Sunday, March 20, 2011

KALENDRITALVE VIIMANE PÄEV

Thelal oli õigus- ei ole kedagi nupule vajutamas, et seda päriskevadet kohale tuua:).

Aga et inimese mälu on valikuline ja mälestused kipuvad ajaga moonduma, eelistades lillelõhna ja linnulaulu tegelikkusele, vaatasin eile eelmiste kevadete pilte ja otsustasin nad siia ühe ritta laduda.

KEVAD 2011.
Mööduval talvel oli väga niru lastetuba. Ilusa lumesaju asemel tuiskas ja tormas, tekitas Padaoru (kus inimfaktor oli küll suurem tegelane kui loodus), laamendas puid murdes metsades, kuhjas mitmemeetriseid hangesid, hävitas katuseid. Ja justkui sellest kõigest poleks veel küll, sadas vahepeal mitmel korral paduvihma. Minu jaoks on halvimad teated, aga ilmselt puudutab see ka enamvähem kõiki aiandajaid, kolme aedniksõbra kokkukukkunud ja hävinud tootmiskasvuhoonetest. Kuigi tahaks, ei saa aidata kuidagi. Ilmselt ei ole sel kevadel kuskilt võimalik saada neid kõige põnevamaid ja ihaldusväärsemaid taimi, vaid tuleb leppida suurte aiandite üheülbalise sortimendiga.

Täna öösel -4,4C, praegu keskpäeval +4,4C. Tuul keskmise tugevusega, vahelduv pilvitus. Või oleks õigem öelda, vahelduv päike. Seda kõige lähemat täiskuud ei õnnestunud tiheda pilvkatte tõttu õnnestunud vaadata, nii pimedat ööd annab mäletada.
Lumi on tihe, raske ja kleepuv, suuskadega edasi ei pääse, paras korraldada üks lustakas lumesõda. KEVAD 2010.
Samuti lumerohke, aga väga ilus, muinajutuline rohke härmatisega talv. Lumi oli kerge ja kohev. Tänaseks oli ta kokku vajumata ja sügavam kui praegu, kõrgpeenarde piirjooned pole isegi aimatavad. Eelmisel talvel vihma ei sadanud, pikalt oli ühtlast külma nagu kontinentaalse kliimaga piirkondades. Taimed talvitusid koheva kasuka all suurepäraselt. Valisin tänase kuupäevaga fotod samast kohast, sest siin on hoomatav lumekihi paksus, lagedamal ei saa sest nii hästi aru. Lumi oli enamvähem sulanud?, auranud aprilli keskpaigaks, päris viimased varjus olevad laigud kadusid mai alguseks.

KEVAD 2009.
Tänaseks oli kogu maa kaetud umbes 40-50cm paksuse lumega, polnud mingeid märke sulamisest ega lume kokkuvajumisest. Veel 1. aprillil nägi 2008.a. detsembris tehtud lumemm ühtki pisarat valamata välja selline:)

Viimased lumeriismed 26.aprillil 2009


Esimesi lumekuppe ja lõokannuseid, kes mõnel haruldasel aastal õitsevad juba veebruaris, sain pildistada alles 24.04.


KEVAD 2008.
Talv oli suhteliselt lumevaene ja seda polnud rohkem kui vast paarkümmend sentimeetrit ning seegi vähene oli sulanud 1. märtsiks, kuigi lilled veel tärkamisega ei kiirustanud. Aga sel aastal kehtis vanarahvatarkus, et ega tali taeva jää ja nii sadaski meie suureks üllatuseks 25. märtsil korraga maha kogu sadamata jäänud lumi ja püsis samuti aprilli keskpaigani


Neli erineva iseloomuga talve, aga ilmselt neli üsna sarnast kevadet. Eks neid ole olnud muidugi ka teistsuguseid, 2002.aastal õitses märtsi lõpus kogu aed ja päeval võis juba õues vaat´ et T-särgiga ringi käia, aga tundub, et sellised ülivarased kevaded on meil pigem erandiks kui reegliks.
Kuigi neid kevademärke võib ju õhus olla, võime me enamasti kevadest rääkima hakata ikkagi alles aprilli keskpaigast alates, aga ega sinnani nüüd ka ei tea mis aega enam pole.
Tänavune kevad kipub üsna hiline tulema, rasket lund on palju, veekogud paksult jääs. Me oleme küll lumme eriti kriitilistesse kohtadesse mõned augud tekitanud, aga uudishimutsema, et mis seal lume all toimub, ma ei kipu. Kogemused ütlevad, et liiga järsk temperatuuri- ja eriti valgustingimuste muutus võib taimedele mõjuda pigem hukutavalt kui et päästvalt. Eks varsti hakkame oma tibusid lugema.
Ja nagu talvele kohane, hakkas just praegu sadama laia lund:)

5 comments:

  1. Meil sadas üleeile öösel ja eile päeval ligi 10cm lund. Eile mul lihtsalt ei olnud aega, aga praegu juurdlen küll, kas minna lund lükkama (see on vastikult märg ja raske kindlasti, sest väljas on 3 kraadi sooja) või lihtsalt oodata, et ehk sulab ise ära.

    ReplyDelete
  2. Eile sadas meil terve päeva, just nüüd tuli ka päike korraks pilve tagant välja.
    Hea lugeda aastate võrdlust, ise ju enam mitu aastat ilmapäevikut ei pea ja pole kahetsenud, et ka kõik vanad minema viskasin.

    ReplyDelete
  3. See oli küll huvitav ja lohutav võrdlus. Olen täna mitmeid kordi mõelnud, et kalendritalv saab läbi ja reedel tõin rattagi välja, aga eks see ootus on suur jah :)
    Samas on iga päev päris kevade poole ja läheb aina valgemaks.

    ReplyDelete
  4. Ega ta tulemata ikka ei jää :oD
    Aga hea meenutada küll, et mismoodi oli. Omal mälu ju nagu haugil...

    ReplyDelete
  5. No meie aias on see aasta palju kadusid, juba praegu on näha. :(
    Just põõsad on katkutud ja oksteta. Lumi ja jänesed on korralikult laasimistöid teinud. Paha, paha

    ReplyDelete