Saturday, March 5, 2011

KÜLVID JA KIUSATUSED

Kirjutasin Trummile pika kommentaari, aga tänane päris hull tuisk ja lumesadu lennutasid selle kuu taha. T 0C ringis. Pahutsesin, üritasin uuesti ja saavutasin jälle eimiski.

Kõik külvid- tomati, paprika, paksoi, brokkoli- külvasin eelmisel aastal 23. märtsil. Ma pole kunagi jälginud ei külvipäevi ega kuufaase. Ega ma neid seepärast ei halvusta, lihtsalt pole minulik see näpuga rea ajamine:) Aga mul tekib mõnel päeval täiesti vastupandamatu tahtmine külvata, istutada või ümber istutada. Ja kui ma seda ei saa, olen nagu haige:) Polekski seda siia kirjutanud, aga vaatan just praegu, et nende suurte tarkuste vastaselt olen külvanud korraga nii viljad kui lehed, aga saagi üle ei saa ma ei ühel ega teisel kultuuril kuidagi nuriseda. Vastupidi.

Paksoile avamaa jaoks oli see ilmselgelt vara, sest nad hakkasid juba välja venima, vaatamata kolmele pikeerimisele. Õnneks saime oma kasvuka õigel ajal valmis ja ma istutasin nad sinna kohe 18.aprillil. Et muld ei olnud suurte miinustega ju ööga soojenenud, kastsin ta enne keeva veega. Kuu lõpuni vedasin neile igaks ööks peale kahekordse katteloori. Tänavu lähevad nad umbes samal ajal kasvuhoonesse ja ka külv siis enamvähem samal ajal. Kui tahad neid avamaale istutada, oota vast aprilli alguseni.

Paprika jaoks oli jälle veidi hilja, aga külvama ei hakanud ma õigel ajal seepärast, et siis polnud veel teada, kas ja millal me üldse kasvuhoone saame-teeme. Aga vaatamata sellele, istutasin nad koos tomatiga kasvuhoonesse 19. mail. Üks sort, tumevioletne oli õnneks nii varane, et ka neid sai päris normaalsel ajal tarbima hakata.

Tomatite jaoks oli aeg normaalne ja esimesed 2 tomatit (need sidrunkollased) saime 2 päeva enne jaanipäeva, kuu lõpuks oli saak juba arvestatav. Ka brokkoli ja lillkapsa aeg oli õige, aga saaki rikkus see meeletu suvine kuumus ja paljud neist ennakõidusid.

Kui Sul pole kasvuhoonet, ei maksa kurgiga rutata, ta kipub väga välja venima ja kasvuaeg on tal ka ju lühike. Ma olen kurki külvanud 3 nädalat enne välja istutamist. Aga olen ka nii teinud, et osa taimi külvan veidi aega ette ja osa seemet panen kohe kasvuhoonesse mulda samal päeval kui taimed välja istutan. Saagiaja alguse seisukohalt suurt vahet polegi väga märganud, paar päeva ehk on seemnest taim hilisema viljakande algusega. Muidugi, kui istutada juba õitsvad taimed, on vahe paarinädalane.
Kõik see, mis kirjutasin, pole muidugi mingi viimne tõde, eks igal on oma nipid ja kui veel pole, siis varsti on:)

Hilisel on õigus, seemet, mulda, taimi katsutakse ainult soojade kätega, ilmselt ka sooja südamega. Ja selle ülivarase külvamisega tavaliselt midagi head saada pole, ma mõtlen just jaanuari ja veebruari kuud. Pimedas jahedas ei edene ükski taimealge ja vinduma jäänud istikud tavaliselt head saaki ei anna. Siis on kindlalt vaja kasutada taimelampe ja soojendamist.
Üldiselt võiks vaadata ka toalilli, nende kasv algab enamasti uuesti ju märtsis, see tähendab, et uinakuaeg hakkab otsa saama ja tärkamise aeg kätte jõudma. Taimede arengud on kõige optimaalsemad ja kiiremad, jätkub nii valgust kui soojust.

Aga kuidas ma selle südame küll külmemaks saaksin, ei oska ma välja nuputada. Tänaseks on MidAmerica lõpuks ka oma kataloogi üles saanud, ja juba esimene lehekülg võttis jalad nõrgaks ja tekitas ainult peavalu.
Niigi on tulemas aediirised Austraaliamaalt ja siberlased Ameerikast, kaktused pealeselle. Nad tulevad nii vara, et elamisest pean ma ise vist välja kolima kui kõik potsikud ära mahutan. Ja kas ma üleüldse veel midagi külvama ka mahun? Järge ootavad vesiroosid. Ja nüüd ma ei teagi, kas ma veel avan selle iiristelehekülje või mitte, aga näpud sügelevad juuuu:DDD Huvi pärast võiks ikkagi vaadata, milline mu valik oleks kui....
Ühe sordi nimi, keda ma väga ei ihaldagi, iseloomustab mu hetkeseisundit kõige paremini - BROKEN HEART.

3 comments:

  1. Ja iirised on Ameeriklastel võttatud
    Minu selle kevade vailelamatuteks lemmikuteks on kirjud(miscellaneous) tüüpi õitega ja ka Amoena,mil alumised õiekattelehed on kirjud.Ei jõua neid kohe ära imetleda.
    OASIS PATCHES,PEEKABOO ZEBU,
    EXPOSÉ
    Cayeuxist olen juba enda jaoks valiku teinud ja kindlasti tellin märtsi lõpus aprilli algused ikka jälle selliseid-GNU BLUES,BEWILDERBEAST,SYNERGY

    ReplyDelete
  2. jah, kasvuhoonet meitel pole. veel! aga... mine tea ;)

    ReplyDelete
  3. Südamega külv on see kõige õigem :)
    Mina märkasin eelmisel kevadel esimest korda seda toataimede kasvuviskamist. Vana asparaagus näitas kevadise luua õide puhkemist ikka väga uhkelt. Sellist noorenemist polnud ma varem märganudki. Kui asparaagus startis, siis oligi õige aeg teistel ka pesa teha.
    Milline mõnus podisemine sinu katuse all varsti lahti pääseb, kõik see vägi, mis kasvama läheb :)

    ReplyDelete