulab vist oma paar nädalat ja kah vast alles +20 kraadi juures.

    ReplyDelete
  7. Pole jah, ei selles kevadises ega sügiseses poriajas midagi meeldivat. Aga mul on talvel puhtana hoitud terrass õnneks täiesti lumevaba, seal saab pisut istuda ja hingata.

    ReplyDelete