Friday, March 25, 2011

MAARJAPÄEVAPURGAA

Hommikul paistis tunnikese päikest, siis läks sombuseks. Öösel -6,9C, kogu päeva miinustes, kella 17 paiku -3,8C. Lõunast sombune, hootine lumesadu, alates kella 14.30 pinnatuisk, tugev tuul ja lumesadu, nähtavus olematu. Ka eilse päeva tuiskas, aga sadas vähem. Aprill tuleb tervenisti ikka väga niru kuu. Aga võibolla ongi sel aastal taimedel parem tasapisi ärgata.

Täiendus:
Maarjapäeva-järgne öö´-11,9C, veel k.10 külma -8C. Selge, karge, päikeseline, nõrk tuul- Ees ootamas veel umbes 40 külma v jahedat päeva.

Täienduse täiendus
:
Jajaa, ilmast tuleks ikkagi alles õhtul rääkida. Nii kui jõudsin selle päikesepaiste kirja panna, ehmatas ta ära ja kogu ümbrus mattus kella 10.30 paiku pimedusse, tegelikult suurde valgusse:D ja sadama hakas laia lund. Õnneks polnud tuul enam nii hull kui ta oli siin 2 päeva olnud. Ja nii kogu päeva kuni õhtuni välja - tihedad sajuhood vaheldusid päikesepaistega ja vahepeal olid nad mõlemad korraga kenasti platsis. Aga nägime me üht kummalist nähtust, millele ma õiget nime anda ei oska. Pinnatuisud on meil tavalised. Aga et üle lageda kihutab kõrge, teise korruste akendeni ulatuv pöörlev kindlakujuline lehter, polnud me näinud ja mõne aja pärast järgnes sellele kaks väiksemat. Kas on olemas lumetornaado?, mingid säärased asjandused nad igatahes olid, kusjuures sel ajal üldiselt tuul eriti tugev polnud, puudki ei liikunud. Kahju ainult, et selle keerise lummuses olles polnud mul oidu teda pildistada.

Täienduse täienduse täiendus:
Välja uurisin ja sain targemaks:) Tuulekeeris (tuulispask) ja tornaado on kaks täiesti erinevat nähtust, tekivad erinevatel põhjustel ja käituvad samuti erinevalt. Nende vahest kirjutasin kommentaariumis. Suvel kutsutakse neid tolmukeeristeks, talvel siis oleksid nad lumekeerised, nii, et eelmise lõigu viimane lause kujunes päris iseenesest õigeks.

13 comments:

  1. Nooo tänane ilm on meil küll vist ühesugune-tõeline purgaa jah!

    ReplyDelete
  2. Seda purgaad jagus lühiajaliselt meilegi. Aga kuna jagus ka imelist päikest ja sula, siis arvan meie kevade just kevadele omaselt mitmekesise ja heitliku tulevat.

    ReplyDelete
  3. Ma kirjutasin hommikul Trummile kommentaari, milline on aprilli algus ja keskpaik, lõpu nägite ise ära:)

    ReplyDelete
  4. on, mis on, aga aprill ei ole kunagi väga niru kuu!

    :)

    ReplyDelete
  5. ilm on põnev ja vaheldusrikas. s.t. seiklusliku iseloomaga. kunagi ei tea, mis järgmiseks tuleb.. seega ei tüüta ära :P

    ReplyDelete
  6. Sul vist ikka tõesti burgaa paksu millegiga, et isegi blogi õhtul ei avanenud :DDD
    Aprill on jah heitlike ilmadega, me noorem kuu lõpupoole sündinud ja haiglasse läksin, oli Tartus tõeline kevadsoe (+15 ringis), aga lumehangesid sulada veel küll ja küll, õudsalt märg ja lopane-sopane, 2 nädalat hiljem koju sõites paar kraadi miinust ja tihke lumesadu, mis kohe järgmisel päeval +18 olematuks sulas, tulbiõied sulasid lumevaiba alt välja.
    Aga praegu mul aiaäärde istutatud 20-st elupuudest paistab poolest saati välja ainult üks, teisi nagu ei olekski ja kõrgus neil meetri jagu. Kuldnokk sööb varblastega koos söögitopsist.

    ReplyDelete
  7. Mina armastan aprilli väga. Enamasti on jama ilmaga, aga viimastel aastatel olen märganud u nädalast soojaperioodi, mis kõik inimesed korraks hulluks ajab :) Sellele järgneb tavapärane jama.
    Lõhnad tulevad aprillis ja seda aega, kus õhus on palju kevadet, armastan ma väga.

    ReplyDelete
  8. tuulispask on selle nimi :). peenemas keeles tornaado jah. meite kandis on neid palju, vahel niisama, vahel lumega, vahel vihmaga...

    ReplyDelete
  9. Tegelikult ei ole see ei tornaado, ka tromb mitte.
    Kui ma midagi väga täpselt ei tea, püüan alati niipalju kui võimalik välja uurida, millega tegu.

    Tornaadod on alati seotud äikesepilvega, ta kasvab tingimata ülalt alla ja liigub juhtvoolu suunas, seotud kõrgete kontrastsete õhumasside kokkupuutealal laskuvate ja tõusvate õhuvoolusüsteemidega.

    Keerised (taval.tolmukeeris ja ilmselt seda nimetataksegi meil tuulispasaks) tekivad rahuliku, vaikse, sageli päikeselise ja sooja ilmaga, nad kasvavad alati alt üles, nende eluiga on lühike ja energia väike.

    Need lehtrid tekkisid just nimelt maapinnal ja laienes suunaga alt üles siis, kui paistis päike ja samal ajal sadas lund. Püsisid nad vähem kui minuti, olgu küll, et liikusid kiiresti.
    Suvel on meil ka neid nn tornaadosid üksjagu, nüüd selgus, et need on tolmukeerised ja ilmselt neid kutsutaksegi rahvapäraselt tuulispasaks.

    Nii, et kui suvel on tegemist tolmukeeristega, siis nüüd me nägime lumekeerist.

    ReplyDelete
  10. ehh see lumetorm jõudis teie juurest siia põhjaosariikidesse. Õhtul ja öö läbi oli ikka üks korralik purgaa :D

    Aga see, mida sa nägid, oli ikka tuulispask jah.

    ReplyDelete
  11. Tegelt võiks juba kevad tulla.. Kõige oma tolmukeeriste ja kärbeste, eresinise taeva ja erkkollaste võililledega.


    Suht siiber juba neist jää-muda-lume-killustikukamakatest ja hallidest talvemantliinimestest.

    ReplyDelete
  12. merel on neid tuulispasku ka, kuid seal kutsutakse neid vesipüksideks. olen kord merel ühte hästi võimsat näinud (sellest kirjutati järgmisel päeval isegi lehes)

    ReplyDelete