Thursday, July 28, 2011

PÕLLUVIRTSAHVT NII- JA NAAPIDI

Tänavune põllumajandus on mulle pakkunud nii tavapärast kui üsna üllatavat.
Selles, et mul tomatikasvatus üldiselt õnnestub, pole midagi tavatut, üsna harjumuspärane asi. Nats õnnetu olin kui "Minaize" oskas õue viies mu sortimendi pisut segi paisata ja enne viljumist polnud mul aimugi, kus midagi kasvab. Tänavu on minu jaoks osutunud kõige maitsvamaks see kirju tomat (sorti pean vaatama seemnepakilt), ka juba eelmisel aastal proovitud sordid on head. Ainult pisike roheline, kuigi väga maitsev ´Nefritnaja` tekitab pisut võõristust. Ka paprikad peavad end normaalselt ülal.
Aga üllatav oli see, et kurgikasvatus äpardus sel aastal täielikult. Kui eelmisel aastal jätkus 4 taimest `Amazonkast´ isegi laialijagamiseks, siis tänavuselt neljalt taimelt saime vaid 10 kurki, mis olid kujult koledalt moondunud ja ka nende maitse polnud suurem asi. Esimest korda elus jälgisin tänavu neid tarku külvipäevi:D ja kogu mu lehemajandus läks totaalselt aia taha. Kõik, mis vähegi sai, ajas enne välja õievarre kui idulehe. Vähemalt tilli sain korralikult ja enam ma sääraseid eksperimente ei korralda. Kui ikka seda õiget tunnet pole, ei maksa seemneid näppida.
Aga see-eest üllatasid hoopis viinamarjad. Käisin vahetevahel vaatamas nende lehti, et kui õige prooviks sel aastal need dolmad ära, aga sinna veidi sissepoole vaadata oidu polnud. Ühel päeval näitas üks teadjam, et meie eelmisel aastal istutatud `Zilgal´ on õiepungad. Mõned päevad hiljem tekkis neid lehekaenaldesse päris mitmeid.



aga paar päeva tagasi avastasime veidi maapinnast kõrgemale peitunud kobara. Täitsa viinamarjad kohe. Ja täitsa arvestatav saak :), seda enam, et viinamari pidi kandma hakkama kolmandal aastal, meil alles teine ju neil siin elada. Kas ka need teised õitealgmed suudavad end kobarateks vormistada, on hiljem näha.





Aga kõige suurem üllatus ootas mind tünnimajanduse juures. Noh, selles majandamisviisis endas pole mu jaoks midagi üllatavat, viljelen sellist kasvatust ju mitmed head aastad.



Tänavu külvasin (kohe seemnest) keskmisse tünni kõrvitsasordi, kes ei kasvata vilju üle 1 kg, vasakusse mingi vietnami kurgi või tsukiini ja paremasse samuti tsukiini (kevadel saadetud üllatusseemned). Kui kaks tünni õitsesid juba ammu ja tekitasid ka viljad, siis parem kasvatas ainult hiigellatakaid lehti ja ta võrsed roomavad mööda maad mitme meetri kaugusele nagu mingid boamaod. Paari päeva eest üsna hilja õhtul vaatasin, et keegi on minuga vist halba nalja teinud ja sinna mingid kunstõied sokutanud.





aga kressiõisi meenutavad õied on ehtsad, puhkevad na umbes kella 19 paiku ja korraga on neid lahti 2 kuni 6. Viljaalgmetest aru ei saa, kas sinna üldse midagi tekkimas on või mis imeloomi see tsukiini kandma hakkab. Aga ilus on see meie öökuninganna :D









8 comments:

  1. Vägev! Ja lehed on tal ka ilusad ju.

    Mul ka töökasvuka kurgimajandus tänavu täiesti tuksis, kodused suure potiga avamaal kasvajad on nagu paremas seisus, aga saaki pole ka neilt veel saanud.

    ReplyDelete
  2. Mina sain Nurmikost ostetud ja kastis kasvavatelt kurkidelt saaki juba jaanipäeval. Kahjuks sort läks meelest juba poes.

    ReplyDelete
  3. :) a väga ilus ju see valgeõieline.
    Kurgid, mul 5 vene sorti, mis kõik õhema koorega väikeseviljalised ja juba aastaid kasvatanud, annavad head saaki küll, aga näed ainult õisi ja tavalisest suuremaid vilju, mis nats kõvema koorega ja neid sõrmepikkusi purki panemiseks pole nagu ollagi, hakka või öösiti passima kuhu need väikesed kurgid kaovad :)))

    ReplyDelete
  4. Tünnikompositsioon oleks kaunis ka ilma õiteta, kuid huvitav ikkagi mis taim see on ja milline ta vili võiks olla..

    Kas dolmad jäidki tegemata kui marjakobara hakatis avastatud?

    ReplyDelete
  5. see valgeõieline peaks olema kalebass e india kurk v pudelkõrvits. aga pole tavalinepudelkõrvits, vaid siuke, mille vili võib kasvada kuni 2 m pikaks. huvitav on see, et vilja võib otsast jupikaupa lõigata ja osa kasvama jätta. meil veel ei õitse.

    hmm.... see kirju tomat on meil esimene,mida oleme paar tk proovinud(teised pole veel valmis). ja ausaltöelda on ta vähemalt meie kasvuhoones hapu ja vesine :/. aga see pisike kollane terrassitomat, see in imehea - piisavalt magus, piisavalt hapet ja selline tummine ja vürtsikas.

    kurkidega pole meil muud häda, kui et vahepeal kõik noored viljaalgmed muudkui mädanesid ära. nüüd teeb uusi õisi, näis, mis sealt tuleb.

    ReplyDelete
  6. Väga huvitav on see valge- lehedki sellised lahedad! Mul kurki juba tuleb - aga tomatid on juba teist aastat nirud. See kuumus ei lasknud neild viljastuda vist.

    ReplyDelete
  7. Nii tore! salaviinamarjad! vahva :)
    Mind huvitab kangesti, millised marjad tulevad, sest seda väiksema lehega sorti pole juhtunud nägema.

    Kunstõied :DDD

    ReplyDelete