Tuesday, April 19, 2011

STARTISIME

Olgugi, et ka tänane tuul oli veel üsna vali, lubas ta ometi terve päeva õues tööd teha.

Kui seni oli põhitööriistaks saag, siis nüüd võtsin appi reha ja pikavarrelise kõpla. Mõnes kohas oli muld juba selline küps ja mõnus, et sai isegi veidi kobestada.

Põhitegevuseks oli vanade lehtede ja varte lõikumine ja igasugu riisumistööd, millega me lõpule veel ei jõudnud, aga aiale hakkab aia nägu ette tulema. Väga palju veel ei jõudnud, teine samapalju on vast veel, aga kahe inimese kohta ikka piisavalt palju. Aed on ju ka suur. Ma ei saa ainult ühest asjast aru. Oma arust sai aed sügisel ikka täitsa-täitsa puhtaks. Kust paganama kohast seda sodi sinna peenardesse igaks kevadeks koormate viisi tekib. Talv käib külvamas või:)? Tekitatud hiigelkuhjasid aga tuul ära vedada ei lasknud, vast on homme veidi vaiksem.

Aga kui hea on vaadata neid kergkruusa ja killualasid. Kõik on puhtana välja sulanud. Tipp-topp. Ilus.

Kiviktaimla on hästi talvitunud, mingeid haudumisi pole. Isegi väga niiskustundlik raoulia (lambavaip) tunneb end hästi. Kuidas siniste moonidega on, veel ei tea.

Hostad on ikka veel lumes. Mikrobioota samuti. Aga adoonised juba õitsevad. Lumeroosisorte lisandub iga päevaga. Kohe-kohe on ka karukellade esimesed õied olemas. Hüatsintidel paistavad totsakad õisikud. Kirgaslilli, krookusi ja sillasid kõik lubatud ja lubamatud kohad täis. Võrkiiriste kolooniad on võrratud. Aediirised ilusad, siberlased hakkavad end samuti juba näitama. Veetaimed, küll alles põhjas, on samuti kõik olemas ja alles.

Kõrgpeenrad homseteks külvideks korras.

Igasugu kapsataimed vedasin kasvuhoonesse. Tomatid ootavad veel toas oma aega.

Proovisime ära põletusrohija. Kivide vahel olid mõned vitaalsed isendid end juba laiutama hakanud. Aga on väärt riistapuu küll, ma vaatasin kohe mõnuga, kuidas umbrohud ära kärssasid. See oli tõepoolest üks väga arukas, ilus ja minusugusele väga vajalik sünnipäevakink. Tuhat tänu veelkord:)

Vaatasime-uurisime neid murdunud okkalisi. Vanade puudega on nagu vanade inimestega. Luud-kondid kõvad, haprad ja rabedad, vereringe aeglane, liigesed jäigad. Aga seekord me veel eutanaasiat ei rakenda. Kõik murdunu on välja lõigatud ja keravormi vedasime lihtsalt kokku. Praegu ta veel väga ilus pole, aga ehk kohendab end veidi, igastahes on tal veel mõned aastad ees. Need lamandunud püramiidjad kuhikud on küll okaspuudele kohaselt latvu veidi kergitanud, aga enam nad püsti ei tõuse ja tõsta neid ka ei saa, hakkavad murduma. Seega on meil aeda tekkinud uutmoodi vormipuud. Et seal on ruumi, lubame me neil niiviisi pikutades edasi kasvada.

Pilte täna ei teinud. Kui homme ikka kõnnin, siis mõned uued õied peaks ehk jäädvustama.

Nüüd siis sama hooga edasi kuni järgmise lumeni:)

6 comments:

  1. See kevad on jah, üle mõistuse palju kevadtöid. Eelmine aasta nagu nii palju küll ei olnud.
    Aga ole ettevaatlik! Külmetada on end praegu jube lihtne!

    ReplyDelete
  2. kuna vanainimeste vereringe saab käima ja liigesed pehmeks ainult ja ainult liikumisega, siis puude puhul on seda veidi keerulik korraldada... ehk peaks neid puid kuidagi kergelt klohmima :D

    ReplyDelete
  3. Nüüd on minu kord imestada. Minu kevadadoonis on teinud küll mõned nupud, aga ei õitse veel. Karukellad isegi ei kõssa. Ma loodan väga, et nad pole nt ära mädanenud lume all.
    Tulbiotsi on ohtralt ja mõned püsikud näitavad ka ennast juba.

    Tuul on minu meelest juba nädalaid üsna hammustav, õues toimetades peab ikka miski ümber kaela olema.

    Aga nii tore, et algus on välja kuulutatud!

    ReplyDelete
  4. Mul on tööl üks üsna korralik mänd niimoodi kunagi ennast pikali visanud ja seal ta ongi. Lõikasin alumisi, pimedas ära kuivanud oksi välja ja vaatasin, et peaks mingi kerge toe alla panema, et puu päris vastu maad ei vedeleks. Pean mingi sobivas mõõdus kivi otsima, aga kas sinna kivile tüve alla peaks siis ka mingi polstri panema? Midagi sellist vahtplastilist, nagu need sidumistraadid polsterdatud on?

    ReplyDelete
  5. Ei, klohmimisega pole kunagi midagi head tulemas:)

    Ma arvan, et kui see mänd on noor ja painduv, siis võiks talle mingi hargimoodi asjanduse sinna alla kombineerida, haralisest puuoksast näiteks, et teda saaks siis mõne aja pärast rohkem püsti upitada.

    ReplyDelete
  6. Tere!
    Lugesin teie blogist põletusrohija kohtaa. Kas saaks mingit mudeli nimetust või linki milline see põleti on millega rahul olete, tahaks endale ka soetada.

    ReplyDelete