Sunday, April 19, 2009

HELP!!!

Pea nädal on olnud külmad ööd, täna -4,2C, madalamal veelgi enam. See on sügisel õitsemata jäänud kollase vesiroosi nupp:D Aga naerutuju eriti pole. Oskame jagu saada muttidest ja kaitsta puid kitsede eest. Aga nüüd on aeda tekkinud selline pahalane, kelle ees oleme täiesti kaitsetud. Nägime juba möödunud aastal paaris kohas selliselt songitud-küntud-äestatud maad, aga siis piirdus asi mõne ruutmeetriga. Korraks nägime, et rebane kraabib maad ja keerab sealt üles väikeseid kive, aga see oli soojemal ajal. Kas ta otsis sealt sipelgamune või vihmausse jäigi arusaamatuks.
Aga praegu on asi katastroofiline, sest juba pea pool pargiala näeb välja selline ja selle eluka tegevushaare aina laieneb. Mees lubas juba õue ööbima minna, sest tegutsemine käib öösel.


Esmamulje oli selline, et siit on üle läinud kari metssigu, aga sellel loomal oleks nagu tiigrikäpad, mitte sõrad. Suured ja laiad.


Ja peale selle, et ta muudkui tuhnib, ta ka kraabib selliseid sügavaid auke.
Oskaks teda mingi asjaga peletada, aga midagi tarka ei tule ka pähe:S
Ja ei tea ka, kes see olla võiks. Kas keegi on näinud mägrajälgi? Ja kas ta jätab endast maha sellise songermaa?







17 comments:

  1. teil on ikka tõeliselt väärtuslik aed! meeldib paljudele! (see oli nüüd must huumor)

    mäger on jah see loomake, kes teil seal möllab.
    üks korralik koer kuluks teile nüüd ära. või tõesti peab keegi õues ööbima ja mitte lubama tal sinna elupaika sisse sättida.

    kindlasti on muidki võimalusi, kuid ei oska kahjuks muud pakkuda!

    ReplyDelete
  2. Kutsu kohalikud jahimehed ööks piknikule. ;o)
    Aga tegelikult tunnen teile kaasa, nii suur kena aed ja kogu aeg võitle kellegagi.

    ReplyDelete
  3. Kui see tõesti mäger on, siis aitab tõesti vaid jahimees. Mürk ehk muidugi ka, aga selles peaks mõne asjatundjaga nõu pidama, jahimeesteseltsiga näiteks. Aga koerad hoiavad selliseid tulnudkaid kenasti eemale. Võib-olla väikestes aedades on probleeme, et koer rikub aeda - minu omad pole kunagi peenrasse kippunud, kutsikast saadik õpetatud, kuhu võib ja kuhu mitte. Kass käib enne peenras kassiasju ajamas.

    ReplyDelete
  4. Koera ma küll ei võta. Meil pole tara ja lahtiselt ei saa ühtki koera pidada, usun, et neist hulkumistest tuleks rohkem pahandusi kui mägrast. Ketikoera ma ka ei taha.
    Eks peab mõtlema, kuidas ta siit eemale saada.
    Ei saa aru, all orgudes on süüa küllalt, kõrval on pehme põld ja tema tuleb ja tuhnib kõva murukamara üles:(

    ReplyDelete
  5. Jessas, ma kirjutasin siia mägrast terve "romaani" ja ei mukitki!???
    Lühidalt - tuttav loomake, isegi oli tahtmine ta maha lüüa kui mu kummikut näris (hiir oli sinna hirmust pugenud), aga pikk selgitus inimese kohast looduses ja olen siiani selle poolt, et võetud looduskaitse alla ja jahipidamine keelatud. Hea, et Sinu ligidal elab (tänu nendele ei vaevle ei mutihorgide, suurte hiirekarjade, kassi ju teil pole, ega tigudega), aga väga paha, sest... noh, ma ei hakka kõike üles loetlema, mis ta võib teie aias korda saata.
    paistab, et püsielanik kusagil ligiduses ja pojad pesas (poegib üle aasta), sest vastasel juhul oleks käpajälgi rohkem, ju "jahimaad" liigmärjad.
    Tõrjeks koerarakats (hea tahtmise juures ka võimalik kodu juures hoida) või patareidel töötavad heli- või valguse efektiga liikumisanduriga asjandused, mäger üpris arakene ja kus teda häiritakse, sinna eriti ei tüki, hea kiisugi võib teda peletada.
    Annaks oma Lapiteki, ta hea koduhoidja, aga halb komme nelgipuhmas pissil käia (ime, et see aastaid ikka elus püsib):)))

    Paki ta sisse ja saada mulle, mina võtaks hea meelega endale naabriks, igatahes sadu kordi etem kui teod ja mutid :)))

    Muide, ei tea, kas juhus või mis, aga mul pole terve oma elu olnud vajadus enam uusi kummikuid osta :)

    idiana - noh, vägagi minu kohta käiv, mind pole kunagi normaalseks peetud :DDD

    ReplyDelete
  6. Tänapäeval õnneks pole enamike koerte jaoks mingit planku vajagi, aitab elektroonilisest kaelarihmast. Meie kauka jaoks jäi kahjuks nõrgaks, esimene elektrilöök ehmatas ära, teise korraga pani nähtamatust piirdest üle. Aga väiksemaid penisid pidi päris hästi ettenähtud piirides hoidma. Ja kauka sai ise mingil ajal aru, et küla peale hulkuma minek pole ilus.

    ReplyDelete
  7. Taksikoer aitaks suurepäraselt ja takse on üsna kerge õpetada. Paar plussi on veel - võtab vähe ruumi ja ei pea õue ketti panema, enamasti elab toas.
    Kui ikka kindlasti ei taha, siis ainult peletitega, küsi kohalikelt jahimeestelt nõu.

    ReplyDelete
  8. :DDDD
    Kui taksi võtan, siis ma enam ei tea, kumb rohkem kaevab, meil on mingi taksi moodi kuts olnud, tema augud sarnanesid ikka pommiaukudele ja pole ma siiani oma hukkunud haruldusi asemele leidnud.
    Kui ma teaksin, et ta varsti kuskil mujal endale toitu otsima hakkab, siis minupärast elagu, rullime selle songermaa ära ja asi korras, aga kui ta siin sedasi suvi läbi toimetama hakkab, siis panen mehele telgi üles. Võibolla aitab norskamine ka peletada seda elukat:)))

    ReplyDelete
  9. Taks võib tõesti saada nuhtluseks, üpriski iseloomuga koer. Pealegi põõnab öösiti toas ja ei miskit tolku peale selle, nagu juba mainisid, et päeval siis kaabib "vaenlase" lõhnad üles.
    Ise võtaksin äärdeli.
    Midagi ilusat ja armsat hingele, silmale ja ka aiale - Cavalier king charles spaniel, vähemalt saad mehele norskamise ajaks seltsi saata :)))))

    ReplyDelete
  10. Meil oli äärdel. Väga armas ja intelligentne loom, aga kaevab mis kole. Maja vundamendi kaevas lahti ja kolli magamiskohta kuuse alla kaevas sellise augu, et kolli kukkus sisse ja ainult kõrvaotsad paistsid välja. Jahti peab hea meelega, aga siis pead ise temaga kaasa minema, sest ta on seal, kus peremees. Kui peremees magab toas voodis, siis magab ta sealsamas.

    ReplyDelete
  11. Vot siis, ma ei teadnudki, et äärdel kaevata oskaks. Minu peletis (ma ei trimminud tema kasukat) oli kõige dresseeritavam koertest, kes mul üldse kunagi olnud - heade mõtete täpne vari, täiskasvanuna rohkem aimas, mida tal kästi teha, sest reageeris väga hästi vähimalegi žestile. Õde ütles, et mul polegi koera - see karvane pidi olema minu parima iseloomust kehastunud osa, vari, mitte koer ja kinkis mulle foksterjeri :)))

    ReplyDelete
  12. :DDDD
    Kui kokkuleppele saate, eks siis öelge mulle ka, milline see minu koer ikkagi olema peaks:)
    Ta ei tohiks kaevata, hulkuda, ühegi puu peale jalga tõsta, suurest rõõmust üles puhastele riietele hüpata, karvu ajada, end poriseks teha, minu kingi närida, öösel haukumisega üles ajada ja veel palju asju, mida me koer kunagi tegi.
    Ja peale selle peab ta leplikult kodus istuma midagi lõhkumata kui mul tuleb tahtmine kusagile pikemaks ära minna:)))

    Seni lepin mehe ja mägraga:D

    ReplyDelete
  13. Kui Kairi juttu uskuda, et äärdel ka oskab auke kaevata, siis jääb ainsana Sinu tingimustele vastavaks diivanipadi :DDDD

    ReplyDelete
  14. mein gott :D
    see oli siis selle kommentaariumi kohta :)

    aga kui koera ei taha, siis kas a)jahimehed või b) liikumisandur + öösel valvav kodanik, kes liikumisanduri peale õhupüssist sutsaka maapinda laseb. sedasi saab äkki ta minema peletatud.

    iseasi, et hea oleks teada, kas mäger tegutseb õhtu- või hommikupoole ööd...

    ReplyDelete
  15. Hakkab tegutsema kohe kui hämaraks läheb, väikesed pojad, siis käib korra kodus ja võib tagasi tulla kuni ööpimedust jätkub, väga harva kui valguse kätte juhtub jääma. Hea see, et kasutab enamuses sama rada, kergendab peletusvaritsust korraldada.
    Kui proovida sinna näiteks mängiv raadio panna või mingid vilkuvad tulukesed.
    Sest muru muruks, aga kui lillepeenardeni kavatseb tulla, kes teab, mis talle maitseb, meil küll ja küll kartulit, porgandeid ja kurke pätsanud ja mustikad-maasikad vist lemmikud, isegi daalia juurikad maitsesid :))) Isegi minu kummikud :D

    ReplyDelete
  16. Kui nüüd tagantjärele mõelda, siis andis see mäger endast juba möödunud aastal märki. Kevadel oli samamoodi tuhnitud, aga väiksemal alal ja sügisel me mõtlesime, et kes on see heategija, kes öösiti tegi puhtaks pirnipuude alused varisenud poolmädanenud viljadest:) Just enne seda nuputasime, kuhu nad panna. Aga õuntest ta ei hoolinud, neid sõid kitsed kui maa oli juba külmunud. Ja marjapõõsaste vahele olid tekkinud kummalised heinast puhtad rajad- seal oleks nagu liugu lastud.
    Ja ta on ka ääretult puhas loom. Oli endale sisse seadnud üheainsa kemmergukoha, mis muudkui kasvas:DD mujal ei näinud me mingeid hunnikuid ega pabulaid.

    ReplyDelete
  17. Seega mäger koera asemel ju peaaegu vastab Su nõudmistele kodulooma kohta :DDD. Hea küll, auke kipub kaevama, aga kindlasti ei tassi ta pori tuppa, ei aja karva, ei haugu ega hüppa tervituseks. Saab omapäi hakkama, pole teda vaja kiibistada ega vaktsineerida. Toitu otsib ka ise :DDDD
    irows...midagi seoses heatahtliku irvitamisega ilmselt

    ReplyDelete