Tuesday, April 14, 2009

NII TA KAOBKI

siis lõpuks, see pikaleveninud talv. Teeservad, hekitagused ja sissesõidukohad on kõik veel säärased. Aga see pole enam ilus vaatepilt, lume-kruusa segapuder. Õnneks ei ole meil kuskil pori, see meeletu lumi on kõik tasapisi maasse sulanud.Üsna madal bassein on ka veel paksult jääs ja okaspuude alumised oksad sinna sisse külmunud. Vasakul on näha kadakate üsna suured lumekahjustused. Need kõrged puud olid kaua ladvani paksus lumes ilma valguseta. Osa neist on vaja üles sirgu tõmmata, osa laialivajunuid kokku siduda ja siis vaadata, mis edasi saab. Igaks juhuks on sel aastal kahjustunud puudele vaja teha ka seenhaiguste tõrje. Täna on maa selleks veel liiga pehme, aga paari päeva pärast vast pinnas juba kannab nendeks hädavajalikeks töödeks Viimane lumehobu ei taha kuidagi sulada:)
Hostapeenar ka lõpuks sulamas, vähemalt pinnas on sel kevadel korralikult niisutatud.

Paksu lume all on paljudes kohtades hiired pillekaaritanud.


Mulle ei meeldi murusse istutatud lilled. Kunagi ruumipuudusel murusse istutatud pojengiliikidega olen ma juba mitu aastat hädas. Ei ole neile ka oma peenart rajada jõudnud. Aga mehele on murus kasvavad lilled vaat´,et eluunistus. Möödunud aastal leidsin siis niisuguse liivase koha, kuhu võib murusse midagi tippida. Aga tingimuseks oli, et need võivad olla vaid varakevadised kitsaste lehtedega sibullilled, mis lehtede kolletudes ei hakkaks muru risustama. Nii ta siis sügisel istutas sinna sadu sibulaid, ilma sordinimedeta, puha segupakid. Neist esimene õitseja on siis selline




Eile veel lume all peidus olnud aed-lumeroos (Helleborus x hybridus Hort)




ja kaukaasia lumeroos (Helleborus orientalis syn. H.caucasicus)





Ja see lilleke on aastaid olnud minu kevadlemmik- väga säravate purpursete õite ja mitmevärvilise pisut helkiva neeluga võrkiiris `J.S.Dijt´





7 comments:

  1. Need võrkiirised on väga sümpaatsed! Aga miks Sa nende murusse istutatud pojengidega hädas oled?

    ReplyDelete
  2. Kuidas võrkiirised vastu peavad? Paljunevad agaralt või kipuvad hääbuma? Ons sortidel vastupidavuses vahet? See üks neist taimedest, mida ma veel pole katsetanud, ei teagi miks - tunduvad sellised õrnakesed. samas võiks ju varakevadel krookustele lisaks olla.

    ReplyDelete
  3. mulle ka väga meeldivad lilled murus :). mu meelest on väga ilus. ilusam kui peenras :)

    millega okaspuude seenetõrjet teed?

    ReplyDelete
  4. Võrkiirised peavad aias väga hästi vastu. Nad ei ole küll väga usinad paljunejad, aga vaatamata savipinnasele pole nad siin ka hävinud. Ka hiired ei kahjusta neid. Olen neid paremaid sorte saanud ühekaupa ja aastate jooksul üsnagi kriitilise piirini ka jaganud paljudele huvilistele. Soovitan maha panna korraga rohkem kui sibula.
    Murus lillede kasvatamisel on mitmeid puudusi. Kõigepealt on muru ise suur väärtus, ta funktsiooniks on ju erinevate aiaosade eraldamine ja ühendamine. Ta peab ühelt kirevalt istutusalalt teisele liikuval silmal puhata laskma ja laskma välja paista ka istutusalade taimedel. Murusse istutatud lilled muudavad aia kaootiliseks ja rahutuks. Teiseks suureks puuduseks on see, et ka muru vajab toitu ja vett, seega kasutab palju toitaineid, mida vajaksid lilled. Ja ei talu ise nii suurtes kogustes väetisi kui seda vajaksid pikaealised püsikud. Kolmandaks kipuvad murusse istutatud püsikud sedasi umbrohtuma, et neid ei saagi teisiti puhtaks kui üleskaevates. Sibullillede, eriti tulpide-nartsisse ülesvõtmisel jäävad murusse hulgaks ajaks inetud mustad laigud ja kui siis lilled mujale istutada, kasvavad järgmitel aastatel üksikutest mahajäänutest mingid imekõrred, mida- tõsi küll, saab kergesti maha niita.
    Muidugi, eks oma koduaias on palju asju maitseküsimus, aga siia-sinna laialipillutatud nutsakud minu maitse järgi ei ole.
    Arvan, et kasutame okaspuudele topaasi.
    brighhk

    ReplyDelete
  5. Imelised lumeroosid, iirised ja kõik muu uidugi ka! Mina ei saa aru, mis ime-lumeroos mul on. Eelmisel aastal ajas küll pungakese kevade hakul mullapiirile, aga õitses alles suurel kevadel, kui tulbidki kõik hoos. Tänavu polnud tast siiani veel kippu ega kõppu, eile siis murelikult kriipisin natuke mulda pealt ja piilusin, mingi punakas võrseke õnneks ikka mullasügavustes paistis. Kas siis jättis lihtsalt õitsemise vahele tänavu?

    ReplyDelete
  6. Võrkiirised on tõesti väga ilusad (no näita mulle ühtki iirist, mille peale mu silmad särama ei läheks :D), aga pole neid julenud oma aeda tuua.
    Kiiresti potsatanud kevad, aga alles nüüd sulatab keltsa, ei saa oma 3 kasekestki "titepeenrast" kätte :)))
    Mul see aasta väga nutune suvi ees - mutisõja ja suurte padukate kahjustuste likvideerimine :(

    ReplyDelete
  7. Võrkiirised ka minul ühed kevadised lemmikud. Mul nad aias juba 5.aastat. Siiamaani kenasti vastupidanud ja paljunenud - aga selle talvega vaatan, et on kollaseid kuidagi poole vähesemaks jäänud. Ei teagi nüüd kas see kevadine suurvesi tegi liiga?

    Mirjam, miks sinu blogisse ei saa?

    ReplyDelete