Thursday, April 21, 2011

PÄEVAPILDID

Hommikuti on maa kergelt kahutanud. Tuul on kuri, õhk jäisevõitu karge, päike seevastu kuum, temperatuurikõikumised ööpäevaringselt suured. Kevad:)
Minu suurimad kevadlemmikud on lumeroosid

Kevadadoonis õitseb, teised liigid alles punnitavad end maast välja

Näha on, et vesikarikas hakkab põhjast end tasapisi pinnale kergitama. Vee puhtuse ja läbipaistvuse saladus on selles, et me ei vaheta neis veesilmades aastaid vett.

Mikrobiootast on kolmveerand välja sulanud ja need oksad on ise end püsti ajanud, ta ju selline lamav puu ongi. Ka ülejäänud veerand peab iseendaga toime tulema. Kui ma praegu neid külmi oksi hakkaks päästma, murraksin nad puhta puruks. Las sulab ja soojeneb. Siia ei saa eriti ka tuhka ega turvast loopida, reostaks puu ära.
Sel aastal oli just siin kõige paksem lumi, mis ulatus kuuri katuseharjani, äkki 4- 5m ringis. Huvi pärast peaks ära mõõtma.

Veel üleeile oli hostapeenar lume all. Eilne päev on tänaseks hommikuks sellest järgi jätnud kitsa siilu. Osa ebajasmiini oksi on ka veel vangis. Kerged rehaliigutused ja kergkruusaga kaetud peenar on puhas. Ei mingit kobestamist ega rohimist.
Kui ma hekkide põhjakülgedel ja veel paaris varjukohas olevat lund ei arvesta, saan varsti kokku lugeda, mitu päeva meil lumikate aias püsis.


Ikkagi oleks talgulisi vaja:)

9 comments:

  1. Sinu lumeroosidel on väga ilus värv! Eriti pildil nr 2. Ma olen neid pidanud erilisteks ja pole oma aeda üritanudki kasvama tuua. Kevadadoonise tegin sügisel kaheks ja nüüd on mõlemad nupud teinud. Ilm on Tartus äkki nii soojaks pööranud, et võib olla ootavad mind kodus ka esimesed suuremad õied :)

    ReplyDelete
  2. Fotol nr 2 on `Pink Lady`
    Nad on erilised, aga neid on üsna kerge kasvatada. Istutan nad sinna, kust lumi varakult sulab,aga lehtpuude lähedusse, sest suvel vajavad nad poolvarju ja üsna viljakat mulda (kasvuturvas, kompost istutusalale)

    ReplyDelete
  3. Su lumeroosid on super!
    Minul oleks kah aeda talgulisi vaja. Üksi riisumiseks ja kogu aia korda saamiseks napib küll aega ja käsi.

    ReplyDelete
  4. marvan, et neid talgulisi on kõigil tarvis. õnneks saab tänapäeval häda korral neid ka palgata, kui endal jõud üle ei käi

    ReplyDelete
  5. jah, ma olen Tartu aedades näinud mõnda puhmastikku, mis suvel oleks nagu ära põlenud.

    Mina avastasin täna, et mu karulaugud on üles tulnud! See oli suur rõõm, sest ma polnud kindel kas nad tahavad minu aia mulda. Panin nad eelmisel suvel sinililledele seltsiks sarapuu alla.

    ReplyDelete
  6. mina nilpsan kevadadoonise peale keelt :). Kollased lilled on mu nõrkus. Lumeroosid ka muidugi ilusad, aga mul miskipärast kõik katsetused aia taha läinud.
    Molyst...molutamisaeg lõppenud?

    ReplyDelete
  7. lumeroosid on fantastilised! Adoonised mul veel ei õitse, aga nupud juba paistavad. Ja tiigi vesi alles nii sogane, et vesikarikat ei paista kuskilt, aga eelmiste aastate kogemuste põhjal, peaks lähipäevil vee selgeks lööma. Siis paistab, kas vesikarikas elas talve üle või mitte:)
    Aga abilisi oleks minulgi hädasti vaja!

    ReplyDelete
  8. Aga minul vedas nii mis hirmus olid talgud ja abilisi ol kohe palju! Väga palju sai tehtud, aga ühte talgupäeva oleks veel vaja, siis saaks alles hõisata!
    Minu lumeroosid on alles täitsa nuppus!

    ReplyDelete
  9. Hmm, ma usun, et lumikatte ajaks tuli pool aastat küll seekord ära.

    Ma pean ikka omale koju ka lumeroosi hankima, tööl on liiga vähe mahti seda imetleda.

    ReplyDelete