Monday, May 24, 2010

KUIDAS VÕHMAS INGLISMAAD JA NATUKE HOLLANDIT TEHTI

See, kuidas meile laupäeval sajandi üllatus tehti, nii, et pidin sundima end tükk aega sügavalt hingama ja rohkem kui kümneni lugema, oleks väga ilus, aga siiski teemaväline jutt.

Eilseks oli meil pikalt planeeritud järjekordne igakevadine kiiksuklubi kokkusaamine. Varahommik kohvitassiga 5.30 terrasil oli eelmise päeva muinasjutu jätkuks. Sooja veidi üle 15C ja ringi vaadates oleksin olnud nagu tuhande järve maal. Kui aga jagasin fotoka järgi minna, hakkas udu juba tõusma ja kindlate veekogude piirid hajuma. Võhmas tervitas Riho Teraseja ta vanemate aed meid nagu ikka suurte vanade kändudega, aga seekord õilmitsesid seal sini-valged võõrasemad.
Varjuaed on võrreldes eelmise korraga lopsakamaks muutunud

ja nagu alati näeb hea välja ka hapulembeste taimede istutusala


Aga..... Koht, kuhu pidi ümber kolima suur ja väga ilus püsikutepeenar (mida kahjuks ei saanud väga halva valguse pärast pildistada), oli täidetud hoopis sadade tulpidega. Kuigi ka seal oli teinud kuumus oma töö ja enamus sorte õitsenud, olid vaated siiski veel üsna muljetavaldavad. Muidugi oli sortiment ja sibulate arv väiksemad kui kuulsas Keukenhofis, aga ühe suhteliselt väikese aia tarvis oli neid seal enam kui küll.










Ka metsaaia osas olid tulbid end kenasti sisse seadnud


Palju on ilus



Leidsin endale kaks absoluutset lemmikut. Triumftulpide õied on nagu ikka väiksemad kui darvinitel, aga see-eest milline elegants ja õrnus.
Selle sordinime kontrollimisel selgus, et miskipärast oli mulle kas öeldud või meelde jäänud vale nimi.



Tema on aga kindlalt ´Yellow Crown` Avanedes õrnkollane, hiljem portselani meenutav valge. Mehele meeldis ka sarviline tulipunane narmasservaline ´Barbados´, aga nende kahe sordi vastu küll keegi ei saanud. Ja püüa siis nüüd oma aias tulpe kasvatada:) Tuleb teha 2 täiesti erinevat kasvukohta.


Tegelik põhjus just eile väikese Võhmas viibida oli aga see, et nende kohalik veel väiksem 26-liikmeline aiandusselts "Kanarbik" otsustas 1,5 kuud tagasi korraldada püsikunäituse.
Inglismaalt alguse saanud tava on nüüd paljudes riikides iga-aastane väga oodatud sündmus. Eestis oli selline üritus esmakordne.
Ja meie pidime seal olema zhüriiks. Hindamisskaala oli üsna lai. Vaatasime taime üldist, välimust, lehti, õisi, ala-ja üleväetamist, levikut, kasvatamisnõudeid jne, jne, aga ka kompositsiooni ja muid lisaväärtust andvaid tegureid. Püsikute eksponaate oli 48 ja esitatud olid nad numbritega, nii, et meie jaoks oli kogu näitus täiesti anonüümne.
Eksponeeritud olid ka mõned kaheaastased taimed ja ühed tulbid, aga need ei kuulunud hindamisele.
Palju oli toodud erinevaid priimulaid, kannikesi, mõned laugud, aga ka üks väga ilus leedrilehine rodgersia ja muudki huvitavat.
Pildistada ma eriti ei saanud, pidin ju kohe tööle hakkama ja ega see kerge olnud:)
Ma kujutan ette, et kevadel oma taimed üles kaevata ja nad siis lühikese ajaga ilusaks, taimele tüüpiliseks ja õitsvaks kasvatada, polegi nii lihtne. Ja juba see entusiasm maksab palju.
Tagaplaanil istuvad kohaliku seltsi liikmed, kes meie tegevust jälgivad päris suure huviga. Aga meie ainult nahistasime vaikselt omaette ja ega nad vist aru saanud, mis me seal teeme või mõtleme.





Üldvõitjaks tuli see valges potis harilik jumalatelill (Dodecatheon meadia). Pildistasin teda juba enne kui hindamiskoondid valmis said.
Teise koha vääriliseks tunnistati üks sieboldi priimula.
Kolmanda koha pälvis kaunis ja haruldane, väga hästi eksponeeritud suureõeline leviisia (Lewisia tweedyi), keda olin siiani ainult piltidel kohanud. Näitusel paistis talle aknast päike peale, seepärast sain teist eksemplari pildistada aias. Tagaplaanil harilik leviisia (Lewisia cotyledon), keda võib juba nii mõneski aias kohata. Niiskustundliku taimena kasvab ta meil kallakul kivimüüris.


Loomulikult võtsime osa auhinnatseremooniast, sest need tublid inimesed lihtsalt väärisid korralikku aplausi.
Edasi läksime jälle oma võõrustajate juurde, lobisesime maitsva toidu ja hea kohvi juures elust, ilmast, taimedest, kirjandusest ja peagi oli õhtu käes.
Meil oli suurepärane nädalavahetus.
Täna aga on vaja suveriided kokku korjata ja asendada paksude joppidega. Sooja 9,7C, vihmasagarad, tugev tuul. Ma ei virise, aga miks küll peavad need kontrastid nii suured olema? Seda need laupäevase sääskedehordid tajusid. Ja kogu juuni tuleb suhteliselt jahe.


12 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. need leviisiad mulle väga meeldivad! jäid nad mulle meelde juba haide aiast mitmeid aastad tagasi.

    aga selle esimese pildi, koha ja inimeste vastu ei saa ikka miski :)

    ja sääsekublad sügelevad ka siiamaani :)

    --
    uness - enam-vähem jah, sest peale pisiõe öist lennukilesaatmist enam eriti magama ei jäänudki :)

    ReplyDelete
  3. Ilus!
    Ma ostsin isegi ükskord seemnemaailmast leviisia seemneid, aga tärkama neid ei saanudki.

    flonsupp - udusupp üle floora (see esimene õhkamapanev pilt)

    ReplyDelete
  4. Oooo... Sul siis südant ja silma rõõmustav nädalavahetus :))) Juba see, et kokku saavad ühise hobiga inimesed, on paras "vitamiinipomm" pikaks ajaks.

    A´ esimene pilt on vapustav O_O

    ReplyDelete
  5. Ahhh, esimene pilt võttis hingest kinni, võrratud on need suveuduvarahommikud! :) Ja kui palju ilusaid tulpe! Enim võitsid südame need kollase-rohelised tulbid (palju on ilus) ja ei saa salata, need elegantsed ja õrnad on ka väga kaunid. Selgub, et see tulbimaailm on ikka päris lai! :)
    Ja need 'kiiksuga inimeste' ühised üritused on maruvahvad, tükiks ajaks annab meeldivat närvikõdi ja positiivset pauerit.

    ReplyDelete
  6. Oi, see leviisia on tõesti väga armas! Aga minu aia jaoks liiga potilillelik.
    Aga väga ilus reis ja ilusad elamused!

    ReplyDelete
  7. Vau! Mis elamused tõesti! Tahaks ka selliseid ilusaid tulpide peenraid endale!

    ReplyDelete
  8. Mina vist ei raatsiks püsikuid üldse potti toppida...kui ma neid just ära anda ei plaaniks.
    Aga see va türgikeelne blogger on küll nali kuubis...mälujärgi mõistatan, kuhu vajutada.

    ReplyDelete
  9. ma ei saa jätta kirjutamata sisutühja kommentaari, kui password on maria :)

    ReplyDelete
  10. See oli peris lahe üritus, mulle tundub. Ma polegi ennem sellist laadi üritusest kuulnud. Aga jah ega vist ei raatsiks küll taime potti toppida ja teda takka kiirustada, et ta just selleks õigeks päevaks ilus oleks.

    Aga sellised sõpruskonnad ja kokkusaamised on ägedad. Nad annavad sellise omamoodi hea tõuke, et jõuad jälle edasi minna:).
    Ma ei pea silmas ainult aiandushullude sõpruskonda - vaid üldse igatlaadi sõpruskonnad on ühed väärt asjandused :)

    ReplyDelete
  11. Sobiva suurusega pott, hea muld ja eriline hoolitsus teevad ühele taimele vaid head, sellest ei sünni küll midagi halba edaspidiseks.

    ReplyDelete