Friday, April 15, 2011

APRILLI KESKPAIK

Meist mitte väga kaugel toimuvad juba esmaspäevast mingid sõjaväepoiste õppemanöövrid. Ma olen sõda küll ainult filmides näinud, aga need kumedad kärgatused ja mütsud, sekka kestvad tärinad ja mingid heledamad paugud on üsna häirivad. Ei kadesta ma sugugi neid inimesi, kes peavad polügoonide vahetus läheduses elama.

Et kuidagi sest sõja jalust ära saada, oli vaja endal hakata tegema neid õigeid kevadhääli:D Järjekordne vigade parandus. Sai kunagi ammu maja nurka istutatud pisike männike, müüja selgituse järgi ei pidanud ta kasvama kõrgemaks kui 1m:). Et sealt läbi mahtuda ja endisesse elutuppa valgust saada, kutsusime teda üsna kenasti korrale. Tulemusega olen ma täitsa rahul, aga mitte küll sellega, et murukamar ei kanna veel isegi väikest murutraktorit ja okste äravedamisega sai mõned päris korralikud rööpad sinna, kus veel eile oli lund. Puuokste vahelt paistab, milline on kiviktaimla seis- täieliku väljasulamiseni läheb veel päris tükk aega. Sellest pajust, keda lumi korralikult räsis, on mul küll kahju. Eks pidi tallegi saagi näitama, aga lehtpuu taastub üsna ruttu.
Siin on aga tegemist tõelise katastroofiga. 30-aastane elupuu ´Little Gem` oli küll seotud, aga ka siin ulatus hang katuseräästani. Tihe, kõvasti kinni seotud ümarvorm korjas endasse niimoodi lund, et murdunud on mitu latva ja osa oksi. Et ta on veel osaliselt lumes, ei võtnud me siin veel lõplikku seisukohta. Äkki on teda kuidagi võimalik päästa, aga tõenäoliselt tuleb ta maani maha võtta. Hiigelkahju, oli ta ju kasvanud ebatüüpiliselt kõrgeks ja pälvinud alati dendroloogide imetluse. Minu pikkune, aga tunduvalt ümaram.
Harilik elupuu `Dumosa`. Korrektne, püstine vorm on otsustanud muutuda lamavaks puuks. Kuna ta on osaliselt lumes ja latv selles veel päris kinni, ei saa aru, kas ta on murdunud või paindunud. Missuguse jõuga ta küll püsti peaks vedama, praegu ei tea.
Vähe sellest, et kitsed tal veidi latva näpistasid, on mingil ajal ka jänes peale sulamist seal hambaid teritamas käinud. Peaoksa teisel poolel on koor küll terve ja tundub, et ülalpool kahjustust on isegi pungad veel paisumas, aga ilmselt tuleb need kahjustatud oksad välja lõigata, sest vigastada on korralikult saanud ka puit. Pikemas perspektiivis neist niikuinii asja ei saa. Ja selle `Drummondii` tarvis tuleb osta 2 m kõrgune võrk.
Ülejäänud osas pole esialgu mingeid kahjustusi näha. Pole mullahunnikuid ega hiirte radu ja kõigil puittaimedel on pungad korras. Nooremast hekist ma ei räägi, aga seal oleks niikuinii pidanud ümberkorraldusi tegema. Kõike muidugi enne täielikku lume sulamist ei oska ka hinnata. Tegin lumistest kohtadest palju pilte, aga päris ausalt ei isuta neid enam kuidagi vaatama, teda paistab veel niigi pea kõigil piltidel

Midagi ilusat toimub aias ikka ka:)





Sooja +12C, päike, tuulevaikus. Öösel oli -3.8C

7 comments:

  1. Sul on lumi ikka suuri pahandusi teinud.Kuskilt lugesin,et Tartu Puukoolis ka suured kahjustused.
    Väga kahju!

    ReplyDelete
  2. Nagu talvesõda üle käinud. Kui lumi ära sulab teeb kevad äkki mõne ime ka. Ajab puu püsti.

    Muidu on ju lumerohke talv ilus, aga mõtlesin ka sellele, et küllap on satikatel hea lume all talvituda. Näis. Tartus tuleb ilmselt jälle vinge sääseaasta.

    ReplyDelete
  3. vanadest haruldastest puudest on erti kahju. mul on noored põõsad peaaegu et maatasa. oksad küljest rebenenud.

    mõtlesin just päeval, et tegelikult on aia elu justkui vene rulett.

    aga Sa oled osav, isegi liblika pildile saanud!

    ReplyDelete
  4. Ohh kui kahju on neist suurtest puudest! Toestage äkki ikka kuidagi, äkki saab asja, muidu nii kahju.

    ReplyDelete
  5. Juba liblikas :) Ma veel sellel kevadel pole kohanud - aga ega kui hommikust õhtuni tööd rabad teha ja autoga mööda linna kimad, siis liblikaid ei näegi. Nüüd 2 puhkepäeva, ehk näeb liblikad ka ära :)
    Puudest põõsastest ei taha kohe rääkidagi - lõpetasin just oma blogis ühe nutulaulu

    ReplyDelete
  6. Ohh, ikka päris suured kahjud Sul.

    ReplyDelete
  7. maisaaaru, ma kirjutsin siia üleeile kommentaari, aga mida pole, seda pole.

    äkki õnnestub ikka see suur kokku siduda ja ära päästa? just lugeisn aino aaspõllu artiklit, kus ta kijrutas, et isegi päris suured ja vanad elupuud saab vahel päästa, kui nad laia pehme lindiga kokku siduda mõneks ajaks.

    ReplyDelete