Saturday, April 9, 2011

KOLEAEG JÄTKUB

Mida ei suutnud päike, tegid üleeilne lumi ja sellele järgnenud 48- tunnine taevavesi. Kummaline, aga lumi viis enamuse lund:) Idanõlv on peaaegu paljas, lund on vaid madalamates ja kõige kõrgemates kohtades. Jällegi omalaadne paradoks, aga ehk ka mitte. Lumest puhtad on enamasti kaldpinnad. Väljasulanult täiesti maadligi lebanud männid on päevaga sirgunud ja saavutanud oma endise kuju. Ka kuuskede alumised oksad on uuesti võtnud rõhtsa asendi. Ma mõtlesin küll, et selleks kulub kuid.
Pargiosas pole isegi suuri murdumisi.
Vaid hariliku vahtra `Drummondii` latv on läinud kitsede nahka. Oli neil vast pidu, jalutasid ju puude latvu pidi ja nosisid seda, mis jäi kõhu alla. Näritud osa saab korrigeerida alles poole suve peale, praegu vahtrapuudele kääre näidata ei või.
Lumiseent esialgu eriti ei märka. Kiviktaimla on veel paksus lumes. Paari väljasulanud elupuu ladvad ja ilmselt ka oksad on murdunud, aga nemad taluvad hästi pügamist. Vormipuu omapära vist kaob, aga järgi aidatuna saab seda mingitmoodi taastada.
vaid selline elukas on kiviktaimlas täies ilus maapinnale ilmunud
Salix purpurea ´Gracilis` ja loomulikult maatasa murdunud Salix integra-flexuosa on vaja kännuni maha võtta, seal pole isegi eriti mõelda vaja. Samamoodi on vaja toimida enamuse enelate ja maranatega Eks mingil ajal tule ikka neid noorendada. Sirelid, hortensiad, veigelad- üksikud murdunud oksad välja ja asi saab korda.
Õnneks on korras sammasjad männid, neist oleks mul küll väga-väga kahju olnud.

Hull lugu on noorte hekkidega, aga kuna lumi on neis kohtades üsna paks, pole veel täit selgust, mis ja kuidas.
Murdunud kukerpuud, enelad ja vist veel midagi. Ligi ju veel ei pääse, pole teada, kus midagi täpselt kasvamas ja seal on targem mitte tallata. Osa okaspuid on ka kummalises asendis, aga nad olid veel eile lumes, vast mõni neist ikkagi tõuseb, vajadusel saab tugedega appi minna, suuri murdumisi okkalistel esialgu ei paista. Lilled on veel lumes.
Kõrgpeenrad on välja sulanud, aga aiaosa veel lumikatte all. Pihlakad terved.
Aga....:)


5 comments:

  1. No vanarahvas ikka teadis, mida räägib, kui ütles, et uus lumi on vana lume surm. Meil ta nii efektiivne polnud.

    ReplyDelete
  2. Meie kitsed on vist kõik kahe viimase talvega hukka saanud, igatahes ei tuvastanud ma ühtegi näritud asja. Ega ma neid näinud ka pole. Ja jäneseid õnneks siinkandis ka pole.

    ReplyDelete
  3. Mis ta ikka nii kole on. Näe, lilled ja puha!

    ReplyDelete
  4. Tore, et nii paljud suure lumega hakkama said! Maranad on minul ka pisut murdunud, aga neile oli see ka esimene talv. Täna aga puhub selline tuul, et juuksed sirgeks ja autoroopad kiviseks. Linnast väljas on vist päris hull.

    ReplyDelete
  5. Ikka väga-väga kole on. Pime, lumeriismed, see meeletult märatsev tuul, vahepeal puistab ka taevast miskit kaela-ei mingit helget tunnet, Isegi linde ei näe, rääkimata kuulmisest.
    Ja need üksikud lõdisevad õied on ka kuidagi nukrad ja täiesti üksi sellise ilma meelevallas. Aga nad on tohutu vitaalsed muidugi:)

    ReplyDelete