Thursday, April 28, 2011

ISEMOODI ILUDUSED

Mul pole midagi "tavaliste" lillede vastu ja imetlen ma neid kõiki.
Aga armastan ma igasugu isevärki tegelasi, kellel on tavaliselt hoopis põnevam iseloom kui paljudel teistel taimedel.

Teelehti on maailmas 260 liiki, kellest 5 kasvab ka meil looduses. Umbrohud? Oleneb, kuidas vaadata ja kus nad kasvavad. Tegelikult ei tohiks neid sedamoodi solvata. Neis on eriline vägi ja võim, millega on veel tänapäevalgi ravitud täiesti lootusetuid haavandeid ja muid tõbesid, mida arstirohud enam kuidagi terveks teha ei suutnud.

Aga mõnedel neist on eriline koht ka iluaianduses. Hõbe-teeleht (Plantago nivalis syn. Plantago lanata) on üsna pirtsakas Hispaaniast Sierra Morena mäestiku alpivööndi kaunitar, kes armastab päikest, kuivmüüre ja kivirähast kerget liivsavimulda ning kardab hirmsasti liigniiskust. Ta on meil kunagi varem ka olnud, aga hukkus ühel väga vihmasel talvel. Möödunud sügisel sain ta uuesti ja seekord istutasime ta kuivmüüri üsna järsule kallakule. Ma veidi põdesin talvel ta pärast, aga ometi talvitus ta vaatamata suurele lumele ja talvistele vihmasadudele suurepäraselt. See igihaljas teeleht on nii ilus ja omapärane, et teda võib ka veidi lähemalt näidata. Kogu taim on kaetud siidjate hõbejate udemete-karvakestega, et kutsub end lausa paitama. Mu tütar kutsus titana sääraseid pehmeid olevusi karvalisteks:). Õied on tal suhteliselt pika õievarre otsas ja ei sarnane üldse tavapärasele teelehe õisikule.


Teine kevadine taim, mis alati paneb mu südame veidi teisiti põksuma, on kevadmagun (Sanguinaria canadensis). Tema hallikad puhkedes veidi torujad lehed on võtnud haprad õievarred ja puhasvalged õied külma ilma ja kurjade tuulte eest oma kaitsvasse embusse. Kui õied lõpetavad, tunnevad lehed end vabamalt ja lubavad endale vabadust laiutama hakata. Külma ta ei karda ja talvitumisega tal probleeme pole. On ta ju pärit USA ja Kanada idaosast. Kevadmagun vajab viljakat mulda ja edeneb paremini poolvarjus. Tal on olemas ka imeilus täidisõieline sort, keda mul ei ole. Veel.


Kahjuks kuivavad ta ilusad lehed kesksuvel.




Täna õhtul kukkus esmakordselt kägu. Mets enam paljas pole, sest paar viimast päeva on puud muutnud heleroheliseks. Mulle pole kunagi meeldinud varakevadine kuumalaine, nüüdki meelitas ta pungad puhkema ja paljude sellised taimed tärkama ning õitsema, kes võiks veel rahumeeli tukkuda. Tänane õhk on juba väga jäine, kraadiklaas küll veel väga madalal pole, aga külm põhjatuul lausa lõikab ja kui nüüd peaks külm tulema, võib ta taimedele väga palju halba teha. Uued iirised said tänaseks ööks mitmekordse katteloori teki.


Siin ta nüüd siis on - osa maasikaid õitseb:)






14 comments:

  1. Teelehte austan ja armastan ka väga ja mul on lausa kahju, et pideva muruniitmise tagajärjel on teda oma õuel kaunis väheks jäänud. Mul on paljude haavade ravimisel temast abi olnud, ka siis, kui apteegiravimid ei aita. See karvane tegelane on muidugi eriliselt armas.
    Põhja-Eestis on tavapärane kevad. Ei mingeid hiirekõrvu, ainult kevadlilled õitsevad mühinal.

    ReplyDelete
  2. jaaaaaa, meil on ka õiemeri. iiiiiiiilus säravkollane paiseleheõiemeri, kui täpne olla :)

    käo kohta tekkis mul ka eile õhtul korraks kahtlus, aga ju see miski ühekordne luul oli.

    see teeleht - see on küll ülimalt armas! kas ta paekivi sees ka kasvab? närfivapustuse vastu ta ilmselt ei aita? :))

    ReplyDelete
  3. See teeleht juba õitseb? Ma imetlen esimesi võililli :D Kägu pole kuulnud, aga üleeile öösi põristas öösorr oma laulu, taevake, ma pole vist oma 40 a. seda lindu kuulnud, kas jääb kuhugile meiekanti pidama või lauldi läbirändel, et kuulake, me oleme ikka veel olemas.
    Kased ja toomingad ka hiirekõrvus juba mõned päevad.

    ReplyDelete
  4. Paiselehte ja võilille pole ma veel kohanud. Esimesed tulbid, nartsissid, hüatsindid küll õitsevad juba umbes nädala.

    Üldiselt eelistavad teelehed happelist pinnast, ei teagi, kuidas ta paasi suhtub, ilmselt mitte eriti hästi. Aga saab teda Enno talust, neil on uhked sõnajalad ja ka mõned muud väga põnevad taimed müügis.Otsi kodulehte
    Mis vapustused? Rästikud? Või midagi veel hullemat?

    ReplyDelete
  5. See igihaljas teeleht on väga kena.Pean tunnistama,et ei ole ennem sellest kuulnudki ja loomulikult mitte näinud.
    Kägu mul ka veel kuulmata.Eks varsti siis meie kansis ka lootust kuulda.

    ReplyDelete
  6. Väga sümpaatne teeleht. Mulle isiklikult õudsalt sümpatiseerib see keskmine teeleht. Ta on niiiiiiiiiiii dekoratiivne, minu meelest!

    ReplyDelete
  7. See teeleht on tõeliselt lahe!

    Meil siin põhjas paiselehed ja võililled juba õitsevad. Krookused on kõik lõpetanud. Eile avastasin esimesed tulbid õitsemas :)

    Aga mul samad mõtted, et liiga vara tuli see soojalaine - nüüd lubab külma - mul näiteks hostad juba näitavad ennast - nüüd peab neile midagi peale mõtlema.


    Aga kevadmaguna suhtes pakuks sulle vahetust. Mul on olemas kunagi Savisaarelt saadud Multiplex - paljuneb peris kiiresti - iga sügise ikka napsan kellelegi jälle tükikese :)
    Aga lihtõielist kevadmagunat mul pole. Nii, et vahetame :D

    ReplyDelete
  8. Jaaaa! Ikkagi on vaja ainult soovida:) Saad kohe mitu.

    ReplyDelete
  9. Aehh.. see karvaline on ikka übernunnu. Aga maasikaõie vastu ei aita miski -- suve lõhn maasikalised unistused voogasid pildi pealt vastu. Kõikide nende sumedate ööde ja ritsikate ja.. maasikatoormoosiga pannkookide näol. :)

    ReplyDelete
  10. Väga põnev ja õpetlik aiablogi, Suur Tänu! Kohtasin siinsamas blogis 19.apr. 2010 esimesel pildil ühte kaunist roosakaõielist sibullille. Palun, Muhedik, kes on sellel pildil?

    ReplyDelete
  11. Sellel pildil on kahelehine silla syn. kaheleheline siniliilia (Scilla bifolia syn S.decidua) ´Rosea`. Ladinakeelsel nimetusel on tal neile kahele lisaks veel väga palju sünonüüme, mida vanemas kirjanduses kasutatakse.

    ReplyDelete
  12. Läänemaal metsad õhetavad-rohetavad kergelt juba küll. Ilus aeg. Varased nartsissid ja kaufmannid õitsevad mul ka. Ja lossipargis katkujuured õitsevad juba nädalajagu.
    Aga nii armsat teelehte polegi ma varem näinud. Nagu lemmikloom kohe, võtaks või kaissu.

    ReplyDelete
  13. Kevadmagun on väga ilus. Valge ja kollane on hea kombinatsioon, mõlemad toonid löövad vastastikku särama.

    Teeleht aga oli väga põnev. Teeleheks ei oskaks teist pidadagi:)

    ReplyDelete
  14. Thela - kuidas muruniitmine teelehte vähemaks teeb, mul ta küll sellest ainult paljuneb?
    Aga ilusad on need karvased ja muidu erilised teelehed küll.

    Mul kevadmagunaid, adooniseid, lumekuppe jne pole. Peab ikka ka hakkama vaikselt neist unistama. ;o)

    ReplyDelete