Monday, April 13, 2009

PÜHADEAEG

Küll see pühadeaeg on ikka üks tore aeg. Isegi kui väga tahaks, ei tule töötegemisest midagi välja. Natuke süüa said igavesed õgardid kibuvitsad-roosid ja aedhortensiad, aga see oli ka kõik. Juba reedel alustasime külaliste vastuvõtuga ja nii kuni eilse õhtuni välja:) Kõige suuremat rõõmu tundsid muidugi õuepääsemisest, värvilistest munadest ja kookidest lapsed - ja neid pudinaid oli siin kohe paljudes suurustes:)
Ise muidugi ka uudistasime, et kuidas see saabunud kevad siis aias toimetab. Hekialused ja varjukohad on veel lumised. Aga seal, kus vähegi musta või rohelist maad paistab, on ka midagi õitsemas.
Kui aiainimesed talvel aiast veidi puhkavad ja tegelevad muude asjadega, siis meie taimenimekomisjon on terve talve vist ka öösiti tegelenud nii eesti- kui ladinakeelsete taimenimetuste muutmise ja täpsustamisega, nii, et varsti ei julgegi enam ühtki nime kõva häälega öelda.. Ka kõige lihtsamad taimed on varsti muudetud nimedega.


Meil on kevadine märtsikelluke (Leucojum vernum syn. Leucoium vernum L.) alati õitsenud koos lumikellukestega. Ka harilik võrkiiris e. võrkjas iiris (Iridodictum reticulatum syn. Iris reticulata) `Harmony` on nagu ikka üks varasemaid sorte.
Võsund-merendera (Merendera soboliferum syn. Bulbocodium hastulatum, syn. Bulbocodium soboliferum) on oma ereroosade päikeses tähekujuliselt avanenud, sombuse ilmaga oma õielehti ontlikult koos hoidev varakevadine õitseja. Kuigi ta on oma nimele nüüd lisanud võsundi, on ta tegelikult üks kehv paljuneja.

Tasapisi nii kuidas lumi kaob, avanevad järjest ka krookuste sortide ja liikide õied. Et nendega on mul praegu tänu hiirtele väike segadus, siis sordinime veel ei ütle.


Ja veel üks väga kutsumata, äraeksinud külaline, kes aga kunagi eriti kaugele ei jõua.




8 comments:

  1. Sul ikka neid õitsejaid lume alt välja vupsamas. Aga meil peamiselt metsikud, ikka veel lumikellukesed, sinililled, lisandunud sillad ja kuldtähed. Ja krookused muudkui tulevad maast vups ja vups.

    ReplyDelete
  2. Nu näed - alles olid sa lumeuputuses ja nüüd juba õitsemisega meist ees. Minul võrkiirised alles sätivad õitsema. Ja täna nägin ka kevadmaguna "Multiplex" esimest tärkamist. eks mõne päeva pärast juba õitseb.

    ReplyDelete
  3. Kuule, see viimane oleks nagu tuttav tegelane. ei tule enam meeldegi, kus sellist näinud olen :)))
    Aga minul veel krookused ei õitse :(((

    ReplyDelete
  4. Nii armsad õied. Meil ka nüüd ikka juba krookusi. selliseid haruldusi muidugi pole enne näinudki, nagu see erkroosa iludus.

    ReplyDelete
  5. mhhh. meil on ka mutt juba ennast ilmutanud. ja mitte metsa all, vaid loomulikult peenras. hostade ja iiriste all. nii armas. krt!

    ReplyDelete
  6. Oeh, teil on kaaaa kevad. :) Selline ereõrn ja nii värske, et ei julge veel hästi uskudagi.

    Aga. Eile ma nägin seal sutsu lõunapool ühte (kloostri?)aeda, kus pujängidel olid juba suured õienupud peal. Kui samas vaimus jätkavad, siis on ehk nädala lõpuks õied ka lahti. :)

    ReplyDelete
  7. Hee! Ega meil lumi päriselt kuskile kadunud ole. Hostad ja veel mõned taimed alles paksu kasuka all:D

    ReplyDelete
  8. Mutid ärganud jah,meil kah muruplatsil uued metrooliinid avatud :(

    ReplyDelete