Thursday, July 7, 2011

SEENTE INVASIOON

Pean siis mina tõesti kõik halvad asjad siin maailmas ära nägema? Tõde on muidugi see, et kes taimedega ei tegele, sääraseid asju ka ei kohta.
Mõned aastad tagasi avastasin päevaliiliakärbse, uuema nimega päevaliilia-pahksääse, sel kevadel iiriserooste. Millised näevad välja seente kahjustused floksidel, roosidel, okaspuudel teab enamus aiandajaid.
Märkasin umbes nädal tagasi, et ühel päevaliilia hakkavad lehed tippudest kolletuma. Algul mõtlesin küll, et äkki on see kuivast, aga igaks juhuks käisin teda igal hommikul kontrollimas ja kuna see kolletumine kiiresti süvenes, oli selge, et mingi häda peab olemas kuskil juurte juures. Palusin mehel see `Chicago Sunrise` juba eile välja kaevata, aga me ei jõudnud sinnani. Täna oli see esimeseks tööks. Igasugu haiguskahtlasi taimi ei uuri me kunagi teiste taimede läheduses, vaid viime nad kuskile eemale neutraalsele pinnale.
Kahjustuse üldpilt on säärane, esmapilgul tundub kõik peale koledate lehtede korras olema. Lähemal uurimisel selgus, et üsna suur haiguskolle on siiski olemas.

veidi lähemalt on näha, et kolle on üsna sügav ja juured on kaetud paksult mustjasrohekate hallituskühmudega



juurekanna lõige


ja leht


Mis see siis on? Kuulsin lätlasi juba 1992.aastal rääkimast päevaliilia juurekanna mädanikust, aga näinud ei olnud ma seda kunagi. Ja mida hetkel vaja pole, selle vastu ju ka erilist huvi ei tunne. Nüüd uurisin siis veidi kirjandust ja kolasin internetis. Nii see ongi. Eristatakse 2-tüüpi päevaliilia juurekannamädanikku: märga ja kuiva. Esimest põhjustavad bakterid, teist mitmed erinevad seened. Antud juhul on ilmselt tegemist kuiva juurekannamädanikuga. Minu arvamust kinnitavad nii kuiv kahjustuskolle ja ka lehtedele ilmunud tumedad laigud, mis on sarnased paljudele teiste taimede lehtede seenekahjustusega.

Kirjanduse andmeil hakkavad seened vohama kuumade ja kuivade perioodide vaheldumisel niiskete ja jahedatega. Täpselt nii see sel kevadel on mitmel korral olnud ja meie oleme saanud peale pikka kuumust ka piisavalt vihma. Tüüpiline seenhaiguste tekkimise ilm, mis tavaliselt aga paneb seened vohama suve teisel poolel kui ilmad muutuvad peale kuuma suve vihmaseks. Tänavune aasta on olnud teistsugune ja kõiksugu hädad alustavad varem. Ja eks need kaks lumerohket talve lubasid kõigil seentel seal paksus ja soojas talvituda ja siis rõõmsalt massiliselt taimede kallale asuda.

Ravi on mõlemal juhul ühesugune. Haigustunnuste ilmumisel tuleb puhmik kohe üles kaevata ja kui nakatunud pole kõik lehvikud, siis on võimalik sorti veel päästa. Nakatunud osad tuleb kiiresti põletada. Veel rohelised lehvikud tuleb asetada 12- tunniks tumelillasse kaaliumpermanganaadi vette, seejärel kuivatada, puuderdada kuiva fungitsiidiga ja istutada uuele kasvukohale.

Haigestunud taime pritsimisel mingit mõtet pole. Küll aga soovitatakse kevadel ja sügisel pritsida tärkavaid taimi ja hoolega mulda vaske sisaldavate seenevastaste peparaatidega.

Mina sain puhmikust 2 täiesti roheliste lehtedega äärmist lehvikut, need ligunevad praegu kaaliumpermanganaadi-küüslaugulahuses. Kuna mul kodus pole ühtki pulbrilist fungitsiidi, peitsin homme hommikul lõikepinnad briljantrohelisega (nii toimin ma tavaliselt aediirise lõikepindadega), kuivatan veidi ja istutan nad potti, hoian neid teistest sortidest eraldi ja vaatan, mis neist kevadeks saanud on.

Lugesin, et sellele tõvele on vastuvõtlikumad väga uued, igasugu imeviguritega kaunistatud sordid, sest need USA aretised kohanevad meie kliimavöötmes halvasti. Aga see minu sort on Marshil (USA) aretatud juba 1969.aastal, päris vana ju teine. Meie aias on ta alates 2006.aasta sügisest, on igal aastal õitsenud rikkalikult ja jõuliselt paljunenud. Kui me istutasime päevaliiliaid ringi , jäi 2 sorti aeda, tema on üks neist. Seega pole ta saanud ka mehhaanilisi kahjustusi.


Kui edasi mõelda, siis tuleb mõelda naabritele ja siin see kurja juur ilmselt ka pesitseb.

Ma alustasin juba eelmisel aastal ristisõda tulpide vastu, sest nad ei sobi paljudele teistele perekondadele, eelkõige aediiristele naabriteks. Kõik, kes tulpe kasvatavad, on näinud millise paksu hallitusega on mõnikord sibulad kaetud. Aga meie aiast leian ma pea igal kevadel mingeid üllatusi ja ikka on 2 suurt puhmikut moodustava sordi vahele ilmunud 10-12 sibulat mingit uut tulbisorti. On nad ilusad küll, aga mitte seal, kuhu nad parema koha puudumisel mulle üllatuseks sokutati. Ja selle päevaliilia kõrval kahel pool kasvasid just tulbid! Juba eelmisel aastal sai hulk tulbisorte mujale viidud ja tänavu on nad kõik aiast välja saanud kui nüüd mõni üksik sibul pole kuskile maha jäänud. Eks neile kümnetele sortidele pean ma sügisel leidma koha, kus nad kevadel võivad ilutseda teistele taimedele kahju tegemata. Kui püsikuid on võimalik hankida väga kindlatest aianditest, kus mullad ja taimed on kontrollitud või on saadetud taimedel kaasas fütosanitaarsertifikaadid või taimepassid, siis minu arust on tulpide päritolu küll äärmiselt kahtlane. Hollandis pakendatud, aga kasvatuskohad mööda maailma laiali ja millised haigused või kahjurid sealt kaasa tulevad, ei tea küll keegi.

Tavaliselt mu siseetunne ei peta mind. Ja ma loodan, et sel aastal ma enam mingite avastustega tegelema ei pea.

16 comments:

  1. Sülita üle vasaku õla!
    Hea, et sellest pikalt ja põhjalikult kirjutasid.
    Ma olin eelmisel suvel ruugega hädas kui peale põuda vihmad hakkasid, tõmbusid ka lehed kiiresti kollaseks (neid musti laike küll polnud), kaevasin ka välja, õnneks juurtel miskit ei leidnud, aga viisin ta siiski lõkkeplatsi, mul ta mitmes kohas olemas. Nüüd siis põen ja hoian silma peal ümberistutatud hostadel.

    Aga sellist lehetäide rohket sigimist, nagu sel aastal, näen küll esmakordselt, mingid leebed vahendid üldse ei aita, laste-loomade-lindude pärast karmimatega ei saa pritsida, nii käingi mürgiämbrike näppus ja kastan täitanud oksaotsi sisse, vaevalt nädal vahet ja jälle neid neetud putukaid täis :((( Isegi sellel suurel pärnal! Eile sain tuulepuhanguga satsi kraevahele, jõle, kleepuv ja nad ju hammustavad ka.

    ReplyDelete
  2. Ptüi 3x üle vasaku õla. Lehetäisi on jah, paljuvõitu aga hullemaid asju minu aias pole. Aga eks need haigused kuuluvad aia pidamise juurde tahtmatult.

    ReplyDelete
  3. Oh õudust! Minul ka 2 päevaliilial lehed hakkasid kolletuma ja 2 siberi iirisel ka.Ise arvasin ka et kuivusest,lollike kastsin ka veel.Enne pühapäeva aega nendega tegeleda ei ole.Kas siberlastel võib sama haigus olla?

    ReplyDelete
  4. nhh, eks hoian omadel ka silma peal. üks neist õitses korralikult ja rikkalikult mõned nädalad tagasi. teised (nad on ka teises kohas) on kuidagi väga vaevalised, nüüd on mõned õienupud tekkinud. eks neil ole kuiv vist. samas lehed kollased poled.

    aga need lehetäid... pagan, mul on kasvuhoones pooled paprikad neid täis! muudkui käin neid seal hävitamasl, pritsinud veel pole. roosid on ka täis, sealt oleme kastmispüstoli veesurve abil nad eemaldanud. töötab tõhusalt, kuid vaid korraks. ja kasvuhoones ei saa sedasi käituda ka.


    mizzedeed - missateed :)

    ReplyDelete
  5. Siberlastel võib tegu olla ka mõne kahjuriga, kes ronib samuti juurekaelast sisse, eelmisel aastal olid Hilisel selleks mingid mustad lehetäid. Saatsin tookord nende putukate pilte isegi PÜ taimekaitsespetsialistidele, nemad tegid kahjuri kindlaks. Ka polnud varem säärasest asjast isegi kuulnud midagi.
    Ma mõtlen, et siberlastel eemalda neist kohtadest mulda ja uuri, millised on juurekaelad. Kui märkad midagi imelikku, siis tuleb otsustada, millega tegu. Kui on kahjur, on veidi lihtsam, kallad mürki kahjustuskoldesse, kui leiad haiguse, tuleb üles kaevata ja kolded puhastada. Üldiselt ei ole ma kohanud kirjanduses mingeid viiteid siberlaste juurekaela haigustele, aga tänapäeval ei või enam milleski kindel olla.

    ReplyDelete
  6. Muide kui Deia siin oli, siis ta rääkis, et Coca-Cola pidi vist väga hästi lehetäisid hävitama. Igaks juhuks võite temalt üle küsida, äkki jäi mul see valesti meelde. Kasvuhoonele ja ka mujale võib ju küll siis head rüübet pakkuda:)

    ReplyDelete
  7. Ei hävita see cokacola ka, mida kõike pole ma proovinud, survevett ka, sestmingi vahendiga ju neile keerdus lehtede all ligi ei pääse, aga selle surveveega murelitel osa oksatippude lehti nüüd pruunid.
    Coka eksperimendist Robustal pruunid täpid lehtedel, mis küll ajapikku kaovad, aga lehetäid nädalaga tagasi.
    Parimaks osutus küüslaugu mahl pooleks vähese rohelise seebi lahusega, aga kuskohast võtta liitreid seda mahla ja... oh seda haisu kui peaks kogu aia üle pritsima :DDD
    Kuigi taimedele oleks see iga asja vastu väga hea

    ReplyDelete
  8. Väga põhjalik ülevaade, sellest on kõigile kasu. Ma loodan, et said klaariks. Vaatan oma aias ka ringi.

    ReplyDelete
  9. Lehetäide vastu olen pritsinud Fairi + nõgeseleotise veega. Kui iga nädal pritsida, siis toimib. Kui jätta nädal vahele, siis uuesti satikad kallal...Aga ega mürkidega pritsimisel ka ühekorraga neist lahti ei saa!
    Isegi triiplutikatest pihlakal sain Fairi veega pritsides lahti!
    Mul aias ka sipelgaid palju, eks needki "peavad neid lehetäisid" roosidel jm. lehtedel!
    Mis sipelgad aiast eemale hoiaks??

    ReplyDelete
  10. ok, ma proovin rohelise seebi-nõgeseleotisega ja pigistan veidi küüslauku ka sisse. näis.

    ReplyDelete
  11. Vähesest küüslaugust ei aita, peab olema ikka kangem lagu, aga nõgeseleotisega oleksin Muhedikult saadud kibuvitsa pea teise ilma saatnud, lahu tegin küll 1/10-le, aga selle päikesega põletas ikka "esifassaadi" tublisti pruuniks, viludam külg on ilus, aga paar päeva hiljem jälle satikatega.

    ReplyDelete
  12. Taevake! ma pean igasugu kirjutamise lõpetama, sest isegi sellel klaveril, millel tähed näha, teen vigu ja isegi veel rohkem kui enne.
    See "lagu" peaks nagu et "lahus" olema :(((

    etrapp - et siis bloginduse lõpp? Aga kui põhjuseks tuua, et täna kuramuse "terav" ja lämbe päike ja magamata öö :S

    ReplyDelete
  13. Hea põhjus:) selle leitsakuga mina vähemasti küll ühtki viga ei märganud.
    Sipelgaid pidi ka kaneel tõrjuma, aga mina eelistan siiski sipelgamürki, ei saa nad maailmast seepärast veel otsa, aga et nad üritavad mu taimi hävitada, pean neist kuidagi lahti saama ja kui kaovad sipelgad, on mingitmoodi ka lehetäid kadunud.
    Fairit on mitmed aiandajad kiitnud, ise pole ma selleni jõudnud, sest üldiselt kasutan mürke minimaalselt, ju seepärast pole must ka roosikasvatajat saanud.

    ReplyDelete
  14. Sipelgatele. kus võimalik, keev vesi otsa, mujal väga hea see teraline pulber, ei tolma ja pole reostuseks nii suurt ohtu (et ka ennast ära võiks mürgitada)ja mõjub täitsa hästi.
    Aga Sul õigus, mul juba üle-eelmisest aastats postitus nendest lehetäilistest prantslastest lõpuni kirjutamata, siis ma ühe vene aiandaja nõuande järgi hakkasingi neid musti lehetäisid, kellest ei saanud ka putukamürkidega lahti, kasutama sipelgapulbrit.

    ReplyDelete
  15. Ma siiamaani arvasin, et päevaliiliad on ühed lollikindlamad - et istutad aga maha ja muudkui õitsevad. Vähemalt minu aias on nad küll sedamoodi käitunud. Suure hirmuga läksin ja uurisin enda omad ka üle - aga peale tigude ei lednud ma sealt õnneks midagi murettekitavat. Nüüd sülitan mina 3 x üle vasaku õla. Aitähh selle hea ja hariva kirjatüki eest.

    ReplyDelete
  16. Mul on peale selle kirjatüki lugemist praegu pisar silmas, tunne on hetkel küll, et loobun igasugu aiapidamisest üldse. Mul on mitukümmend päevaliiliat ja tegelikult juba eelmisel aastal ilmusid esimesed kuivanud lehed. Siis vast oleks ka olnud veel võimalik midagi päästa, aga ei taibanud. Tänaseks on kahjustused juba liiga suured, osadel ka õied rikutud. Oma viga muidugi, et ei taibanud õigel ajal asjaga tegelda... Aga see ei lohuta hetkel küll sugugi.

    ReplyDelete